Hlavní obsah

Alternativou bazénu je přírodní jezírko

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Chcete se na vlastní zahradě koupat a zároveň být ohleduplní k přírodě? Pak si zvolte místo klasického bazénu přírodní jezírko (tzv. biotop) s vodou bez chemikálií a filtračních zařízení, jehož vodní plocha doplněná faunou a flórou má samočisticí schopnost.

Článek

Pro fungování přírodního biotopu je důležité dosažení rovnováhy mezi vodou, rostlinami, živočichy a mikroorganismy. Ty se vzájemně ovlivňují a podílejí na čistotě a kvalitě vody. Přestože to vypadá složitě, většina procesů v koupacím jezírku funguje automaticky.

Ale je nutné připravit takové podmínky, aby jezírko pracovalo samo. A protože stavba jezírka je věc povznášející, zapojíme fantazii. Nejdříve si vodní plochu představíme na vhodném místě s vodou až ke krajům, s rákosem, travinami, puškvorcem, kotvicí, orobincem, s žábami, pulci, vodoměrkami, vážkami i se sluncem odrážejícím se ve vlnách. Také s přístupovou cestou, molem a vstupem do vody.

Koupací volná zóna

Vodní systém jezírka se skládá z rekreační a regenerační zóny. Obě musí být nepropustné, aby z nich neunikala voda. Rekreační, hlubší část (1,5-2,5 m) je určena na koupání a lze ji odstupňovat podle potřeby od mělké vody pro děti až po skokanskou hloubku.

V regenerační části použijeme izolační fólii, v zóně určené ke koupání můžeme dno i stěny vybetonovat nebo je vyložit geotextilií a izolační fólií. Mezi oběma zónami je třeba vybudovat betonovou zídku, která končí asi 20 cm pod hladinou. Součástí tohoto předělu může být i pískové lože, vytvořené pytli s pískem. Voda se při koupání přelévá do rostlinné části a vrací se skrze písek zpět.

Rostliny žijí v biozóně

Do mělčí, regenerační části biotopu, hluboké 10-30 cm, sázíme vodní a bahenní rostliny, které ve vodě vytvářejí biologickou rovnováhu. Díky pestré paletě rostlin v biozóně nepotřebujeme pro udržení čistoty žádné filtry, chemikálie, chlór ani další speciální preparáty.

Regenerační a rekreační část jsou součástí každého jezírka. Foto Profi-aquarium, Kamil Cifera, Daniel Malík a Vladimír Soukeník

Cirkulaci vody zajišťuje nestejnoměrné zahřívání obou částí vodní plochy. Jedinou podmínkou při stavbě přírodního jezírka je, aby obě vodní plochy byly přibližně stejně velké. Přírodní bazén funguje už od velikosti 40 m2.

Protékání vody do biozóny můžeme zesílit čerpadlem nebo podpořit vodotrysky, koloběhem vody přes soustavu kaskád, kde dochází nejen k provzdušňování vody, ale také k zajímavým zvukovým efektům.

Důležitý je také kyslík

Jednou ze základních hodnot vody, na které jsou závislé rostliny i živočichové, je obsah kyslíku. Vyrábějí ho vodní rostliny, které spotřebovávají živiny z vody. Tím konkurují řasám, které jsou hrozbou každého jezírka a omezují jejich vývoj.

Obsah kyslíku také souvisí s teplotou vody, čím je voda teplejší, tím méně kyslíku obsahuje. Při 10 °C voda obsahuje 11 mg kyslíku na litr vody, ale při 20 °C jen 8,8 mg. Výhodou je, že můžeme obsah kyslíku zvýšit různými způsoby, ať už to jsou kaskády, potůčky, kde se voda promísí s venkovním kyslíkem.

Rostliny potřebují náležitou péči. Foto Profi-aquarium, Kamil Cifera, Daniel Malík a Vladimír Soukeník

Špatné je to se stojatou vodou bez vodních rostlin, kde se kyslík vyskytuje pouze v povrchové vodě. Ve vodě probíhá výměna látek podobně jako na souši. Živočichové přijímají kyslík a vydávají kysličník uhličitý. Rostliny při asimilaci naopak kysličník uhličitý spotřebovávají a produkují kyslík.

Kysličník uhličitý se ve vodě dobře rozpouští, zatímco kyslík z ní rychle uniká do ovzduší. Čím je voda teplejší, tím je tento proces rychlejší.

Zdravá voda bez čpavku

Kromě kyslíku se v biotopu uvolňuje z odumřelých a rozkládajících se rostlin škodlivý čpavek. Jeho množství ovlivňuje kyselost vody. Čím je voda kyselejší, tím více čpavku v ní je, což vede k poškození rostlin.

Dalším ukazatelem kvality vody je její tvrdost. Rostlinám svědčí střední stupeň tvrdosti, a abychom se dozvěděli, jak to s vodou v jezírku vypadá, můžeme si nechat udělat rozbor vody, která přírodní jezírko napájí, nebo si pořídit amatérskou soupravu na měření pH vody určené pro bazény.

Vlastnosti vody v jezírku se časem mění, proto je pravidelná kontrola pH nutná. Nevhodnou tvrdost i kyselost vody lze upravit přípravky na přírodní bázi.

Péče o přírodní jezero není náročná. Spočívá v pravidelném odstraňování řas a listů při vyšším výskytu na jaře i na podzim a ořezání rostlin koncem zimy přímo nad ledem. Jednou za dva roky zkrátíme bujné rostliny a po pěti letech odsajeme usazeniny ze dna.

Výhody biotopu

I když přírodní jezírko potřebuje v porovnání s klasickým bazénem dvojnásobnou plochu, naše zahrada zůstane více součástí přírody.

Pohled na vodní plochu je uklidňující. Novinky / Eva Rajlichová

Stavbou biotopu docílíme celkového zvlhčení klimatu a díky akumulaci tepla v přírodním jezírku nebude tak výrazné ani kolísání teplot na jaře a na podzim.

Reklama

Související témata:

Související články

Bazén na míru

Stále častěji najdeme ve výbavě domů také bazény. Protože jde o větší investici a jistě byste rádi, aby vám dobře sloužil, neměli byste jeho nákup podcenit.

Na zahradě by neměl chybět přístřešek

Lehké zahradní stavby jako pergoly, loubí či brány jsou stále oblíbené. Většinou slouží jako opora pro pnoucí se dřeviny, k přistínění teras a jiných...

Výběr článků

Načítám