Hlavní obsah

Plastová okna jsou stále oblíbenější

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plastová okna jako fenomén vtrhla do našich domácností. Především díky revitalizaci panelových domů se dostala na první místo co do oblíbenosti i ceny. Užitné vlastnosti plastových oken se díky moderním technologiím stále zvyšují, takže výrazně konkurují oknům dřevěným.

Článek

Vzhledem k opravdu příznivým cenám se plastová okna užívají především při rekonstrukci panelových sídlišť. Zde se nevyhovující a netěsnící dřevěná okna téměř bezvýhradně nahrazují plasty.

Nacházejí ale také uplatnění v nově budovaných bytových domech nebo novostavbách rodinných domků. Také jsou vhodná pro rekonstrukci starších vil a nebytových prostor.

Použitý materiál

Plastová okna se vyrábějí z PVC (Polyvinylchlorid) profilových polotovarů. Tento pevný materiál dobře odolává povětrnostním vlivům, nesužuje ho oxidování ani hnití, je nehořlavý a vyniká i dalšími skvělými fyzikálními vlastnostmi.

Profily se vyrábějí extrudováním na závitkových lisech. Samozřejmostí je dokonalá kontrola kvality, která zaručuje špičkovou jakost výrobků. Takový výrobek bývá označen certifikátem kvality.

Nejen bílá

Nejčastěji vídáme okna v bílém dekoru. Tato barva působí neutrálně a nekonkuruje prakticky žádnému odstínu fasády. Využití pestřejších odstínů dovoluje oživit fádní stěnu a adekvátní design oken dokonalý dojem jen podtrhne.

Běžná jsou také okna opatřená dekorovanou fólií imitující dřevo. Řidčeji, ale k vidění jsou také, jsou užívány pastelové tóny. Podobně jako u eurooken, také plastová okna mohou mít hliníkovou povrchovou úpravu. Získáme tak nejen atraktivní vzhled, ale také větší odolnost vůči povětrnostním vlivům, zároveň i bezpečnost.

Údržba plastů

Vzhledem k vlastnostem materiálu je údržba nenáročná. Okenní rámy myjeme saponátem. Nikdy nepoužíváme abraziva! Poškozený a poškrábaný rám nelze na rozdíl od rámů dřevěných opravit zbroušením. Také agresivní chemikálie, kterými bychom se snad chtěli pokusit odstranit nečistoty, rám nenávratně poškodí.

Pravidelnou údržbu není dobré podceňovat, protože vlivem dlouhodobého působení může rám změnit barvu. Doporučuje se rámy čistit alespoň každých šest měsíců a jednou za rok je ošetřit speciálními přípravky prodlužujícími životnost.

Těsnění bychom měli vyměnit po deseti letech používání. Nemělo by docházet k výrazné změně odstínu vlivem slunečního záření, maximálně rámy ztratí svůj lesk.

Nezbytné větrání

Dokonale těsnící okna mohou paradoxně místnosti škodit. Jde o propustnost vodních par, a to jak z interiéru ven, tak i dovnitř. Proto musí být rámy opatřeny provětrávacími štěrbinami. Ty zamezí tomu, aby vlivem prudké změny klimatu, ke které dojde po instalaci plastových oken, nedošlo k rosení oken rámů i stěny, a následkem toho také k šíření plísní.

Typy rámů

V zásadě máme dva typy - profily se středovým těsněním a bez něho. Prvně jmenovaný v podstatě vychází z koncepce původních oken dřevěných. Profil bez středového těsnění (s dorazovým těsněním) je vývojovou alternativou. Rozhodnutí pro správný typ profilu není jednoduché. Měli bychom vycházet ze situace a prostředí, do nějž okno zasazujeme.

Výhodou středového těsnění jsou lepší stavebně-fyzikální vlastnosti, ale vzhledem k prostřednímu rámu je náročnější na údržbu. Zřejmě proto jsou okna s dorazovým těsněním, tedy bez středového těsnění, více oblíbená. Zvlášť když také toto řešení dosahuje čím dál tím lepších hodnot jak tepelné, tak i zvukové izolace.

Rámy mohou být dvou- tří- a nově také pětikomorové. Standardně se používají rámy tříkomorové s dostatečnou ocelovou výztuží, ale pětikomorové systémy, které ještě nedávno byly považovány za luxusní výstřelek, jasně prokazují lepší tepelněizolační vlastnosti a dochází k jejich masovému využití. Pětikomorová okna již mohou konkurovat oknům dřevěným, leckdy je i předčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám