Hlavní obsah

Natírání venku i uvnitř má svá pravidla

Novinky, Eva Rajlichová

Jaro a léto bývají ideální období pro zahrádkáře a kutily. Pokud se chystáte na natírání, máme pro vás několik užitečných rad a tipů...

Článek

Při výběru barev musíme brát v úvahu to, že nelze libovolně kombinovat různé typy základních a vrchních barev. Můžeme kombinovat pouze barvy stejného druhu (na bázi stejného pojiva). Základní antikorozní vodou ředitelné barvy obsahují většinou zdravotně nezávadné pigmenty zabraňující korozi a jsou vhodné pro venkovní použití.

"K vrchním nátěrům také doporučujeme vodou ředitelné barvy, protože mají menší sklon ke "křídování" a rychle zasychají. Vrchní nátěr nanášíme v jedné nebo dvou vrstvách, vysvětluje Radek Škornička ze společnosti Barvy Tebas.

K natírání je vhodný plochý štětec, který nejprve promneme v dlani, abychom uvolnili přebytečné štětiny. Je širší než kulatý štětec a dobře se s ním pracuje. Nebo můžeme použít váleček, třeba plyšový.

Voda versus syntetika

Vodou ředitelné barvy jsou velký krok vpřed, takže svými vlastnostmi v mnohém předčily barvy syntetické. Mají několik výhod - pracuje  se s nimi lépe než se syntetickými, protože nezapáchají. Po aplikaci rychleji zasychají a použité náčiní se jednoduše omyje pod tekoucí vlažnou vodou.

Vodou ředitelné barvy jsou i pružnější, takže lépe vyrovnávají rozměrové změny podkladu způsobené změnou počasí. Méně praskají, jsou prodyšnější pro vyrovnávání vlhkosti dřeva a méně křídují než syntetické barvy. "Bílé odstíny navíc u tohoto typu barev nežloutnou jako u syntetiky. Nezanedbatelné je i to, že obsahují jen minimální podíl organických rozpouštědel, takže jsou k přírodě mnohem šetrnější," vyčísluje výhody Radek Škornička.

Syntetické barvy mají pak výhodu při napouštění dřeva proti houbám a hnilobě, protože penetrace pronikne do povrchu hlouběji, a lépe si poradí s mastným povrchem.

Běžný nátěr zvládnete sami

Běžný nátěrový postup sestává z nanesení základní barvy a pak vrchního emailu. Na dřevo se jako základ používá například fungicidní napouštědlo, které ochrání dřevo před nežádoucími mikroorganismy. Kov by měl být natřen základní antikorozní barvou, aby se zabránilo korozi.

Dále existují také speciální barvy, které jsou určeny buď na dřevo nebo na kovy. Obsahují látky zvyšující přilnavost nátěru na daný typ podkladu a odolnost a je u nich prokázána dlouhodobá životnost nátěru. Například u nátěrových hmot na dřevo rozlišujeme, zda-li jsou určeny pro venkovní, nebo vnitřní nátěry.

Barvy a laky určené pro venkovní použití mají zvýšenou odolnost vůči klimatickým změnám. "Některé společnosti testují dlouhodobě své výrobky v takzvané povětrnostní stanici. Zde jsou natřené vzorky vystaveny větru, dešti, mrazu a sněhu až několik let," objasňuje Radek Škornička.

S nátěry můžete kouzlit

Nátěry můžeme dále rozlišit na bezbarvé, lazurovací a kryvé. Pro zachování přírodního vzhledu dřeva použijeme čirý lak, když chceme pouze jiný odstín, ale ponechat kresbu dřeva, v tomto případě použijeme lazurovací laky.

U kovů je postup podobný - základní nátěr plus vrchní barva. Ale nátěry pozinkovaných plechů, např. střechy, okapové žlaby nebo roury, patří mezi problematické záležitosti, protože většina barev má špatnou přilnavost k čerstvému nezoxidovanému zinku, případně i k zinku zoxidovanému (důvodem je vyšší obsah chromu). V těchto případech bychom spíše než univerzální měli použít speciální barvy.

Dřevo natřete co nejdřív

Je-li plot ze dřeva, pak s jeho povrchovou úpravou bychom neměli otálet, aby nedošlo k napadení nežádoucími mikroorganismy. Nejprve by se plot měl napustit speciálním napouštědlem na dřevo. Tak bude povrch dostatečně chráněn proti zamodrání, dřevokazným houbám a plísním.

Eventuelně můžeme podklad napustit lakem zředěným vodou (u vodou ředitelných výrobků). "Tady  platí pravidlo na dva díly laku patří jeden díl vody. Pak aplikujeme minimálně tři vrstvy zvoleného laku či vrchního emailu, " upřesňuje Radek Škornička.

Jedna vrstva v optimálních podmínkách, tedy při okolní teplotě 20° C, zasychá jeden až dva dny. Ideální je, když se před každým dalším natírám povrch trochu přebrousí. Máte-li kovový plot, pak povrch nejprve musíte dobře odmastit, třeba horkou vodou se saponátem a následně opláchnout vlažnou vodou. Pak aplikujte základní barvu a vrchní email.

Odřená místa můžete také vyřešit

Nejdůležitější je vybrousit všechna poškozená místa do hladka. Nátěr provedeme štětcem na dobře odmaštěný, suchý a mírně zdrsnělý povrch. U bezbarvých nátěrů je nutná obnova včas, neboť vzniklé vady v podkladu se již nedají bezbarvým lakem zakrýt.

U lazurovacích nátěrů musíme brát v úvahu, že každá nová vrstva původní odstín částečně ztmaví. U kryvých nátěrů je obnova bez rizika, dodržíme-li výše uvedený pracovní postup.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám