Hlavní obsah

Malému bytu pomůže dobře promyšlený úložný prostor

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý byt a spousta věcí v něm, tak to je problém, který trápí většinu z nás. V každém bytě se ale při troše dobré vůle najde místo, kam by se vešla vestavěná skříň. To je praktický vynález, který pomůže problém vyřešit.

Článek

Se žádným sériově vyráběným nábytkem nedokážeme maximálně využít celý prostor. Běžná skříň se svojí tradiční výškou 200 cm to ani neumožňuje. Výhodou vestavěných skříní je možnost maximálního přizpůsobení každému prostoru i požadavku.

Vnitřní vybavení

Výrobci nabízejí spoustu variant vnitřního vybavení šatních skříní. Nejjednodušší a nejobvyklejší řešení jsou pevné regálové police. Odstup jednotlivých pater si každý volí sám, podle svých potřeb. Zpravidla čím níž, tím jsou odstupy menší, protože až nahoru ukládáme velké krabice a dolů drobné věci.

Oblíbený je tzv. drátěný program, v kombinaci s pevnými policemi je to asi nejlepší řešení. Náročné zákazníky uspokojí výsuvné mechanismy umožňující pohodlný přístup ke všem uloženým předmětům. Specifické prostorové požadavky řeší držáky vysavače, výsuvné žehlicí prkno a jiné lahůdky.

Možnosti zavírání

V malých předsíních si zpravidla nemůžeme dovolit přepych běžně otevíraných skříňových dveří, a když, tak by křídla měla být co možná nejužší. Nejčastěji se využívají posuvné dveře pohybující se po kolejnicích. Počet dílů je neomezený a otevřít můžeme kterýkoli z nich. Kompromisem jsou dveře lamelové - skládací.

Jejich nevýhodou ale je, že pokud je skříň široká a potřebujeme se dostat k věcem uloženým u kraje, musíme celou skříň otevřít dokořán. Proto lamely používáme hlavně u skříní úzkých. O tom, jestli budou dveře členěné také horizontálně, rozhoduje celkové řešení a hlavně naše představy a možnosti.

Vtipné triky

S prostorem si můžeme hrát, nedokonalost lidského oka umožňuje drobné podvody, kterými vytvoříme iluzi relativně velkého prostoru na necelých sedmi metrech čtverečních. Osvědčeným prostředkem jsou velká zrcadla.

Odrážejí protilehlou stěnu a zdvojnásobují prostor. Pohrát si můžeme také s podlahou a stropem - dlažba položená nakoso způsobí, že se i v nudličce budeme cítit skoro jako v zámecké hale. Nevhodné je kazetové nebo lamelové obložení stropu. U něj máme pocit, že nám jde naproti a opticky prostor zmenšuje.

Osvětlení

Hluboké skříně, jaké v předsíni většinou míváme, trpí nedostatkem světla. Pokud potřebujeme najít něco až úplně na dně, ponoříme se do naprosté tmy. Proto, máme-li v předsíni, ale nejen tam, vestavěné skříně, musíme jim přizpůsobit osvětlení.

Osvědčily se např. rampy s bodovými světly, které jsou součástí rámu skříně. Luxusní provedení nabízí přímo osvětlení interiéru. Nejlevnější variantou je stropní svítidlo s několika kloubově připojenými reflektory. Ty nasměrujeme přesně podle potřeby tak, aby optimálně nasvítily jak skříň, tak místnost.

Pravidla pro malé prostory

Pro všechny prostory, a hlavně pro malé. platí pravidlo úspornosti. Malá místnost jednoduše zařízená, prosvětlená a s jasnými barevnými kombinacemi budí dojem vzdušnosti a lehkosti. Vestavěné skříně jsou pravou alternativou, jak jednoduše a účelně zařídit předsíň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám