Hlavní obsah

Správný okap je dobrá investice

Novinky, Eva Rajlichová

Správný výběr okapového systému vám může v budoucnu ušetřit spoustu času i peněz. Proto byste se před koupí měli poradit s odborníky ve specializované firmě.

Článek

Pokud se chystáte pořídit svému obydlí nové okapy, měli byste se v první řadě zajímat o materiál, z kterého jsou vyrobeny. Dalšími důležitými faktory jsou také barevná stálost a jednoduchá údržba. Materiál, z kterého jsou okapy vyrobeny by měl držet barvu a hlavně nepodléhat korozi.

Tuto podmínku splňují plechy s povrchovou úpravou (ocel+zinek+barevná úprava) ale i plastové okapy. Kdo má rád věci s patinou, může si pořídit okapy z hliníku, ty však časem ztrácejí lesk. U titanzinku musíte pak počítat s tím, že časem budou tmavší.

Měď na vzduchu pracuje do zelena a navíc takové okapy jsou mimo velmi pěkného estetického dojmu doslova magnetem pro zloděje. Vyplatí se nechat si poradit ve specializované firmě, kde vám předloží i cenovou kalkulaci.

Kompletní systém ušetří práci

Některé okapové systémy si můžete namontovat sami, pokud si na to troufáte. Nejlépe je zvolit takový systém, který je opravdu kompletní. Přesvědčte se, jestli skutečně obsahuje vše, co je k jeho zkompletování potřeba - spojky, objímky, mezikusy. Existují i stavebnice, které se dají složit bez použití jakéhokoli speciálního nářadí. Montáž lze provádět v kterémkoli ročním období, dokonce i při minusových teplotách.

Na horách důkladněji

Jednoduchá možnost demontáže se hodí například v horských oblastech, kde jsou žlaby namáhány velkým množstvím sněhu, a tak se často na zimu sundávají a na jaře zase nandávají. V každém případě by se na horách mělo zamezit tomu, aby se žlab sesuvem sněhu deformoval. Okapový žlab lze zapustit více pod úroveň okapové hrany, aby nestál v cestě sjíždějícímu sněhu.

Některé okapové systémy používají speciální prvek, který je určen především ke zpevnění koutů a rohu, ale dá se použít také pro zpevnění žlabu a používá se ve stejném počtu jako žlabové háky. Další možností je použití protisněhových zábran.

I v horských oblastech lze využít okapy z pozinkovaného, titanizovaného nebo měděného plechu, které spojují jednotlivé prvky pájením a nýtováním. Důležitá je především jejich pevnost.

Cena rozhodne

Při výběru okapového systému se často řídíme cenou, která velmi u většiny kupujících hraje nejpodstatnější roli. Musíme však zvážit nejen cenu okapu, ale také životnost a nutnou údržbu.

 Nejlevnější jsou svody a žlaby z obyčejného pozinkovaného plechu, které se musí každý rok natírat. Tento druh okapů se hodí pouze jako dočasné řešení, například u střech s předpokladem krátké životnosti. Cenu určuje i velikost nemovitosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám