Hlavní obsah

Pracovna bez námahy

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Ať už pobýváme v pracovně celý den, nebo tam zajdeme jen na pár hodin, zařídíme si ji hlavně tak, abychom se v ní dobře cítili. Zvláštní stavební úpravy nepotřebujete, postačí pojízdný kontejner nebo zajímavě členěný nábytek.

Článek

Důležité je, aby v místnosti byly pracovní plochy, úložné prostory i technika, která nám práci usnadní. Řešení pracovny většinou kopíruje prostředí kanceláře, pro niž jsou typické rovné linie pracovních desek i ostatního zařízení. Oblé tvary pracovního nábytku vyniknou v samostatné velké místnosti, ale interiér mohou příjemně oživit i zpestřit doplňky zajímavé tvarem či barvou.

Pracovní kout

Ne každý byt je dispozičně vyřešen tak, aby umožňoval vyčlenit jednu místnost, v níž se můžeme věnovat pouze práci. Na druhé straně většina bytů dovoluje náhradní řešení, kterým je pracovní kout. Ten je vhodný pro příležitostnou práci a lze jej situovat do jakékoli místnosti, ať už je to kuchyň, ložnice či obývací pokoj, pokud přes den poskytne dostatek klidu pro nerušenou práci.

Nevýhodou těchto pracovních koutů je, že se hůře snášejí s ostatním nábytkem v místnosti. Aby kout nepůsobil příliš rušivě, je lepší vyhnout se kancelářským kusům. Vyplatí se zařídit ho obdobně jako zbytek místnosti. Jestli chceme odlišit pracovní kout vizuálně, východiskem může být záměrné vytvoření kontrastu. Takové řešení vyžaduje citlivý přístup nebo případnou konzultaci s odborníkem.

Samostatná místnost

Samostatnou místnost oceníme, pracujeme-li doma na plný úvazek. K celodenní práci potřebujeme nejen klid, ale i dostatek úložných prostor, někdo i místo pro přijímání obchodních partnerů. Předností takové pracovny je, že po sobě nemusíme vždy uklízet, ale stačí za sebou zavřít dveře.

Nepodaří-li se nepořádek na pracovním stole zlikvidovat, schováme ho např. za paraván nebo závěs. Další možností je pracovna ve skříni, kterou jednoduše zavřeme a nevnímáme ji jako rušivý prvek.

Nezbytná technika

Nepostradatelnou součástí domácích pracoven je počítač. Výrobci vycházejí vstříc našim požadavkům a nabízejí nekonečné množství počítačových stolků, které berou v úvahu zabudování potřebných médií, ať už je to monitor, obrazovka, klávesnice či tiskárna.

Při zařizování pracovny nezapomínáme ani na úložné prvky pro archivaci elektronických dokumentů. Boxy a stojany na CD a diskety můžeme pracovní prostředí výrazně oživit, neboť bývají vyrobeny v mnoha tvarových i barevných kombinacích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám