Hlavní obsah

Rozšiřte byt s minimálními náklady

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lodžie jsou příjemným doplňkem bytů, zejména proto, že zvětšují obytnou plochu. Umožňují nám odpočívat v útulném, byť uzavřeném prostředí a přitom být v kontaktu s okolím domu.

Článek

V porovnání s otevřeným balkónem se lodžie používá spíš jako obytný prostor, a právě proto se často rozhodujeme pro její zasklení. Taková úprava na fasádě domu ovšem vyžaduje souhlas majitele domu a stavebního úřadu. Někde stačí ohlášení, jinde je nutné stavební povolení.

V poslední době vlastníci domů stále více prosazují požadavek na stejný systém zasklení pro celý dům a zpravidla jej povolují jen pod podmínkou, že se pro něj rozhodnou všichni obyvatelé. Důležitý je také výběr systému, ne všechny jsou technicky dokonalé. Proto si vždy vybíráme certifikovaný systém a osvědčenou realizační firmu. Příslušné atesty si vyžádáme před realizací.

Zasklené lodžie uspoří energii na vytápění

Zasklená lodžie vlastně znamená zvětšení obytné plochy bytu, tedy prostor, který je možné různě využít. Milovníci květin ji promění  na botanickou či zimní zahradu. Stejně dobře poslouží jako relaxační místnost, nebo místo pro podvečerní posezení s přáteli či hry dětí. Zasklením prodloužíme dobu jejího plnohodnotného užívání od jara do zimy.

Lodžie bude  po rekonstrukci užitečnější.Foto archív firem Almíra, Albaco, Optimi, Duo-Tech a Wavex

Také nárůst teploty v přilehlé místnosti je 2-4 °C. l Úspory až o 50 procent lze předpokládat při plošném zasklení lodžií na panelovém domě, kdy dochází ve dnech se slunečním svitem k naakumulování tepla z lodžií do železobetonových konstrukcí, které se ohřejí na teplotu 25 až 30 °C. U bytů s větším počtem ochlazovaných ploch budou úspory poněkud nižší. 

Kromě optického i užitného rozšíření bytové plochy působí zasklívací systémy také jako zábrana proti prachu, dešti a hluku. A protože lodžii lze i uzamykat, je překážkou zlodějům proti vykradení a dobrou ochranou zejména u bytů v prvním a posledním podlaží.

Pozor na plísně

Bez dostatečného větrání se může v bytě objevit plíseň. Pokud lodžii pravidelně neotvíráme, vznikne v horkém létě skleníkový efekt (vyšší teplota v lodžii než venku). Následně se omezí větrání v interiéru a v bytě se tak vytvářejí podmínky pro bujení plísní. Toto nebezpečí hrozí v průběhu celého roku. Větrat znamená nejen otevřít lodžii i okna bytu, ale umožnit i průvan. Odborníci doporučují křížové větrání, při němž proudí vzduch. V opačném případě se místnost zapaří, okna se rosí a plíseň je na cestě.

Zasklením ušetříte. Foto archív firem Almíra, Albaco, Optimi, Duo-Tech a Wavex

Většina systémů je opatřena infiltrací, problémy mohou nastat u necertifikovaných výrobků. U bezrámových systémů lze několikamilimetrové skuliny mezi jednotlivými okny utěsnit krycími lištami. Rámové systémy mají mezi tabulemi těsnicí kartáčky, přesto větrají. Postačí nedovřít úplně zasklená křídla a nechat zde milimetrovou škvíru. Při úplném zavření větrání poněkud omezíme, protože vzduch proudí otvorem mezi křídlem a kolejnicí a odvodňovacím kanálem. Přesto je v horkých letních dnech důležité, aby se větralo mnohem více.

Odlišnosti systémů

Zasklívací systémy se liší především tím, zda lze lodžii otevřít ze tří čtvrtin nebo z jedné poloviny, a způsobem, jak se posouvají skla. Další rozdíly vycházejí z toho, zda jde o systém rámový nebo bez rámů. Každý má své výhody i nedostatky. Rámové systémy jsou nákladnější než bezrámové kvůli dražším materiálům - sklu i hliníku.

Lodžie zasklené rámovými systémy lze otevřít až ze tří čtvrtin. V parném létě není problém skleněné tabule osazené do hliníkových rámů úplně vysadit. Jinak se skla pohybují po kolejnicích. Samozřejmě, že nechybějí ani zámky chránící systém před zloději. Některé bezrámové systémy kombinují pevná a posuvná skla. Posuvná skla se pohybují v drážkách a způsob otevírání připomíná starší prosklené knihovny.

Zasklívacích systémů je celá řada. Foto archív firem Almíra, Albaco, Optimi, Duo-Tech a Wavex

U jiných bezrámových systémů lze lodžii otevřít úplně. Skla se odsunou ke straně a tam se otočí rovnoběžně s boční stěnou. Kvalita skel Na zasklívání lodžií se používá sklo o minimální tloušťce 6 mm. Zvlášť rodiny s dětmi by měly dbát na to, aby sklo splňovalo bezpečnostní parametry. To neznamená, že dražší sklo je kvalitnější. V případě pochybností si vyžádáme atest akreditované zkušební laboratoře, která potvrdí udávané vlastnosti skla.

Máte na výběr

Můžete si objednat sklo antireflexní, nebo dražší restexové (tvrzené) sklo průhledné či kouřové i sklo opatřené izolační či bezpečnostní fólií. Obavy ze zatížení lodžie jsou zbytečné. Sklo na uzavření velkých lodžií s délkou kolem šesti metrů představuje asi 130 kg. Konstrukce bez údržby

Aby byly lodžie obytné po celý rok, byly vyvinuty prosklené, tzv. bezúdržbové konstrukce s hliníkovým opláštěním, umožňujícím prodloužení hloubky lodžie až na tři metry. Lze je použít na každou fasádu. Představují atraktivní řešení a to hned z několika důvodů. Běžně se hloubka lodžie pohybuje kolem 120 cm, třímetrová hloubka tedy výrazně zvětšuje obytný prostor. Navíc část nákladů lze uhradit i z dotací na rekonstrukci a opravy panelových domů.

Dům bude atraktivnější

Další výhody představuje výrazné zlepšení vzhledu domu a snížení tepelných ztrát až o 70 %. Konstrukce z hliníkových profilů má zabudovaný drenážní systém, který odvádí dešťovou vodu z jednotlivých balkónů vnitřní soustavou drážek a drenáží do rohových profilů a odtud přímo do kanalizace. Srážkové vody nestékají po fasádě do spodních pater a nevytvářejí špinavé mapy hyzdící fasádní plochu.

Díky důmyslnému drenážnímu systému odpadají nevzhledné okapní žlaby a svody. Podlaha je z galvanizované oceli s plastovým nástřikem a zvukovou izolací, nášlapná vrstva může být z protiskluzného betonu nebo dlažby. Přesto je konečná hmotnost takové podlahy třetinová v porovnání s železobetonovou deskou, která se používala u balkónů panelových domů.

Lehké hliníkové lodžie

Díky nízké hmotnosti je možné hliníkové balkóny pověsit nejen místo starých lodžií nebo balkónů, ale dokonce i na domy, kde původně žádné nebyly. Stačí vyříznout panel a vyměnit původní okno za nové s balkónovými dveřmi. Kvalita bydlení v malých bytech se tímto způsobem zvyšuje.

Hliníkové profily lodžií lze snadno čistit, navíc si lze vybrat jak variantu zasklenou, tak plně otevřenou. Systém dokonce umožňuje dodatečné zasklení. K dispozici jsou také zabudované prvky na uchycení květinových truhlíků nebo garnýže na záclony. Pro tento systém se musí rozhodnout všichni nájemníci pod sebou, protože systém je samonosný, takže konstrukce je přistavena k domu.

Reklama

Výběr článků

Načítám