Rekonstrukce proběhla svépomocí a na etapy. Proměnil se postupně obývací pokoj, balkón, koupelna a kuchyň, a poslední byla předsíň. Podstatné změny vymyslela manželka a realizoval je šikovný manžel. Zastal práci zedníka, obkladače, malíře, truhláře, podlaháře i lakýrníka. Konečné řešení odpovídá počtu členů rodiny, jejich zálibám a koníčkům. V rámci plochy bytu naši hostitelé otevřeli část nenosné konstrukce a propojili kuchyň s obývacím pokojem do většího celku.

Kuchyně podle přání

Nová koncepce kuchyně bere v úvahu dostatečné úložné prostory na ukládání potravin a dalších potřebných věcí. Lépe zvolené jsou i ergonomické parametry, což v praxi znamená, že všechny zóny, které se v kuchyni používají, jsou minimalizovány a propojeny. Do návrhu nové dispozice kuchyně je zakomponována o pár centimetrů vyšší linka, než je norma, dvě pracovní plochy, varné a mycí centrum. Kuchyně je vybavena klasickými vestavnými domácími elektrospotřebiči, nechybí sporák, pečicí a mikrovlnná trouba, lednice, myčka na nádobí. Do jídelního koutu zvolili majitelé subtilnější atypický tvar stolu.

Koupelna a prostor

Z bývalé koupelny byl průchod do kuchyně, proto manželé vymysleli nové a jednodušší uspořádání. Při výběru a umístění sanity zvažovali vzájemné vazby v prostoru. Aby celou plochu účelně využili, vzdali se rohové vany a dali přednost klasické vaně a prostornému umyvadlu, čímž ušetřili místo na pračku. "Počítala jsem se sprchovým koutem, ale manžel a kluci si prosadili vanu. Navrhla jsem niku přes celou stěnu, je praktická, jednoduchá a nemusíme mít tisíce poliček. V koupelně se také snižoval strop. Původně jsme si vybrali obklady a dlažbu více do zelena, ale protože jsme rekonstrukci dělali za pochodu a zboží nebylo ihned k dispozici, museli jsme vybrat jiný tón," vzpomíná hostitelka.

Komunikační centrum

Kromě obytné kuchyně je v bytě komunikační centrum propojené s lodžií, které přes den slouží jako obývací pokoj, kde se rodina schází, přijímá návštěvy, sleduje televizi a večer funguje jako ložnice rodičů. Hostitelka věnovala dost času a pozornosti tvorbě tohoto prostoru. Navzdory předsudkům tvoří obývák pohodlná rozkládací sedačka, křeslo, konferenční a televizní stolek. Žádný skleník, komoda, police či kompaktní stěna, ale solitérní prvky bytového nábytku, zpracované designově na vysoké úrovni.

O vybavení dětského pokoje se postaral do detailu hostitel. Vyrobil veškerý nábytek, položil koberec. Dětský pokoj je specifická záležitost. Tím, že děti rostou, bylo nutné uspořádat pokoj tak, aby stále sloužil novým nárokům, a vytvořit kreativní prostředí pro dobrý vývoj synů. Klukům je 12 a 5 let, takže potřebují pohodlné postele, úložný prostor, ale zejména hrací plochu, místo pro pracovní stůl na psaní i na hraní. Inspirativní je i barevnost pokoje.

Chodba a vstupní hala

Dispozice dvoupokojového bytu dovolila využít komoru situovanou na chodbě a vytvořit z ní samostatnou šatnu. Toto řešení umožnilo zrušit skříně v bytě a mít všechny věci včetně oblečení a bot pod uzavřením.

Protože chodba je spojnicí do ostatních místností bytu, nepodcenili ani její vzhled a funkci. V nejbližší době bude vybavena poličkami, komodou, košem na prádlo a botníkem, aby bylo kam odkládat sezónní obuv a svršky. Účelné řešení úložných prostor spolu s barevným a materiálovým řešením dovolilo pojednat předsíň nejen jako funkční prostor, ale také jako zajímavý a příjemný vstup do celého bytu. Při plnění snů o budoucím bytě se našim hostitelům vyplatilo věnovat nové dispozici dostatek času. Odměnou je nová tvář bytu, která je zajímavá nejen finančně, ale která díky nápadům a neotřelým kombinacím udělala příjemný domov pro celou rodinu.