Hlavní obsah

Bazén na míru

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále častěji najdeme ve výbavě domů také bazény. Protože jde o větší investici a jistě byste rádi, aby vám dobře sloužil, neměli byste jeho nákup podcenit.

Článek

V žádném případě se nevyplatí na projektu vašeho bazénu šetřit. Asi málokdo by si troufl pustit se do budování bazénu sám. Proto je důležitý výběr firmy, která vám ušije bazén doslova na míru a zajistí správnou technologii montáže. V této fázi byste už také měli uvažovat, jak zajistit ekonomické vytápění, což je dobré také dopředu konzultovat.

"Nabídka je velmi široká, chce to jen důsledně ji prozkoumat a sehnat si reference jednotlivých dodavatelů. Doporučuji zvážit, jak velký bazén opravdu potřebujete a jak ho budete využívat," říká Rudolf Pejša z firmy Desjoyaux, specialista na rodinné i veřejné bazény.

Dodává, že většině lidí by stačil spíše promyšlený koncept menšího, zato efektivně tvarovaného bazénu. S ohledem na budoucí náklady spojené s údržbou pak možná slevíte z "pětadvacítky" na menší osmi či pětimetrový.

Nízká cena se nemusí vyplatit

I v případě cen bazénů je opatrnost na místě. Cenově lákavou nabídku si raději ověřte a přesvědčte se, co konkrétně obsahuje. Nemusí v ní totiž být zahrnuty výkopové či montážní práce, filtrační zařízení nebo další nákladné položky. Nad konečným účtem by se vám totiž snadno mohla zatočit hlava. Při vybírání vám jistě pomůže internet a důležitá je i osobní návštěva prodejce.

Ceny zahradních bazénů se pohybují od několika tisíc u nadzemních bazénů až po několik set tisíc korun u bazénů zapuštěných do země. Tomu odpovídá i rozdíl v jejich životnosti.

"U kvalitních bazénů by měla být běžná záruka minimálně deset let. Odborný personál by měl být schopen vás upozornit nejen na přednosti, ale i případná úskalí jednotlivých typů bazénů, na doplňky i potřebnou údržbu," upozorňuje Rudolf Pejša. Pokud výstavbu vašeho bazénu nezkomplikuje nepříznivé počasí, může být hotový za 10 až 15 dní.

Voda jako křišťál

Čistota vody záleží nejen na každodenní mechanické a chemické ochraně, prvořadý je výběr kvalitní filtrace. Na našem trhu se vyskytuje několik technologií a filtračních metod.

Rudolf Pejša vyvrací mýtus o tom, že čím více je v bazénu filtračních otvorů, tím efektivnější je cirkulace vody. "Právě rozvody uvnitř i vně bazénové konstrukce jsou nejčastějším zdrojem poruch a vyžadují poměrně častou údržbu. Trysky, výpusť, světlo, protiproud, to vše jsou otvory v bazénovém skeletu, které mohou být zdrojem nemalých úniků vody, " doplňuje.

Praktické je použití bezpotrubní filtrační jednotky. Ta se dá ukrýt  třeba v mobilních přístupových schůdcích. Filtračních  jednotek je na trhu mnoho, liší se podle výkonu a vybavení. Jednotka je vždy vybavena světlem a může být doplněna o protiproud, vířivku a samozřejmě i o různé formy ohřevů. Jejich další výhodou je možnost uschování celého zařízení během zimní odstávky bazénu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám