Hlavní obsah

Nenápadný půvab soukromí

Předěl nebo přímo dělicí stěna je řešením prostoru v bytě, v němž postrádáme intimní kout nebo máme potřebu oddělit činnosti a funkce bydlení, které k sobě neladí. I v dávno hotovém interiéru poměrně snadno vytvoříme nová příjemná zákoutí.

Článek

V malém bytě stačí k oddělení pracovního koutu nebo lůžka lehká a neúplná dělicí stěna, zázraky naděláme i s malou zástěnou či paravánem. Více variant k řešení nabízejí rozlehlé obytné místnosti, kde také nejčastěji hledají jejich uživatelé odpověď na otázku, jak zasáhnout do interiéru, aby zcela naplnili požadavek na pohodlí a útulnost.

Dočasná řešení

V tomto případě hledáme inspiraci u nenápadných předělů, vybíráme policové či květinové stěny, které opticky oddělí lůžko od obytného prostoru, jídelní stůl od kuchyňského koutu a přitom zůstává zachována světelná pohoda vytvořeného zákoutí bez potřeby umělého osvětlení za bílého dne.

Pohyblivá dělicí stěna je zvlášť zajímavým prvkem, který vnitřní prostor v bytě podle okamžité potřeby buď rozdělí, nebo naopak spojí. Použití těchto stěn nebrání ani to, že ve vzniklém prostoru nemáme okno (a to právě bývá nejčastější překážkou toho, aby byl pokoj rozdělen na dva menší).

Podobně pevnou přehradu vytvoří lehké posuvné dveře, s jejichž pomocí jednoduchým pohybem otevřeme nebo zavřeme prostor např. mezi obývacím pokojem a kuchyní, mezi ložnicí a dětským koutkem. Nosníky bývají z lehkého hliníku, dřeva nebo plastů. Dveřní výplň tvoří matné sklo, plexi anebo materiál napodobující papír.

Posuvné textilní stěny si můžeme poměrně snadno vyrobit sami. Výběrem textilu doplníme existující závěsy a vkusně se přizpůsobíme materiálu v místnosti. Stěnu v podstatě tvoří jen posuvná lišta s dvěma až pěti drážkami, které se upevní na strop nebo na stěnu. V liště se pohybují takzvané suporty, na které jsou pomocí suchého zipu zavěšeny panely látek. A právě s použitím suchého zipu je velmi snadná následná údržba a praní jednotlivých pruhů látek. Na rozdíl od závěsů nemají textilní stěny žádné řasení, proto na nich vyniknou zejména jednoduché motivy. Stěny se obvykle vyrábějí z bavlny a z látek se speciálním tužením.Cena za metr čtvereční posuvné stěny se pohybuje mezi 900 a 1600 korunami, a to včetně montáže a zaměření v bytě.

Dělení netradičně

Paraván může být vyroben z rozmanitých materiálů, např. ze dřeva, překližky, vrbového proutí. V obytné místnosti oddělí koutek pro posezení u kávy od ostatního prostoru (za trojdílný ratanový paraván zaplatíme přibližně 4000 korun, o něco dražší jsou bohatě zdobené paravány z orientálního dřeva). Skleněné nebo textilní zástěny se uplatní v moderním bytě studiového typu, papírové se hodí do dětského pokoje, z materiálu odolného proti vlhkosti najdou uplatnění zejména v koupelně. S jejich pomocí oddělíme dostatečně i toaletu od vany a umyvadla a zástěnu můžeme opatřit i malými poličkami a věšáčky.

Elegantní paravány se do módy dostávají znovu až v posledních letech. Jsou rychlým a relativně i levným řešením, jak efektivně rozdělit místnost. Kromě toho mohou být i zajímavou dekorací. Výhodou paravánu je skladnost a snadná přenosnost. Podle velikosti a provedení za něj zaplatíme dva tisíce až dvanáct tisíc korun.

Regálový předěl je užitečným systémem polic a skříněk, se kterým předělíme místnost bez problémů od podlahy až ke stropu a získáme nejen potřebné zákoutí a soukromí, ale také užitečný úložný prostor.

Květinovou stěnu obvykle tvoří několik poliček, různě rozložených a upevněných boční deskou či sloupkem. Mezi praktické nápady patří masívnější výrobek, kdy stěna je zároveň jídelním stolem či odkládacím stolkem. V takovém případě je na zeď pevně usazena hlavní boční nosná deska, ke které je přišroubována deska stolu. Další desky, které jsou současně policemi, přichytíme vruty do hmoždinek ve zdi, případně do desky upevněné na zdi. V protilehlé straně jsou desky podepřeny dřevěným nebo kovovým sloupkem či bočnicí v šíři ladící s poličkami.

Pěknou dekorací policových stěn jsou květiny, keramika či sklo, při oddělování lůžka od obytného prostoru knihy, cédéčka, drobnosti a suvenýry, svíčky.

Dělení natrvalo

Na rozdíl od snadno přenosných předělů zohledňujeme při upevňování dělicích stěn ve velkém prostoru potřebu bydlení všech osob ve společné domácnosti. Využijeme podle potřeby také izolačních vlastností, které potřebujeme uplatnit, a bereme ohled na estetický dojem.

Sádrovláknité desky (ze sádry a papírových vláken, která se získávají recyklací) patří k nejčastěji využívaným při dodatečném dělení prostor. Jejich výhodou je snadná montáž, mohou být upevňovány sponkami, šrouby nebo hřebíky (až asi 1 cm od hrany, aniž by se odlomily). Přitom splňují jeden z našich hlavních požadavků, kterým je vysoká pevnost desek i konstrukcí s kováním. Desky by měly být už ve výrobě opatřeny základovou vrstvou, abychom je mohli hned natírat, tapetovat nebo na ně lepit obklady.

Při výstavbě stěn s pomocí k tomu určených stavebních systémů může být, ve srovnání s konvenční výstavbou dělicích stěn, dosaženo významných úspor nákladů. Volné dutiny uvnitř stěn jsou vhodné pro racionální uložení instalačních vedení všeho druhu. Bezprostředně po dokončení můžeme rovné a hladké povrchy bez prodlení natírat, tapetovat nebo obkládat. Nejčastěji využívaný stavební postup spočívá v použití kovové nosné konstrukce.

Alternativně může být příčka založena na dřevěné konstrukci, např.na dřevěném trámku 6x6 cm. Podle konstrukčních a stavebně-fyzikálních požadavků se vytvoří stěna jednoduchá anebo zdvojená. Při změně využívání objektu se dají tyto stěny demontovat snadněji než tradiční příčky.

Nabídka je bohatá

Trh nabízí poměrně slušný výběr takovýchto desek, a proto z nich zvolíme takové, které neovlivní negativně naše životní prostředí, což je zvlášť v interiéru důležité. Požadujeme jen výrobky, které jsou zpracovány bez škodlivých pojidel, např. jako homogenní směs přírodních surovin, stlačovaných pod vysokým tlakem na pevné desky, které jsou vhodné pro vnitřní úpravu místností a přispívají k dobrému klimatu domova.

Mezi ně patří např. desky fermacellové, které jsou zároveň kvalitními stavebními i protipožárními deskami, vhodnými dokonce do vlhkých místností. Doporučujeme tedy vybírat pouze desky, které prošly testy státních a jiných nezávislých institutů, u kterých bylo potvrzeno, že jsou vyráběny racionálně, poskytují vysokou míru pevnosti, ochrany proti požáru a hlukové i tepelné izolace.

Stále častěji se v posledních letech využívají znovu namísto desek nebo klasických cihel skleněné luxfery, které vytvářejí průsvitný předěl. Výhodou je zachování průniku světla do vzniklého zákoutí a možnost vyhrát si s barevností skel.

Nevýhodou je, že luxfery jsou velmi těžké a jejich užití vyžaduje speciální konstrukci stěny. Při výšce nad 1,5 metru musí být vyztužena ocelovými pruty a vyspárována cementem. Velmi dobře se však uplatní, když jsme se rozhodli částečně či zcela oddělit halu či kuchyňskou linku od předsíňky, koupelnu od WC apod., tedy v místech, ve kterých postrádáme zdroj přirozeného denního světla.

Reklama

Výběr článků

Načítám