Hlavní obsah

Při výběru bytu je důležitá lokalita

Právo, Jana Špatzová

Z bytu se domov stane teprve tehdy, když k němu máme vřelý vztah. Když to není jen místo k přespání a skladiště šatstva, ale příjemné místo, hnízdo, kam se rádi vracíme. Byt, který jsme navštívili, je v mnohém výjimečný. Co nás na něm ale nejvíce okouzlilo, je fantastická vyhlídka. Spolu s promyšleným interiérem jde skutečně o prostor, kde je radost bydlet.

Článek

Lokalitu, kde se byt nachází, měli majitelé vybranou již léta. Chodívali sem na procházky a vyhlídka na město je vždy uchvátila svou proměnlivostí a dokonalostí.

Proto, když byl ohlášen projekt na výstavbu bytových domů právě na tomto vršku, byli jedni z prvních zájemců. Díky tomu je také byt ideálně situován a výhled z něj je skutečně panoramatický, od něžného východu, přes slunečný jih až po romantický západ.

Jak nám domácí pán při návštěvě prozradil, vyhlídka je natolik živá, že není potřeba trávit večery u televizoru, stačí se pohodlně usadit na terase nebo v pohovce a nechat se unášet scenérií. Každá denní doba, roční období či proměnlivost počasí udělají své.

Nic nenechat náhodě

Ve výběru interiérového vybavení měli majitelé celkem jasno. Přáli si ale, aby vše dokonale ladilo. Pro dosažení souladu bylo třeba sjednotit i detaily se sériovým nebo na zakázku zhotoveným nábytkem. To byl úkol pro letitého rodinného přítele a designéra v jedné osobě Jindřicha Chramostu.

Televize je posazena do nábytku v rohu místnosti. Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Jeho práce se vyznačuje nejen nadčasovým designem, ale také dokonalým řemeslným zpracováním. Nejraději pracuje se sklem a antikorem. Je zajímavé, jak tyto dva na první pohled chladné materiály mohou působit příjemně a útulně.

Obývák s výhledem

Obývacímu pokoji dominuje velké okno umožňující výhled na zmiňované panorama. Vše ostatní je tomuto divadlu uzpůsobené. Rohová pohovka je umístěna tak, aby z každého místa byl možný pohled, neruší ani záclony. Nábytek v tomto pokoji je minimalistický, vlastně jde jen o dva příborníky, polici a televizní stolek.

Zastavme se na okamžik u TV stolku. Není běžný sériový, má řadu vtipných vychytávek, jako např. zásuvky na CD a VHS kazety. Pozoruhodná je polička nadsazená nad televizor, na které je položen basový reproduktor. Tento detail jsme u žádného běžně prodávaného stolku neobjevili.

V obýváku je ještě jídelní stůl pro šest osob se skleněnou deskou. Vše je v třešňové dýze a zhotovené na míru. Barva třešně je příjemně červená, v pokoji, kde je dostatek světla, nevadí ani její tmavší odstín. Koberce pod jídelním stolem a u pohovky jsou výtvarným návrhem majitele.

Kapitánský můstek

Ten, kdo pracuje doma, ocení domácí pracovnu, a pokud navíc můžeme mít pracovnu s výhledem, stane se práce zábavou a koníčkem. Podle mého soudu nejkrásnější místností v bytě je právě pracovna. Okna z ní vedou na všechny světové strany vyjma severu.

Protože se současně jedná i o typicky pánský pokoj, je interiér řešen jednoduše v decentních barvách. Přírodní dřevo je kombinováno s antracitově černou. Ani v pracovně neschází pohovka a menší stolek pro pohodová pracovní jednání.

Odpočinkový pokoj

Protože byt obývají jen dva dospělí lidé, mohli si dovolit komfort odpočinkového pokoje. Je příjemný, útulný a trávit zde čas s dobrou knihou musí být potěšení. Podél všech stěn je nábytek, ovšem ani tak pokoj nepůsobí přeplněným dojmem, a to díky jisté dynamičnosti, které bylo dosaženo oblými křivkami. Stěny se jakoby v pravidelném rytmu vlní. Použitým materiálem byla buková dýha, z přírodního buku je také plovoucí podlaha.

V obýváku nechybí moderní vybavení. Foto: PRÁVO/Milan Malíček

S jemným odstínem dřeva je v ostrém kontrastu červená barva pohovky a taburetů. Pohovka je sériová, taburety a maličký odkládací stolek jsou opět na míru zhotovené. Úložný nábytek je chloubou a radostí majitele. Celý návrh je vlastní, odborná firma jej na míru zhotovila a na místě sestavila. Ke cti jí přiznejme, že bez jediného problému a nedostatku.

Koupelna nemá zvlášť velkou rozlohu, ale pohodlná vana s vířivkou a rohový sprchový kout se sem pohodlně vejdou. Dvojité umyvadlo je korunou a dominantou prostoru. Příjemný je ledově modrý obklad s ozdobnými listelami. Precizní umístění všech dekorativních prvků jen umocňuje pohodový dojem.

Snem každé hospodyňky je prostorná kuchyň, kde vše má své místo a je dostatek odkládací plochy. Za pozornost stojí malý stoleček, který je součástí dělicího pultu. Slouží k malému rychlému stolování, nejčastěji ke snídani. V kuchyni je použito olšové dřevo a ostatní doplňky jsou v příjemné tmavě zelené barvě. Na podlaze je nakoso položená dlažba. Zajímavým dekoračním prvkem je jen několik dlaždic odlišného odstínu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám