Hlavní obsah

Renovace bytu v oranžové

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I panelákový byt se může vhodnými úpravami změnit ve velmi příjemné bydlení. Někdy stačí jen vyzdít jádro, zařídit koupelnu podle svého a doladit předsíň.

Článek

 Naši hostitelé žili v atypickém dvougeneračním bytě 4+1, vybaveném koupelnou a dvěma samostatnými záchody. Nechtěli měnit dispozici bytu, ale rozhodli se pro stavební úpravy, při nichž se nově uspořádalo hygienické zázemí. Při přestavbě do koupelny přibylo WC, jeden samostatný záchod zůstal zachován a druhé WC uvolnilo místo pračce a úklidovým prostředkům.

Klasická a prostorná

Protože jsou majitelé veskrze praktičtí lidé, rozhodli se v koupelně pro rovnou plastovou vanu dlouhou 180 cm a velké umyvadlo se skříňkou a odkládacími prostory po stranách. Našlo by se tu místo i na oblíbenou polorohovou vanu, která je stále v kursu, ale je v ní o něco méně místa než v klasické rovné vaně.

Také umyvadlo s dostatečným prostorem po stranách je opravdu praktické. Zavěšená skříňka zase schová, co je potřeba, a zároveň se okolo ní dobře uklízí.

V koupelně neubralo místo ani závěsné WC, k jehož přednostem patří v první řadě praktičnost při úklidu, estetičnost a možnost úsporné splachovací armatury.

Elegantní zrcadlo

V koupelně na sebe potřebujeme dobře vidět, a tak je někdy opravdu těžké sehnat zrcadlo, které by ladilo s obklady a vyhovovalo i našemu vkusu. Hostitelé bez váhání vybrali čisté a zároveň elegantní řešení - zrcadlo v obkladu.

Koupelna je poměrně prostorná. Foto: Archív Práva

Původně uvažovali o skříňce, kam by se vešly hygienické potřeby. Ale vybrat takovou, která by pěkně vypadala a přitom nebyla z bílého plastu, stojí dost úsilí a peněz.

Skříňku na hygienické potřeby nahradila zděná odkládací plocha, tzv. soklík. Někdy je sokl nutný z konstrukčních důvodů (jako v tomto případě) pro vedení instalací (voda, odpad). Jindy se dělá navíc. Vzniklá plocha dobře poslouží na základní kosmetické přípravky, které potřebujeme každý den.

Praktické baterie

Majitelé dali přednost, byť za vyšší pořizovací cenu, termostatické baterii, na které je nastavená teplota vody. Výhodou je stálá teplota vody a ochrana proti opaření, zejména malých dětí a také úspora vody. Vzhledem k tomu, že neměli současně místo na bidet a WC, nainstalovali bidetovou baterii. Je to v podstatě sprška s ovládáním přímo na sprchové hlavici a kromě používání na WC (bidet), ji lze využít např. i při napouštění nádob či omývání znečištěných předmětů.

Více světla s luxfery

Nejen kvůli tomu, že jsou luxfery v poslední době oblíbeným prvkem interiéru, ale také proto, že přivádějí denní světlo, souhlasili majitelé s jejich instalací v koupelně. Nejde o plnohodnotné osvětlení, o velice příjemný dekorativní prvek, který splní svůj účel již v podobě ozdobného pásu po šířce koupelny. Luxfery nebyly ani moc drahé, zvlášť když slouží pouze jako osvěžující a zajímavý prvek. Stěny, ve kterých jsou umístěny, sousedí s chodbou, takže je vidět, kdy se v koupelně svítí a naopak.

Dveře jsou zasouvacím, prostor je tím volnější. Foto: Archív Práva

S vyzděním jádra se vyřešil i problém s úzkou předveřovanou chodbou, kde bylo málo místa. V bytě zabíraly klasické dveře zbytečně moc prostoru jak na chodbě, tak v koupelně i na záchodě. Po konzultaci se stavební firmou dali majitelé na WC přednost posuvným dveřím. Tento typ dveří nemá složitou konstrukci, na zeď se upevní posuvná garnýž a klasické dveřní křídlo.

V koupelně zvolili dveře zasouvací do kovového pouzdra, které bylo nutné zazdít do zdi. Pro instalaci zasouvacích dveří musí být i dostatečný prostor pro umístění pouzdra. Pro oba typy dveří platí, že nejsou tak těsné jako klasické dveře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám