Hlavní obsah

Renovace bytového jádra

Právo, Gisela Růžičková

Většina panelákových bytů se vyznačuje příliš malou koupelnou a nevyhovující dispozicí ostatních místností. Jenže abychom se v koupelně cítili dobře, svoboda pohybu je tu velmi důležitá.

Článek

Nedostatek místa v koupelně úspěšně řeší celková renovace bytového jádra. Vhodná sanita a obklady nabízejí praktická a estetická řešení. Vana, umyvadlo a baterie, které se k sobě hodí, mohou proměnit koupelnu v příjemný prostor. Takže i když je koupelna malá, není třeba vzdávat se její funkčnosti. Pak je ideálním řešením symetrická vana a menší umyvadlo, kde hrají důležitou roli barevné obklady a dlažba.

Barevnost

Našimi hostiteli jsou tentokrát mladí manželé s čerstvě narozeným potomkem. Rozhodli se pro renovaci bytu, která zahrnuje hlavně koupelnu, ale také WC, kuchyň, obývací pokoj a předsíň. Přáním majitelky byla žlutá barva.

Koupelnu zpestří nejrůznější dekorativní doplňky.

Ovšem aby jednobarevná monotónnost obkladu a dlažby za pár let neunavila, kombinovala se pastelová žlutá s bílou, která koupelnu opticky zvětšuje a odlehčuje. Výhodou je i stejná barevnost v dlažbě. Pro zvýraznění obkladu slouží listely, díky nimž je konečné seskupení barev efektní a zajímavé.

Dispozice

Tento typ bytu umožňoval poměrně razantní řešení, proto variant úpravy koupelny a WC bylo dost. Nakonec vznikla velmi prostorná koupelna, do níž se vešla vana 170/75 cm a podél jedné stěny dostatečné množství skříněk. Z koupelny se dveřmi vchází na oddělené WC.

Původním záměrem investora bylo WC propojit s koupelnou. Tuto změnu lze ale realizovat pouze u bytů do velikosti 2+kk nebo 2+1, což v tomto případě nešlo. WC je tedy od koupelny odděleno dveřmi. V budoucnu toto řešení rodina ocení zejména v ranním provozu.

Detail umyvadla se sprchou a bateriemi

Vybavení

Koupelna, byť žlutá, působí ve skutečnosti teple a útulně. Velikost prostoru podtrhují ještě rozměrná zrcadla. Jsou zde nalepená přímo v obkladu, což je elegantní a oblíbené řešení. Vedle skříněk se do koupelny vešla i pračka 60x60 cm.

Za povšimnutí stojí také baterie, které investoři zvolili v odstínu matný chrom. Majitelka bytu doladila koupelnu perfektně zvolenými doplňky. Mezi obývacím pokojem a kuchyní byly osazeny posuvné dvoukřídlé dveře do pouzdra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám