Hlavní obsah

Zimní zahrada je oázou pro každého

Právo, Jana Špatzová

Za oknem je mlha nebo dokonce plískanice, ale i přesto můžeme pohodlně relaxovat uprostřed zeleně. Posezení pod plodícím citroníkem nás zázrakem přenese doprostřed léta. Důvodů, proč si na balkóně nebo u rodinného domku pořídit zimní zahradu, je hned několik. Rozhodující je touha být obklopeni zelení po celý rok a prostorové možnosti.

Článek

Plánujeme-li stavbu domu, měli bychom si dopředu dobře rozmyslet, zda zimní zahradu jednou budeme chtít. Vždy je totiž snazší stavět ji souběžně než dodatečně přistavovat. Velmi důležité je estetické hledisko. Zimní zahrada, ať už současně stavěná, nebo ta dodatečná, by měla harmonizovat s celým domem.

Použitý materiál by měl být shodný s ostatními prvky domu. Podstatné je také to, zda zahradu chceme využívat pouze pro pěstování teplomilných rostlin, nebo si jí zvětšíme obytný prostor. S ohledem na to vybíráme odpovídající klimatizaci a topení.

Ideální poloha pro zimní zahradu je jižní nebo jihozápadní strana domu. I v zimních měsících sem slunko svítí opravdu intenzívně. Dostatek denního světla a hlavně slunečních paprsků je velmi důležitý, ušetříme tak spoustu peněz za energii potřebnou k vytápění.

Zimní zahrada je rájem květin.

Dodatečné vybudování zimní zahrady podléhá stavebnímu povolení a je spojené se značnými stavebními úpravami. Měli bychom předem počítat s výraznou finanční investicí. Neušetříme ani na tepelné izolaci. Tepelně izolační sklo patří mezi nejdražší, navíc by mělo být opatřené speciální fólií zamezující nežádoucí vstup nevítaným návštěvníkům.

Vhodné prostory

Vysněná zahrada je sice hezká, ale realita musí počítat se spoustou omezení. Při plánování proto začneme od ideálního tvaru a použitého materiálu. Klademe-li hlavní důraz na světlo a slunce, můžeme vybudovat zahradu i na střeše, pokud nám jde i o přímé propojení se zahradou venkovní, plánujeme přístavbu, která přímo navazuje na terasu.

Zimní zahrada mívá i střechu prosklenou, sklon střechy má nejen vliv na celkový optický dojem, ale měl by sledovat i mnoho dalších aspektů. Například, aby se na střeše neshromažďovala dešťová voda, nebo aby tající sníh snadno sklouzl. Úhel by měl být nejméně 10 stupňů. Čím je střecha strmější, tím více zachytí paprsků zapadajícího slunce.

Vytápění zimní zahrady

Skutečný pocit útulnosti v zimní zahradě získáme teprve tehdy, když v ní bude příjemná pokojová teplota, tedy zhruba 20 °C. Přestože teplota je do určité míry udržována pomocí sluneční energie, alespoň v zimních měsících musíme přitápět. Nejsnazší je realizovat přípojku ústředního topení přímo z domu či bytu. Podlahové topení není příliš vhodné, neprospívá hlavně květinám.

Zimní zahrada v podkroví

Vytápění by mělo přispívat k tomu, aby se velké skleněné plochy rosily pokud možno co nejméně, proto bychom měli zabezpečit dostatečnou cirkulaci vzduchu a kvalitní odvětrání.

K vytvoření stoupavých vzdušných proudů poslouží svislé větrací šachty.

Kvalitní větrání

Vzduch v zimní zahradě zvlhčují především rostliny, kterých je na poměrně malém prostoru daleko více než v celém bytě. Mikroklima v klasickém obytném interiéru je určováno teplotou a vlhkostí vzduchu, do jisté míry také prouděním vzduchu. V případě zimní zahrady díky velkým proskleným plochám platí jiné fyzikální zákonitosti. Na jedné straně ovlivňuje její klima venkovní počasí, zároveň chladné sklo reaguje na vyšší vlhkost vzduchu jinak než omítnutá stěna, která dokáže do jisté míry vlhkost absorbovat. Na skle se ale projevuje v podobě vysrážených kapiček. Přes sklo podstatně více působí sluneční záření, tzv. skleníkový efekt.

Klima lze regulovat třemi hlavními faktory: topením, větráním a stíněním.
Rozeznáváme dva základní typy větrání: přirozené a nucené. Do větracích otvorů je možné instalovat klimatizační jednotky.

Interiérové vybavení

Stylově se do zimní zahrady hodí rotangový či bambusový nábytek nebo nábytek pletený z banánového listí. Ideální je také dřevo teakové nebo jakékoli židličky z masívního dřeva. Pěkně budou vypadat lehké kovové židličky doplněné pohodlnými textilními sedáky. Při pořizování nábytku do zimní zahrady bychom měli postupovat podobně jako při výběru nábytku na venkovní terasu. Jednak proto, že zde panuje relativně vlhké klima, a potom také proto, že přece jenom chceme navodit iluzi exteriéru.

Zvýšené nároky musí splnit podlahová krytina. Nejvhodnější je dlažba nebo přírodní kámen. Jestliže volíme dřevěnou krytinu, pokládáme ji na speciální rošt, který odvádí vlhkost.

Inspirujte se.

Na stínění použijeme rolety nebo žaluzie, které nejsou náchylné na přijímání vlhkosti.

Rostlinám se zde daří

Účelem zimní zahrady je vybudovat si iluzi exotiky uprostřed velkoměsta. Nejlépe se v zimních zahradách daří rostlinám ze středomořské oblasti. V zimních zahradách se nejlépe daří citroníkům, které jsou nejméně náročné na světlo, také ozdobným kultivarům mandarinek. Rostlinkou, které se v bytě a zvlášť v zimní zahradě daří, je mučenka.

Má-li ideální podmínky, roste velmi bujně, proto ji omezujeme velikostí květináče. Svými dekorativními listy je pro pěstování také vhodná karambola. Atraktivních hvězdicových plodů se zřejmě nedočkáme, ale i tak stojí za pozornost. Snadno se pěstuje datlová palma, kterou vypěstujeme ze semínka a poté ji pěstujeme ve vysokém květináči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám