V původní dispozici se ze vstupní předsíně, z níž je přístup do koupelny, vchází do kuchyně, přes kterou je možné vstoupit do obývacího pokoje. Obývací pokoj je využíván jako pracovna, ložnice i obývací místnost zároveň. Byt sice vypadá jako 2+kk s šatnou a koupelnou, jednotlivé funkční zóny ale na sebe nenavazují tak, jak by měly (zóna pro spaní, koupelna, šatna) a příčky dávají jen pocit stísněnosti.

Sjednocení prostoru

Při návrhu přestavby bytu bylo cílem architektky vytvořit sjednocený velkorysý obytný prostor, jehož jednotlivé provozní části budou opticky rozděleny pouze interiérovými prvky. Toto řešení umožňuje intimitu jednotlivých částí bytu určených k různému užívání - společenská část se sofa a konferenčním stolkem, kuchyňský kout s jídelním stolem, ložnice - a zároveň dovoluje pocítit velký prostor starého činžovního bytu.

Pro zvýraznění takového řešení se architektka rozhodla pevnými příčkami oddělit pouze toaletu a komoru, zbylé místnosti - vstupní předsíň a koupelna - jsou odděleny skleněnými příčkami. Tato prostorová koncepce vyžadovala při návrhu vstupu a koupelny takové řešení, které vytvoří i z těchto "vedlejších" místností pohledově hodnotné součásti bytu.

Architektonické řešení

Byt pro mladou slečnu - to byl hlavní motiv, který vedl architektonické studio při definování jednotlivých prvků interiéru. Celý prostor je navržen tak, aby působil jemně a elegantně. Snahou architektky bylo respektovat a využít atmosféru starého činžovního domu a dokomponovat ji současným designem.

Před rekonstrukcí

Koupelna, oddělená skleněnými příčkami od obytné místnosti, ohraničuje zčásti kuchyňský kout, jehož pracovní plocha se plynule mění v jídelní stůl se zvýšenou deskou.

Ložnice je od komunikační páteře bytu oddělena vysokým čelem postele se zrcadlem, které tuto část bytu opticky zvětšuje. Z ložnice je také vstup do šatny, umístěné ve stávající komoře.

Mezi jídelnou a ložnicí je umístěno jádro bytu - sofa s konferenčním stolkem. Od jídelny je možné sezení se sofa oddělit mobilním látkovým panelem, optickou bariéru mezi sezením a ložnicí tvoří závěsné police knihovny.

Po rekonstrukci

Atmosféru jednotlivých částí bytu dotváří osvětlení - velká stojací lampa v centru bytu společně se závěsnými lampami v obývací části a ložnici jsou hlavními světelnými zdroji. Jednotlivé části obytného prostoru jsou lokálně dosvětleny menšími svítidly, které jim dávají větší intimitu a odlišný ráz.

Mimolimit

Barbora Škorpilová, architektka a designérka, je dnes spojována především se Studiem MIMOLIMIT, s. r. o., které založila v roce 2001. Věnuje se především navrhování veřejných a soukromých interiérů, ale i staveb. Mezi realizované projekty patří např. Zahrada v opeře, Hotel Holiday Inn, Hergetova Cihelna a síť Emporio kaváren. Významným úspěchem Barbory Škorpilové je také účast na projektu CROSSROADS FOR IDEAS, pořádaném Britskou ambasádou v Praze, a na projektu EXPO 2005 Aichi Czech Republic.