Hlavní obsah

Tip, jak zrekonstruovat panelákový byt pro dva

Právo, Gisela Růžičková

Byt 2 + kk o rozloze 45 metrů čtverečních se nachází v panelovém domě z 80. let na pražském sídlišti. V bytě žijí manželé ve věku 25 let, jejichž hlavním požadavkem je větší kuchyň. V současné podobě je byt velice disproporční a svou kompozicí v podstatě blokuje požadované využití.

Článek

Vzhledem k tomu, že jde o byt v paneláku, je nutné pro dokreslení situace připomenout další problémové momenty: např. zvuková prostupnost, limity použitých konstrukčních materiálů, instalační jádro atd.

Předsíní se dá vcházet do všech místností včetně koupelny a WC. Velmi komplikovaný je také přístup do kuchyně, spojené původně s jídelním koutem, který však manželé využívají jako obytný pokoj. Tato místnost je dále průchozí do obývacího pokoje a odtud zpět do předsíně.

Návrh architekta

Navrhovaná změna dispozice odráží ve funkčním využití požadavky mladých manželů. Novým členěním umožňuje využít co nejefektivněji prostorové možnosti daného bytu při minimalizaci stavebních zásahů.

Předělaná ložnice je prostornější.

Základní dispoziční schéma tvoří hlavní obytný prostor s vloženým prvkem kuchyňského bloku. Dále se tu nabízí možnost otevření průhledu do předsíně s úložnými prostory. Vytváří se tak sled funkčních celků, které se vzájemně podporují. Tímto je definován prostor, který je co nejvzdušnější.

Nejkomornější prostor ložnice je pak přístupný pouze z obývacího pokoje. Má svoji vlastní koupelnu, tvořenou velkým umyvadlem a prostorným sprchovým koutem. WC s umývátkem, které mohou využívat i návštěvy, je přístupné z předsíně a je tak odděleno od ostatních místností.

Materiálové řešení

Jednotlivé celky jsou zvýrazněny i použitím moderních materiálů. Hlavní prostor je sjednocen podlahou s keramickou dlažbou v šedé barvě. Stěny kuchyně jsou taktéž obloženy keramickým obkladem. Sjednocení prostoru dovršují niky pro šatní vestavěné skříně s dýhovanými dveřmi z běleného jasanu. Obytná zóna je doplněna kobercem.

Plán bytu po rekonstrukci

V ložnici je navržena dřevěná podlaha. Barevné řešení má vytvořit dostatečně živý prostor, maximálně vstřícný k osobnímu vybavení bytu jeho obyvateli. Důležitou roli v prostoru hraje také rozmístění a kompozice světel.

Financování Raiffeisen stavební spořitelnou ve výši 310 000 Kč (Překlenovací úvěr Horizont)
Cílová částka = 310 000 Kč
Úhrada za uzavření smlouvy o stavebním spoření = 1 % cílové částky, tj. 3100 Kč
Úhrada za uzavření smlouvy o překlenovací úvěr = 1 % z výše překlenovacího úvěru, min. 1000 Kč, tj. 3100 Kč
Úroková sazba = spoření 2 % p.a., překlenovací úvěr + stavební úvěr 4,9 % p.a.
Měsíční vklad (dospořování) = 0,3 % cílové částky, tj. 930 Kč
Splátka překlenovacího úvěru = 1270 korun
Čerpání překlenovacího úvěru = 9/2005
Přidělení cílové částky, resp. splatnost překlenovacího úvěru = 11/2014
Splátka stavebního úvěru = 1550 Kč
Splatnost stavebního úvěru = 5/2028
Podmínky:
Dvoučlenná rodina, tj. 2 dospělé osoby, musí mít minimální příjem domácnosti ve výši cca 12 350 Kč:
Měsíční životní minimum celkem 7250 korun x koef. 1,4 = 10 150 Kč
Náklady na domácnost (o 2 osobách) = 2530 Kč
Náklady na výživu a ostatní základní osobní potřebu = 4720 Kč (2x 2360 Kč ostatní dospělé osoby)
Životní náklady + závazky (splátka překlenovacího úvěru/stavebního úvěru + dospořování) celkem 12 350 Kč

Bořek Šípek je jedním z nejznámějších českých designérů a světovým architektem. Mezi jeho práce patří mj. návrhy pařížských butiků Karla Lagerfelda nebo obchodního domu Ginza v Tokiu, jeho objekty jsou zastoupeny v řadě stálých sbírek muzeí v mnoha zemích. V roce 1992 se za prezidentství Václava Havla stal na deset let také hlavním architektem Pražského hradu. Za svou práci získal Bořek Šípek řadu cen, např. prestižní německou Cenu za architekturu v roce 1983, francouzský řád Rytíř umění a literatury v roce 1991 nebo Cenu za užité umění a architekturu prince Bernharda v roce 1993.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám