Hlavní obsah

Zrežírované bydleníčko Jiřího Adamce

Právo, Novinky, Zdeněk Smíšek

Režisér Jiří Adamec si s moderátorkou sportovního zpravodajství TV Nova Janou Adamcovou, kdysi Novákovou, uspořádali domov podle svých představ a hlavně ku prospěchu jejich osmnáctiměsíčního synka Daniela.

Článek

Spokojenost všech v třípokojovém bytě je patrná na první pohled. Navíc svítilo sluníčko a muškáty na balkoně začaly vytvářet vodopády květů. K příjemnému bydlení zde v teplých dnech napomáhá i klimatizace.

"Je relativně levná a klimatizační jednotka s agregátem mimo obytný prostor dokáže zchladit opravdu celý byt. Krásně se i spí. Nechali jsme si udělat i sítě na okna, protože je bezvadný, když mohou být otevřena i večer a v noci a byt není plný létající a obtěžující havěti."

Už předsíň prozrazuje, že vstupujeme do moderního a skvěle vybaveného bytu. Právo/Václav Jirsa

Domácnost je nejen příjemně, ale i prakticky a do posledního detailu promyšlená (například všechny zásuvky a dvířka v dosahu nejmenšího člena rodiny mají aretaci, takže malý průzkumník je minimálně ohrožen).

Ostatně zařizování téhle domácnosti začalo už výběrem samotné lokality na okraji Suchdola a Lysolajského údolí, kde je klid a čistý vzduch.

Ducháček to zařídí

"Náš byt je vlastně v tomhle domě originál. Kde měly být dva pokoje, je jeden - největší, kde měl být jeden, jsou naopak dva, koupelna je tam, kde měla být kuchyň, atd. atd. Radiátory jsou v bytě zapuštěny do stěn, kde jsme pro tuhle příležitost nechali vysekat niky, takže nevyčnívají a neubírají prostor," vyjmenovává režisér.

Kouzlo detailu evidentně funguje, kam se host podívá. "Přesně tak, bydlení je o detailech. Navíc jsme tu měli i senzačního stavbyvedoucího - pana Ducháčka. Nejenže nás sem přes nelibost investora pouštěl, ale všechno navíc i zařídil."

Zábradlíčko brání přístupu synka, ale jinak je v kuchyni při vaření pohodlí dost. Právo/Václav Jirsa

Podle slov našich hostitelů záměrně nejde o byt, o kterém lze říci, že oplývá originálním vkusem. "Je to byt, který byl od začátku koncipován jako byt pro rodinu, kde bude dítě, respektive děti... Pravda, začala tady bydlet jedna slečna, pak se přistěhoval jeden pán, potom se narodilo dítě a byla z toho rodina... Ale už když jsme si byt malovali na papíře, tak jsme přesně věděli, kde bude postýlka a kde bude stát kočárek, kam se dá vysavač... Jsou to věci, které jakoby nepatří do nóbl bytu určeného k fotografování. Ale jsou takové byty, že když z nich odejde fotograf, tak se v nich nedá žít. Naše kamarádka má ve svém nádherném apartmá i skleněné schodiště a dalších sto šancí pro fotografa z magazínu o bydlení, ale po porodu se museli z tohohle senza bytu odstěhovat. Základem našeho bytu je, že vše má své místo. A to vše živé i neživé," usmívá se režisér.

"Nadměrné metry zatím nepotřebujeme. Je ale fakt, že dítě si žádá své a možná by to chtělo trochu se i nadechnout. I když i interiér našeho bytu je živý a neustále se proměňující organismus, takový třeba i malý domek se zahradou je něco, co je můj cíl, ke kterému bych chtěl dospět během několika málo příštích let. Nikdo nikdy neví, kdy vám všichni producenti kolem řeknou: My vám děkujeme a běžte někam odpočívat. Tak bych chtěl mít jít kam odpočívat. Na stará kolena, která bohužel nejsou daleko."

Ložnici opticky zvětšují nejen střešní okna, ale i zrcadla na dveřích vestavěných skříní. Právo/Václav Jirsa

Balkon jako vizitka

"Máme nejkrásnější kytky široko daleko. Zásluhou mé ženy Jany. Dokonce obdržela od radnice v Lysolajích, která vypisuje soutěž o nejhezčí balkon v naší pražské části, cenu - diplom a knihu! Za nejhezčí balkon nejen v tomto velikém domě, kde jsou skoro dvě stovky bytů, ale v celých Lysolajích! Chce to každodenní péči včetně pravidelného přihnojování, které je stejně důležité jako zalévání," s uspokojením předává svoji radost i zkušenosti Jiří Adamec na prostorném balkoně, kde má rok a půl starý Dan i bazének.

Jiří Adamec si zrežíroval i vlastní bydlení. Právo/Václav Jirsa

"Od začátku jsme si chtěli zařídit bydlení standardní rodiny, za kterou se považujeme, i když třeba s nadstandardními příjmy. Ale chodíme do práce, doma vaříme i jíme, sami si uklízíme, s hlídáním pomáhá babička. Probíhají tu všechny procesy normální rodiny," konstatují naši hostitelé.

Jiří Adamec ještě dodává: "Bytový designér by si tu asi na zadek nesedl. Ale přijde-li sem kdokoli, kdo rád dobře bydlí se svou rodinou a vnímá užitnou hodnotu věcí, tak odsud odchází většinou velmi spokojen, protože tady ty věci opravdu fungují. A možná odchází i inspirován."

Reklama

Výběr článků

Načítám