Hlavní obsah

Schodiště obrostlé liánami? Málokdy člověk vidí bizarnější interiér

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se na počátku roku rozhodl hudebník Jordan McGraw nabídnout k prodeji svůj dům v americkém Los Angeles, upoutalo to pozornost místních médií, která v souvislosti s ním sborem použila slovo bizarní. Není divu, zbraně na stěně a balustrádu schodiště zdobenou čímsi, co připomíná liány, to není vidět zase tak často.

Foto: Profimedia.cz

Slovo bizarní se objevuje snad ve všech titulcích amerických listů v souvislosti s prodejem domu hudebníka Jordana McGrawa.

Článek

Na první pohled je tento dům zvenku velice nenápadný. Postavený ve středomořském stylu, s prejzovými střechami, vše vypadá tak, jak by člověk u vily v Kalifornii  očekával. Překvapení nastává až při vstupu dovnitř.

Nejbohatší muž současnosti si koupil nejdražší sídlo v Los Angeles

Jak bydlí VIP

Dominantou hlavní haly s kamennou dlažbou je schodiště, jehož zábradlí a balustráda galerie nad ním jsou obtočeny hadovitými útvary, které na první pohled připomínají svazky lián v pralese. A dost možná právem. Hned pod schodištěm je umístěn bar s fialovomodrým podsvícením, k němuž patří zvýšené stoličky znázorňující vyšší pařezy s několika ořezanými větvemi. Nad barem se ve vzduchu vznáší lustr, který připomíná korunu nějakého bájného stromu prosvětlenou buď hvězdami, anebo světélky nějakých pohádkových bytostí.

Foto: Profimedia.cz

Syté odstíny červené, modré, fialové i zlatavé se bez nejmenší bázně potkávají například v jednom z obývacích pokojů.

Foto: Profimedia.cz

Divoká směsice stylů nenechá návštěvníka v klidu. Stále má nad čím žasnout.

V tomto místě ale pohádka končí. Pohlédne-li návštěvník od baru doprava, zakotví jeho pohled na prosklené vitríně s výstavkou asi tuctu více či méně moderních střelných zbraní. Ta zdobí jinak do šedé až černé barvy laděnou jídelnu.

I zbytek ostatních místností v domě je zařízen ve výrazném eklektickém stylu, v němž se potkávají rostlinné motivy s antickými prvky a vzory přes několik detailů v žánru goth až po ryze moderní kusy nábytku a především umělecká díla zdobící stěny. Snad v každé místnosti je možné narazit na neonové podsvícení některé z dekorací či zařízení. Stejně intenzivní jako styl interiéru jsou i barvy v jednotlivých pokojích. Téměř všude jsou tmavé, šedé až černé podlahy kontrastující s bílým stropem. V prostoru mezi nimi se nebojácně střídají syté odstíny červené, modré fialové i zlatavé.

Při pohledu na nejdražší rezidenci Evropy jeden neví, zda se má smát, nebo plakat

Jak bydlí VIP

Není pochyb, že losangeleští novináři jsou díky specifickému prostředí Města andělů zvyklí na leccos, jak je ale patrné z jejich titulků, dům Jordana McGrawa je už i na ně moc. Dům v roce 2007 koupila hudebníkova rodina (jeho otec je moderátor Dr. Phil McGraw). Jordan podle listu Los Angeles Times nabídl nemovitost na počátku roku na prodej za 5,75 milionů dolarů, tedy asi 129 milionů korun. Překvapivě brzy se objevil kupec, novou majitelkou domu, jak informuje web časopisu Variety, se stala designérka a filantropka Anna Shayová.

Foto: Profimedia.cz

Z exteriéru dům působí jako běžná losangeleská vila.

Dvoupodlažní dům má celkem pět ložnic, přičemž ta hlavní je v patře, a šest koupelen. Jeho plocha podlah činí 573 čtverečních metrů a stojí na pozemku o výměře přes 2000 čtverečních metrů.

Anketa

Líbilo by se vám bydlet v takovém domě?
Ano, má to šmrnc!
15,7 %
V domě ano, ale okamžitě bych to nechal/a vyklidit.
22,9 %
Nevím...
2,4 %
Raději ne, snad jen na pár dní.
7,3 %
Ani minutu! Měl/a bych z toho noční můry!
51,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2225 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám