Hlavní obsah

Wayne Gretzky prodal podruhé své rozlehlé sídlo, opět vydělal

I napodruhé to dal, chtělo by se říci o úspěšném druhém prodeji rodinného sídla, který se podařil kanadské hokejové legendě Waynu Gretzkymu. Rozlehlý dům s fasádami, na nichž se elegantně doplňuje temná červeň cihel s bělostnými římsami, je možné objevit v kalifornském městě Thousand Oaks, prodejní cena tentokrát nakonec činila v přepočtu téměř 371 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Hokejista Wayne Gretzky prodal už podruhé to samé sídlo, které si nechal v roce 2002 postavit.

Článek

Sídlo, které bývalý nositel dresu s číslem 99 obýval, postavili v roce 2002 na jeho přání podle návrhu architekta Richarda Landryho, jenž se na podobně rozměrné zakázky specializuje, a Gretzkymu a jeho ženě Janet vytvořil domov v předválečném koloniálním stylu.

Znamená to dům s cihlovými fasádami, které doplňují výrazné bílé prvky. Také v okolí hlavní budovy je možné nalézt vedlejší detaily jako třeba altánek ve stejném slohu.

Portál, tedy hlavní vstup, je zdobený bělostnými sloupy v antickém stylu, celý příjezdový prostor je zastřešený tak, aby majitel a jeho hosté při příchodu byli chráněni například během deště. Dům na 2,7hektarovém pozemku obklopuje hezká zahrada s nádechy francouzského stylu.

Uvnitř sídla pak hosté naleznou nejenom to, co by člověk u jedné z největších sportovních legend očekával, ale možná i trochu víc. Kromě nezbytného bazénu, tenisového kurtu a prvotřídně zařízené posilovny na více domácky založené hosty učiní pravděpodobně velký dojem kuchyň zařízená v mramoru a vybavená špičkovými spotřebiči SubZero a Wolf, k ní pak přiléhá spíž o rozměrech regulérního pokoje.

K rozlehlé hlavní ložnici doprovozené dvěma koupelnami je připojený i malý samostatný obývací pokoj. Kromě té je v domě možné napočítat ještě pět dalších soukromých pokojů a s nimi pak i dalších šest koupelen a toalet.

Foto: Profimedia.cz

Dům doplňuje nejenom tenisový kurt, ale také velký bazén s vířivkou.

Zábavu majitelé i hosté naleznou například v herně s kulečníkovým stolem, případně v domácím kinosále.

Celá domácnost se rozkládá na více než 1200 čtverečních metrech; hlavní budovu doplňuje dvojice samostatných domů pro hosty a pak ještě garáž, nad níž je ubytování pro personál.

Dvakrát do stejné řeky...

Dům stojí v uzavřené komunitě Sherwood Country Club. Jak upozorňuje web Variety, hokejový střední útočník, jenž na ledě zářil v letech 1979 až 1999, prodává sídlo již podruhé.

Poprvé je od něj koupil v roce 2007 za 18,5 milionu dolarů (389 milionů korun) baseballista Lenny Dykstr, který ovšem o několik let později zkrachoval a musel se honosného domu zbavit.

Velký bílý žralok prodal svou poslední nemovitost v USA. Byl to ranč zdobený desítkami paroží

Jak bydlí VIP

Pro Gretzkyho bylo jistě zvláštní, když dům odkupoval zpět, ovšem již jen za 13,5 milionu (284 milionů korun) od majitelů, kteří ho získali v aukci po Dykstrovi.

Nyní tedy Wayne Gretzky prodal dům podruhé, a přestože proti původně požadované částce 22,9 milionu dolarů (482 milionů korun) za něj získal „jen” 17,6 milionu dolarů (371 milionů korun), znovu na obchodu vydělal. Kupcem se tentokrát stal pár Eric a Joanna Millerovi.

I tentokrát noví majitelé nemají ke sportu tak úplně daleko, Joana Millerová je totiž dcerou realitního magnáta a multimiliardáře Donalda Sterlinga, který svého času vlastnil basketbalový tým Los Angeles Clippers.

Anketa

Líbilo by se vám bydlet v rozlehlém sídle?
Ano, je to můj sen...
18,3 %
Docela ano, ale nelpím na tom.
19,2 %
Nevím, moc si to představit neumím.
8,1 %
Spíše ne. Něco by mi tam asi scházelo, nebo naopak přebývalo...
6,8 %
Kdepak, to není nic pro mě.
47,6 %
Celkem hlasovalo 4808 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám