Hlavní obsah

Martin Zounar rád relaxuje na terase

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě točil herec Martin Zounar vánoční pohádku Tajemství staré bambitky, hraje v seriálu Ordinace v růžové zahradě a v muzikálu Děti Ráje. Přitom se stará o téměř pohádkovou zahradu u svého domu, na níž se cítí jako v ráji.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Terasu chrání před deštěm ručně ovladatelná markýza, kterou lze stáhnout dolů tak, že vytvoří stan.

Článek

Martin Zounar žije se svou rodinou nedaleko pražského Barrandova, v jednom z nových funkcionalistických dvojdomků. Místní jim říkají (podle jejich tvaru) kostičky. Novostavby se od sebe liší barvou omítky a tím, co roste na čerstvě opečovávaných zahrádkách.

Společným prvkem zahrad je vysoká protihluková stěna z gabionů. K sobě svařené koše naplněné kamením drží piloty a na vnější straně od silnice stojí ještě železobetonová zeď. Ochrana proti případnému hluku je tak dokonalá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místo pro pohodlné grilování a opékání na otevřeném ohni. Prostor chrání stabilní slunečník s bočním stojanem, který v prostoru nepřekáží.

Původně byla zahrada umístěna ve svahu. „Jenže na něm se nedá nic dělat, navíc by stačil prudký déšť a měli bychom vodu v domě. Takže jsme si terén nechali upravit,“ popisuje Martin Zounar. Zahrada nyní objímá dům ze tří stran, přičemž největší část z plochy kolem 400 m2 se nachází za domem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Zounar

Zatím místo pro hraní

Zahrada je rozdělená na dvě zóny proplétaným gabionem (pletená síť tvořená šestiúhelníkovým okem s dvojím zákrutem), který funguje jako dekorativní obrubník oddělující od sebe níže položenou terasu u domu a vyvýšený prostor pro grilování a posezení. Pletený gabion zatím slouží jako odkladiště, prostor k sezení a místo pro květináče.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dekorativní obrubník z proplétaného gabionu dělí zahradu na níže položenou zónu s terasou a výše položenou zónu s grilovacím koutem. Slouží také k posezení.

„Časem tam květináčů bude víc. Chci v nich mít bylinky, jahody, maliny. Hlavně kvůli naší malé Claudince, aby si prožívala zalévání, starání se o rostliny a pak si mohla to ovoce sama utrhnout,“ popisuje pyšný táta téměř dvouleté dcery, který vyrůstal na venkově ve východočeském kraji a s péčí o zeleň má bohaté zkušenosti.

Přítomnost Claudinky na zahrádce prozrazují barevný domek z plastu, přenosné pískoviště, dětský bazén na terase a trampolína. Na posledních dvou radostech pro děti se občas vydovádí i rodiče. „Proto jsem kupoval trampolínu pro 120 kg, abych ji taky mohl využít,“ směje se Martin Zounar. „Do budoucna plánuju, že do vrchního prostoru zahrady necháme vsadit menší bazén, aby se Claudie učila plavat doma a my se mohli v létě taky opláchnout,“ říká.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Smrk omorika a bobkolist zvýrazňují ukončení gabionu, výsadba zároveň změkčuje jeho kamenný vzhled. Vzadu trampolína a plastový domeček, hry pro malou dcerku.

Zahrada musí povyrůst

Martin Zounar se momentálně těší na dobu, až povyrostou všechny rostliny, keře a túje, které tu osadil. S výsadbou začal loni na jaře a letos pilně pokračoval. Na zahrádce tak vznikají různá zákoutí pro grilování, opalování, odpočinek i chvilku s doutníkem. A živé ploty pozvolna získávají svou budoucí podobu.

Stěnu z gabionu Martin Zounar nechá zarůst již zasazenými břečťany, přísavníkem tříprstým, vřesem a levandulí. „Uvidíme, do jaké výšky to povyroste, nechám to na rostlinkách. Stačí, když stěna gabionu bude alespoň částečně zelená, protože je to přece jen pohledová strana zahrady,“ komentuje své záměry.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Habr jako bonsaj v květináči.

Na konci dělicího gabionu zasadil smrk omoriku, který má dorůst asi tak do výšky 18 metrů, aniž by se už v průměru příliš rozšiřoval.

V dalších částech zahrady vsadil Martin Zounar na výsadbu keřů, které se dají stříhat. Jsou mezi nimi zejména jeho oblíbené túje a rododendron. Túje přitom tvoří plot, který mezi zahradami chybí. „Nechci sem dávat nějaký bytelný plot, je to zbytečné. Mezi tújemi projde světlo a dají se stříhat do libovolné výšky. Každopádně z nich nebudu dělat hranaté kostky,“ plánuje.

V přední části zahrady oddělují dům od silnice bobkolist a katalpa. Roh uzavírají hortenzie, japonská vrba, magnolie, azalka, keře levandule a různé trávy.

Keře, stromky, vysoké trávy všeho druhu a květiny Martina Zounara baví, kvůli jejich výběru si nastudoval i pár knížek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Osazené trávy změkčují ostrý kraj terasy. Vyrůst by měly do výšky 1,5 m.

„Kdyby sem přišel nějaký zahradní architekt, asi by se divil, co jsem tu vedle sebe nasázel. Ale mně se to tak líbí! S rostlinami to mám jako s vínem. Lidé se mě často ptají, jakou značku, ročník mám nejraději. Vždycky říkám, že mám rád víno, které mi prostě chutná - bez ohledu na značku a ročník. Na zahradě mám rád barvy a pestrost, i když by to možná někomu přišlo chaotické. Jisté je, že místo pro salát a kedlubny tady rozhodně není,“ dodává.

Terasa splnila sen

Martin Zounar chtěl vždycky mít kromě vlastního domu ještě nějakou místnost venku. A terasa mu tento sen splnila. Původně byla na zahradě umístěna před bočním vstupem do domu. Ale celý den na ni v létě pražilo slunce, a tak ji přesunuli dozadu. Příjemnější teplotu pro pobyt na terase za domem zajišťuje orientace na západ a stín rozsáhlé markýzy, kterou jde stáhnout tak nízko, že vytvoří stan. Ručně ovládanou markýzu chrání před deštěm oplechování, aby v ní v zimě voda nezamrzala. V budoucnu se každý, kdo si do stanu z markýzy lehne, pokochá pohledem na vysoké trávy, které pohledově změkčují ostrý roh terasy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Až katalpa, bobkolist a další keře povyrostou, budou předzahrádka a vstup do zahrady dokonale chráněny před ruchem na cestě.

Pro podlahu terasy zvolil Martin Zounar WPC prkna: „Dřevěná podlaha by vyžadovala větší péči, o dřevo se musíte starat, aby dobře vypadalo. Prkna z WPC se dají vyměnit i jednotlivě, mají protiskluzové rýhování. Dají se vyčistit vodou a saponátem, nepropálí se. Ze 70 % jsou ze dřeva, zbytek je z plastu a jako plast se také chovají.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náš hostitel nejen rád vaří, ale je i vášnivý zahrádkář a kutil. Aby měl útočiště pro sekačky, nářadí a vrtačky, nechal si od truhláře postavit z trámů dřevěný zahradní oplechovaný domek. A to na míru, se zavedenou elektřinou a bytelnými dveřmi. Domek se k zahrádce úžasně hodí, podporuje její přírodní vzhled a zároveň vytváří zástěnu k terase, na které se časem místo dosavadního posezení objeví nábytek z umělého ratanu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám