Hlavní obsah

Lucie Hradecká bydlí v jednopokojovém bytě, plánuje dům v Praze Letňanech

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když naše přední tenistka a členka vítězného družstva v posledním Fed Cupu Lucie Hradecká sečte dny, které v sezóně věnuje objíždění turnajů, vyjde jí, že tři čtvrtě roku je z domu. Při vydání tohoto článku hrála v Austrálii, pak přejížděla rovnou do Ameriky. Zastihnout ji v pražském bytě tak bylo veliké štěstí.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Výklenek ozvláštňuje a nejen opticky zvětšuje jednopokojový byt. Vedle Krtka je pohár Kanár pro nejlepší českou tenistku roku 2009.

Článek

A to nám věnovala ranní čas před tréninkem! Chvilku na vyvenčení psa ještě vyšetřila - když už jsme pořizovali fotky. Jinak se o zvířenu (k retrívrovi Dannymu ještě patří králík) stará přítel Pavel, také tenista - při studiu vysoké školy.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Nová výstavba bytových domů s příjemnými stavebními prvky je v Hostivaři-Záběhlicích zasazena do klidného prostředí.

Větší byt než jednopokojový zatím nepotřebují a v podnájmu je jim už dva roky dobře. Možná i proto, že jsme si o bydlení povídali i nad projektem jejich rodinného domu.

„Loni mi to vyšlo tak, že jsem od ledna do března byla doma dva dny,“ vzpomíná na úspěšný rok, kdy se dostala na 41. místo světového žebříčku (WTA). Na okruhu se šestadvacetiletá hráčka pohybuje od roku 2004. Loni v červnu vyhrála s Andreou Hlaváčkovou čtyřhru na French Open! A nedávné nádherné vítězství s Květou Peschkeovou v Moskvě si pamatuje snad každý fanoušek tenisu.

Plánovaný rozmach

Z Hostivaře se „do roka a do dne“ Lucka vrátí k rodičům do Letňan. Přesněji na jejich zahradu, kde si postaví s přítelem vlastní bydlení. „Ještě jsme nekopli a už jsme ve skluzu,“ směje se.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Kuchyňská linka je při pohledu z předsíně skryta v druhém výklenku.

„A to nám naštěstí všechna povolení vyjednává paní architektka! Jsou snad nějaké problémy s přípojkami pod silnicí. Ale to já neřeším a těším se až na vlastní zařizování interiéru, závěrečné dolaďování, až už tam bude všechno hotové. Tam budu mít velkou kuchyň a už se při vaření nebudu moci vymlouvat na dvě plotýnky, které máme tady.

Hrubá stavba bude z nějakých velkých kostek, které se skládají jako stavebnice a dobře izolují, protože v nich jsou vzduchové mezery... Taky by tak prý měla stavba rychle přibývat a za pomoci spíš nějakých lepidel, takže dům nebude muset vymrznout. Ale to je asi tak vše, co vím o technických věcech.“

Foto: Václav Jirsa, Právo

Pohár pro loňské vítězky Fed Cupu doplnil trofej z vítězství v turnaji čtyřher v Roland Garros. Takový to byl pro Lucku rok!

Dům se sedlovou střechou bude podsklepený a v jedné místnosti vznikne posilovna sloužící i jako síň slávy. „Nějaké police na poháry tam budou. Mnoho času konzultacím s paní architektkou jsem ale věnovat nemohla. Projekt jsme si vybrali podle typizovaného domku, který jsme někde viděli, a doladili jsme ho podle našich představ. Například jsme zrušili balkóny a nechali v podkroví jen okna - dveře až k podlaze. V domě se zahradou je balkón zbytečný a je tak i v budoucnu o starost méně. Když bude hezky, budeme stejně většinu času na zahradě. Vždycky jsme si s našima rádi poseděli u ohně a hrálo se na kytaru. V rodině jsem jediná, kdo neumí - nesmí - zpívat.“

Přestupní stanice

Funkční a útulné bydlení tak nyní nemá sympatický pár potřebu ani nijak „nafukovat“ nebo vylepšovat módním designem.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Kvalitu bydlení, byť na minimální ploše, zvyšuje i okno v koupelně.

„Narovnali jsme sem jen skříně po švagrovi a nechali je seříznout, protože předtím byly v bytě s vysokými stropy. A i s tím měl truhlář problémy. Někde to zařízl moc, jinde málo, takže tu máme ještě zastrčené dvě nevyužitelné desky. Plyšáky ale mám kam dávat!“

Z bytečku v Záběhlicích je to kousek k Hostivařské přehradě. „Autem jsem na Štvanici za chvíli, sestra bydlí pár minut odsud a k našim to také nemáme až tak daleko,“ vypočítává členka I. ČLTK Praha (pozn. red.: Český lawn - tenisový klub, který vznikl v roce 1893).

Bag s raketami, letící většinou do kouta za skříní, patří příteli Pavlovi, který je - spolu se starší sestrou Lucky - trenérem v tenisové škole nesoucí jméno (světe div se) naší hostitelky a reprezentantky.

Foto: Václav Jirsa, Právo

V novém rodinném domě bude mít Lucie Hradecká nejen prostornou kuchyň, ale i suterénní místnost zařízenou jako posilovnu i s policemi na poháry. „Zatím je mám v jedné místnosti v domě u rodičů a věřím, že ještě nějaké přibudou.“

„Až jednou přestanu objíždět turnaje, vím, čemu se budu věnovat,“ usmívá se Lucka i při plánování zadních vrátek. Šlehačkou na budoucím dortu by jistě bylo, kdyby byla i majitelkou tenisového areálku blízko příštího bydliště v Letňanech. Ale takový pozemek, to je dnes problém. „Je to spíš sen.“

Návraty s inspirací

„Na cestách si už nějaký čas na mobil fotím různé interiéry. Třeba i hotelové koupelny (a že už jsem jich viděla!), které většinou vypadají útulně i moderně jako v rodinných domech. Okoukala jsem i jednu věc v amerických rodinách, kterou mi zatím všichni doma rozmlouvají, ale viděla jsme to tam běžně: v přízemí je na podlaze dlažba praktická na údržbu (s podlahovým topením), ale už na schodech do podkroví a v horních pokojích bývají koberce s delším chlupem. Je to moc příjemné na chození!“

Foto: Václav Jirsa, Právo

Mezi gaučem ve výklenku a spacím koutem s matracemi je „kancelář“. Vše má pod kontrolou Danny.

Pravda, tenisové boty bývají pohodlné, ale i profesionál si je rád zuje. A Lucka Hradecká by asi také potvrdila, že na turnajích ve světě je jistě dobře, ale doma nejlépe. A tam, kde prožila dětství, zejména. V cizině by domov prý nehledala - ledaže by se s ní přestěhovalo celé příbuzenstvo. S tím ovšem nepočítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Zuzana Maléřová má cit pro detail i hru

Hned je patrné, že děti si v bytě často a rády hrají, rodiče se baví a spisovatelka Zuzana Maléřová nemá ani doma daleko k příběhům a inspiraci. Ložnice rodičů...

Výběr článků

Načítám