Hlavní obsah

Jazzman Rudy Linka jezdí na chalupu přes oceán

– PRACHATICE

Ačkoli bydlí v New Yorku, jazzmann Rudy Linka má chalupu za oceánem. A to na Prachaticku nedaleko Českého Krumlova. Vrací se tak ke svým kořenům a také si užívá klid tohoto místa. Vzdálenost je pro světoznámého hudebníka relativní pojem, při svém povolání je také stále na cestách.

Článek

Na Šumavu díky tomu jazzman vozí leccos. Například cibulky lilií, jež koupil v Americe, s ním na jaře procestovaly celou Evropu. "Měl jsem čas zastavit se tady na Šumavě jen na čtyři hodiny, tehdy jsem je píchnul do země. Vyrostly a teď kvetou. Přesně to je pro mě hrozně důležité. Kdybych tudy tenkrát neprojel, ta krása by tu teď nebyla," vysvětluje.

Koupě šumavské chalupy byla náhoda. Linka tu absolvoval cyklistický výlet  z Vídně, kde nahrával. Rozlehlé stavení s nápisem Na prodej bylo zarostlé břečťanem, který milosrdně maskoval nedostatky.

Spolupráce s řemeslníky je nezbytná

Spoléhá na místní řemeslníky, sám prý zastává jen podřadné práce, které nikdo nechce dělat. Kromě různého přemisťování materiálu mu zatím dali největší důvěru tím, že mu svěřili vrtačku, aby brusným kotoučem čistil dřevěný strop. Část usedlosti bývala radnicí, dokonce má i zvoničku. Linka tam plánuje koncerty, třeba i nahrávací studio.

V létě je mnoho amerických jazzových hvězd na turné v Evropě a chalupa na Prachaticku se pro řadu z nich může stát pevným bodem mezi Mnichovem a Vídní. 

Ze svých turné vozí do jižních Čech například keramiku z Francie - inspirativní je pro něj hlavně Provence, jejíž styl bydlení se mu líbí. Ale zaujaly ho třeba i kameny v nedalekém potoce. Těmi, které proud nejvíc ohladil, vyložil podlahu ve sprchovém koutě. Taky se těší, až mu kamnář opraví kachlová kamna, navíc kromě nich čekají na renovaci ještě velká kamna americká.

Jazzman  rád použité věci - míní, že pot v nich ukrytý z nich dělá štafetu, již je nutno předat dál. O zeď má opřenou ceduli varující před vstupem do hraničního pásma, o kus dál leží tabule jedné z ulic v Manhattanu.

Pravidelně bojuje s červotočem, který momentálně vítězí, ale údajně nemá rád hluk. Linka tedy doufá, že až se bude v domě pořádně nahlas hrát, červotoč se znechuceně odstěhuje.

RUDY LINKA

V 19 letech odešel z tehdejšího Československa a přes Švédsko doputoval do Ameriky. Prestižní časopis Down Beat Magazine ho zařadil mezi 10 nejlepších jazzových kytaristů světa. V České republice loni a letos zorganizoval  festival Bohemia Jazz Fest, který ve čtyřech městech nabídl publiku zdarma koncert mnoha světových hvězd.

Rudy Linka studoval na pražské konzervatoři u Karla Velebného, poté klasickou kytaru a kompozici ve Stockholmu a nakonec dostal stipendium na prestižní Berklee College v Bostonu, Soukromé lekce kytarové hry dostává také od legendárního Johna Scofielda.

Rudy Linka vydal za svou kariéru celkem deset CD a spolupracoval s na nich s řadou renomovaných jazzových hudebníků např. Milesem Evansem, již zmíněným Johnem Scofieldem či Georgem Mrazem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám