Hlavní obsah

Janek Ledecký hoteliérem

Právo, Novinky, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Zjistil jsem, že písničky můžu skládat vlastně kdekoliv. Ale na horách jsem nejradši," konstatuje Janek Ledecký, který přes zimu s rodinou obývá chalupu v Krkonoších a dokonce vlastní penzion. Villa Czernin je přímo na sjezdovce Krakonoš ve Špindlerově Mlýně.

Článek

K horám to rodáka ze Žižkova přitahovalo dávno. Ale změnit životní styl a nebýt vázán pouze na půdní vestavbu v centru Prahy, se rozhodl před osmi lety.

"Původně jsme si tady chtěli koupit jen byt, ale ukázalo se, že za stejné peníze pořídíme starou chalupu. A pak jsme si jako celá rodina uvědomili, že každý odjezd odsud obrečíme. Zatímco opouštění Prahy nikdy. Taky jsem nechtěl být odkázán na hotel. Nerad bych nikoho otravoval večerním hraním na kytaru a vymýšlením nových písniček. Přijde mi to navíc jako dost intimní záležitost. Tak jsme si dali dohromady domeček. Mám tam i pracovnu, kde můžu nahrávat. A má takový výhled, že mě v ní napadají ty správný věci. Udělal jsem tam Hamleta i Galilea," usmívá se Janek

Původně lovecká chata hraběte Černína patří dnes zpěvákovi Ledeckému. Foto archiv DůmBydlení

"Před pár lety se mi s deskami a dalšími projekty zadařilo. V bance jsem měl tolik peněz, že jim to tam nesvědčilo. Uvědomil jsem si, že investovat do nemovitosti na dobrém místě je asi nejjistější. A tento dům byl na prodej. Koupil jsem ho s cílem zřídit tu několik apartmánů a vrátit stavení původní ráz."

Černín by měl radost

Janek opravdu není typický hoteliér či horský zlatokop. U místních úředníků se uvedl tím, že je snad jediný, který v projektové dokumentaci k rekonstrukci penzionu snižoval dosavadní počet lůžek.

Někdy jsou z něj prý zmatení i vlekaři a v jejich očích čítává otázku: Jak si ten člověk vydělává, když tady pořád lyžuje?

Ale, řečeno s místními, tzv. náplava nebo nálet skládá muziku hlavně v noci. Zpěvák si bydlení v horách opravdu pochvaluje. Minulá desetiletí znalo mnoho lidí celodřevěný dům, podle dobových dokumentů kolaudovaný v roce 1896, jako chatu podniku Vertex nazývanou Švýcarský dvůr.

Výhled na horskou krajinu je okouzlující. Foto archiv DůmBydlení

"Hrabě Černín si nechal postavit loveckou chatu pro návštěvy svých aristokratických přátel. Když jsme sem přišli, tak to bylo hodně poničené a na úrovni turistické chaty. Na pětatřicet lůžek dvě sprchy a asi tři záchody. Dřevěné stěny pod nánosem bezbarvého laku a místnosti rozdělené papundeklovými příčkami. Ale risknul jsem to, ještě chvíli jsem šetřil, šel i do úvěru a pustil se do toho. Ladění interiéru a výběr doplňků je práce Zuzky," chválí Janek manželku.

Obnova probíhala ve dvou etapách. Nejprve střecha a vnější plášť. Pak přišel na řadu interiér. Práce se nakonec protáhly na čtyři roky. Včetně nedávno dobudovaných "malých lázní" se saunou a fitkem v kamenném sklepení.

Perspektivní pamětihodnost

"S první stavební firmou se soudím. Druhá naštěstí vše dodělala včas a za daný rozpočet, který odpovídá slušnému obchodování, kdy si obě strany přijdou na své. Všechny obchody, které v životě dělám, se snažím uzavřít tak, abych s těmi lidmi mohl spolupracovat i příště. Ostatně v našem malém a kalném rybníčku, kde si všichni víceméně tykáme, to ani jinak nejde. Ale zeptejte se kohokoli na zkušenosti se stavebními firmami. Základní disciplína je podhodnotit nabídku, rozestavět a pak investora přimáčknout pěkně ke zdi. Takže nejlepší investicí ve stavařině je kvalitní smlouva. A tu jsem samozřejmě odfláknul," konstatuje vystudovaný právník.

Dřevo je pro horskou oblast typický materiál. Foto archiv DůmBydlení

"Našel jsem ve starých knihách, že dřevo na tento dům bylo dole u Labe složené pod stříškou šest let a bylo vybráno z nejlepších lesů, kterých tu měl hrabě Černín dost. A ještě bych chtěl dodat, že tohle je jediný dům ve Špindlu, který David Vávra ve svém televizním cyklu Šumná města nepohaněl.

Všichni mi říkali, že by bylo lepší celé to zbořit a postavit znovu, třeba v původní podobě. Ale já si myslím, že je cenné, když je zachován nejen původní vzhled, ale i materiál. Když sleduju, jak se dnes v okolí staví, jsem si jistý, že tento dům je s každým dalším dnem vzácnější. Podnikatelé v ubytovacích službách se tu chovají pragmaticky a takový přepych jako já si nemohou dovolit.

Snížit kapacitu lůžek a nechat zabírat jednu třetinu plochy domu nádherným schodištěm je pro někoho určitě rozmařilost. Já to beru jako povinnost. Tohle je dům, ke kterému získáš vztah, i když nechceš. Nehledě na to, že už teď mi za něj nabízeli vysázet na dřevo takové peníze, že bych několikanásobně zúročil vložené investice. Ale není to aktuální..."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám