Hlavní obsah

Jan Horník těží nejen doma ze svých nápadů

Vystudovaný fotograf a truhlář a zároveň designér samouk Jan Horník je autorem originálního nábytku, ale třeba i kuchyňských prkének, vařeček či lžic na boty. Před pár lety dospěl k rozhodnutí živit se v klidu a radostně tím, co jej opravdu těší a uspokojuje. Navíc má jednu ze svých dílen pár kroků od bytu - přes chodbu.

Foto: Petr Horník, Právo

Navštívili jsme fotografa, truhláře a designéra Jana Horníka.

Článek

V rodinném vilovém domě mezi Pražským hradem a Letnou, vedle parku!

„Babička kupovala tento dům krátce po válce a já tu v prvním patře prožíval dětství. Teď jsem si upravil i dvě místnosti v suterénu. Ze současného ateliéru jsem proboural i dveře na zahradu,“ konstatuje Jan Horník.

Vlastní optikou

„Od měkkého dřeva (smrku) jsem se posunul k práci s ořechem, dubem - trvanlivějšími dřevinami. Nemluvě o tom, že si také sám svařuji kovové prvky a doplňky třeba ke skříňkám podle svých návrhů,“ vypočítává osmatřicetiletý tvůrce.

„Focení produktů v reklamní agentuře bylo stereotypní a nenaplňovalo mě... Dal jsem výpověď a focení mě jako disciplína baví pořád. Rád také občas spolupracuji i s režisérem Honzou Prušinovským (můj spolužák a kamarád z FAMU) a fotím natáčení jeho seriálů - například Okresního přeboru.“

Oblíbeným segmentem Janovy nábytkové tvorby jsou třeba i staré hoblice sehnané na internetových bazarech, které zapracovává do postelí, desek stolů...

Foto: archiv Jana Horníka

Jan jde vlastní cestou, ale přiznává také inspiraci importovaným asijským nábytkem.

„Vždycky jsem rád pracoval rukama a ten profesní přerod byl plynulý. Napřed jsem si vytvářel podle inspirace z různých asijských antiků nábytek pro sebe. Vyrobil jsem si i stolek, který se nakonec do mého interiéru nehodil, ale zájemce ho rád koupil...“

Tak nenápadný a pozvolný byl vznik zakázkové výroby nábytku Jana Horníka pod značkou Home Furniture.

Půvab poloprázdného prostoru

„Ve vlastním interiéru se hlídám, abych ho nezaplňoval věcmi. Líbí se mi minimalismus prolínající se s industriálním stylem - a samozřejmě dřevo - i filozofie zbavování se zbytečných věcí. Styl vyhazovač je mi bližší než shromažďovač. Rád také dávám nový život starým věcem, třeba i s jinou funkcí,“ konstatuje náš průvodce třípokojovým útulným bytem plus dílnou.

Cukrář Josef Maršálek je rád, že skončil na vesnici

Jak bydlí VIP

Pár schodů pod úroveň vstupu do vilového domu vede chodbou ke dveřím do „obývacího“ pokoje s kuchyňským koutem. Ve stropě v rohu místnosti je probourán otvor pro nové schodiště vedoucí do prosvětlené místnosti ve zvýšeném přízemí s okny do dvou stran.

„Obývací“ ložnice je vybavena i malým pracovním stolkem s počítačem a pohodlnou pohovkou. Také křesílkem, které na první pohled ani nevypadá, že je celé vyrobené z masivního dřeva - bez čalouněných sedáků... Postel je také samozřejmě originálem z dílny hostitele.

„Rád využívám i kousky dřeva, které by jinak skončily v komíně.“ Větší kusy nábytku vytváří v dílně na kraji Prahy, kde mají rodiče druhý dům.

Foto: Petr Horník, Právo

Prostory přes chodbu jsou zařízené jako dílna.

Preciznost Jana Horníka se neprojevuje jen při práci se dřevem, ale i při celkové rekonstrukci jeho bytových prostor. Zdi zbavené omítky ukázaly, jak poctivě byl dům vyzděn klasickými cihlami. Aby dojem nekazilo potrubí k radiátorům, Jan ho zasekal a opět zakryl nařezanými původními cihlami. Sám si postavil i schody do rodinou sdílené zahrady.

„Bratr žije v podkroví, rodiče v patře a já úplně dole,“ pochvaluje si soužití v rodině se vzpomínkou babičky na padesátá léta, kdy u domu zazvonili cizí lidé a řekli, že jim tu byly přiděleny byty.

Dnes je to opět rodinná - činžovní - vila. Nevědět to, bylo by možné se podle jmen na zvoncích s úsměvem domnívat, že tu bydlí jen zaměstnanci pracující v dole.

Komentované prohlídky místo fotbalu

„Když jste na volné noze, tak se práci nevěnujete pět dní v týdnu, ale sedm. Je pravda, že si sám rozhoduji, co v tom dni budu dělat. Organizuji a dělám si vše sám - a podle svého tempa i nálady...

Jsem tady spokojený, ale v okolí domu nebývá vždy takový klid, jak to na první pohled vypadá. Dovedu si představit, že bych jednou žil v domě po rodičích se zahradou, kde mám dnes druhou, větší dílnu. A už bych si těžko zvykal jezdit hodiny někam do práce. Možná to jednou dopadne tak, že i já z Prahy uteču do klidu.

Útulný domov, kde kartářka Dagmar Kludská nahlíží do budoucnosti

Jak bydlí VIP

Mám ale moc rád blízkost Hradčan, architektura mě zajímá a Praha se mi velmi líbí. Rád chodím i na komentované vycházky po městě s průvodcem. Ale blízkost fotbalového stadionu s fanoušky mě spíš ruší - někdy je to tu v okolí divoké, a navíc jde fotbal mimo mě...,“ připouští Jan s úsměvem a ještě dodává:

„Je také jasné, že takto zařízený byt mohu mít, protože tu žiji sám. Rodina s dětmi by si žádala asi jiné uspořádání. Ateliér by musel ustoupit...“

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám