Hlavní obsah

Jak relaxuje herečka Radka Stupková v chatě nad Vltavou

Právo, Zdeněk Smíšek

Herečka, dabérka, ale i režisérka Radka Stupková projede centrem a tam, kde Vltava opouští metropoli, vystoupí z autíčka a nakročí do zahrádky, na které si nechala postavit chatičku. A to ještě nepopisuji, jak to tam svědčí jejímu pejskovi. Prý si pořízením místa s výhledem přes řeku na skály splnila malý životní sen.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Radka Stupková

Článek

Ještě než ruch velkoměsta zůstane na kopci za zády, je třeba (dálkovým ovladačem) otevřít příjezdovou bránu do zahrádkářské kolonie. Jakmile jí projedete, jste jako na jiné planetě.

Úderníci v zahrádkářské kolonii

„Kamarádka to tu zná už léta, a když mi ukázala uvolněný pozemek – nádherně posekaný, ne jako dnes – neváhala jsem ani minutu. Brzy poté jsem si vymyslela, že se sem hodí chatička. Sama jsem pak byla překvapená, jak vše vzalo rychlý spád.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Hned za dveřmi je kuchyňka – linku nahrazuje jednoduchý dřevěný regál.

Bezvadný soused, který má stavební firmu, mi řekl, že musím připravit základovou desku. Když se mě zeptal, do kdy ji potřebuji a já natěšeně odpověděla, že čím dřív, tím líp, tak mne zase on dostal otázkou, jestli mi to stačí do deseti dnů. Takže já jsem zase zaskočila pána, se kterým jsem měla předjednané postavení chaty.

Ale ani ten nezklamal a jakmile byla stavební plocha připravená, v pondělí přivezli díly chaty a ve středu stála!“ nepřestává se ani po roce divit rychlému sledu událostí naše hostitelka.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Pohoda v kuchyni se neobejde bez klasického kanape! A na chatě zvláště.

Radka mimo řadu filmových postav dala svůj hlas i do služeb televizního pořadu Jak se staví sen, kde komentuje ze studia průběh překotných přeměn interiéru čili je už na mnohé zvyklá, ale „akce chata“ byla zážitek i pro ni.

„Za další dva dny mi udělali rozvody elektřiny, a tak jsem během čtrnácti dnů bydlela. Říkávám s oblibou, že jsem Dorotce (westík) nejprve koupila nové auto, aby měla v čem jezdit. Pak jsem jí koupila tuto zahradu a nakonec tuto boudičku. Příště to bude asi tryskáč… To znamená, že loni 28. června to tu bylo postaveno a já jsem tady Dorotkou od té doby zatím tolerována.“

Malé, ale kouzelné

Pravda, stavba má půdorys jen 4x5 metrů plus zastřešená dvoumetrová teráska.

Vnitřní dispozici si Radka Stupková navrhla sama: příčky prostor rozdělují na jednu větší místnůstku podél celé boční stěny, ze které se vstupuje do ložničky a rodící se koupelny s WC. Hotový komfort se vstupem na terásku a výhledem do zeleně i na řeku!

Foto: Václav Jirsa, Právo

Dřevo ke dřevu a o atmosféru u stolu je postaráno. Modré detaily na světlém příjemně kontrastují.

„Jsem ve znamení Býka a ti mívají rádi hezké věci, prostředí a dobré jídlo. Býci mají také rádi zeleň. Je to tu pro mne opravdu radost a moc mě to tu baví. Je zvláštní, že jako holka jsem byla s tatínkem expert na přemisťování nábytku v bytě. Dělali jsme to snad každý měsíc. Změnila jsem se a u sebe doma – v poměrně malém bytečku, kde je problém vůbec něco přemístit – nic takového nedělám.

Ale vyžívám se tady. Moc dobře na mě působí třeba barvy. Někdy máte období, že cítíte potřebu obklopovat se určitými barvami. To znamená, že je někde nějaká čakra narušená. Potřebujete dobít energii a podvědomě se začnete obklopovat novými barvami. Najednou si koupíte třeba zelené triko, což by vás dříve nenapadlo. Mívám to často, takže kupuji polštářky, přehozy a doplňky… Je to levnější než nový nábytek, když musíte myslet i na to, že – jak se říká – složenka se neptá.“

Divačka i herečka

Dalo by se čekat, že Radka Stupková z natáčení pořadu Jak se staví sen bude zahlcená inspiracemi a impulsy k novému a novému zařizování. Ale realita je překvapivě jiná.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Zastřešená terasa zve k posezení. Pro mne je relaxem pohled do zeleně.

„Za prvé: když natáčíme ve studiu průvodní slovo, je to pro mou zvědavost peklo, protože ho namlouváme takzvaně do černého. Nevidíme před sebou natočené záběry. Takže já některé pondělky bývám úplně vynervená, protože kvůli vlastnímu představení neuvidím v televizi hotový díl. Samozřejmě jsem z natáčení průvodního slova namlsaná a zvědavá, jak vlastně výsledek přestavby dopadne. Někdy to doháním i díky videu. Tudíž si produkce ze mě vychovala diváka,“ směje se Radka.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Pohodu na zahrádce korunuje nová chata postavená během pár dní.

Hodně času ale teď ráda věnuje i poměrně novému hereckému spolku. „Nazkoušeli jsme komedii, kterou jsem na psala spolu se svou kolegyní Zuzanou Kožinovou, ale soubor se rozpadl a nám bylo líto hru dál nehrát. Zvlášť, když byla úspěšná. A tak jsme založili divadelní společnost Starbag ( ) a uvádíme, mimo jiné, zmiňovanou komedii Nežárli. Je z italského prostředí – sedmdesátá, barevná léta s úžasnou muzikou, která už sama o sobě vyvolává smích. Teď s námi jezdí například Míša Dolinová, Mojda Maděrič, David Suchařípa a další, včetně Romana Štolpy, který to zároveň i režíroval.

Skřítci a ti druzí

„Bude to tu dračí zahrádka, vedle ní zvířecí a kousek vedle romantická část,“ potvrzuje výpočtem svoji hravost i nadšení z nového prostředí nebojácná zahradnice. „Závodíme se sousedkou, kdo si sem přinese největší kýč,“ upřesňuje s úsměvem průvodkyně a hned nám ukazuje nové přírůstky dráčků.

„Pořídit si chatičku se zahrádkou byl opravdu můj celoživotní sen, protože v dětství jsem s rodiči jezdila – docela daleko od Prahy – na chatu. Ale ne každý víkend, protože tatínek býval poloprofesionální muzikant a pátky soboty hrával a já kamarádům záviděla, že jsou celé víkendy pryč.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ložnice s výhledem na řeku, jaký každá vila nemá!

Až mnohem později jsem začala jezdit na návštěvy za kamarádkou právě sem. Je tu totiž i neskutečná energie a na to já dost dám. Zajímají mě věci mezi nebem a zemí, ale svými zvláštními zkušenostmi vás nechci zatěžovat. Jsme tady takový čarodějnický sněm. Asi tu začnu i s bylinkami… Ať sem přijedu s jakýmikoli starostmi, uklidním se tu a podaří se mi tady vypnout.“

Herečka se známým hlasem mimo jiné dabingy i režíruje a upravuje dialogy. „Jsem takový Ferda mravenec – práce všeho druhu, a někdy je těch termínů v diáři opravdu hodně. Měla jsem, upřímně, představu, že se i tady budu věnovat práci a také jsem si proto pořídila notebook. Ale zatím si na něm pouštím jen filmy a vymlouvám se, že více s ním neumím.“

A navíc je přece třeba sekat ten trávník!

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám