Hlavní obsah

Jak bydlí Jitka Hosprová, Evropanka z Dolní Bělé

Sepětí s domem, který rodiče koupili jako víkendovou chalupu, když byla Jitka Hosprová dítě, se ukázalo tak silné, že – po koncertních cestách světem a bydlení na různých adresách v Praze – se pro violovou virtuosku stalo jejím trvalým domovem. Pravda, po svatbě s italským houslistou žije střídavě i na okraji Bologni.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Navštívili jsme naši nejznámější violistku Jitku Hosprovou.

Článek

Pojem domova pro naši hostitelku získal navíc na novém rozměru, protože se nám svěřila a pochlubila, že je – v době naší návštěvy – v pátém měsíci těhotenství!

„Narodila jsem se v Manětíně – barokní perle západních Čech. Ale pro pětičlennou rodinu, mám bratra a ségru, to byl malý byt. A už jsem potřebovala více prostoru i cvičit na nástroj.

Rodiče koupili toto stavení, které tehdy bylo totální ruinou, ale s hezkou zahradou a výhledem. Postupně jsme obývali místnosti, které byly průběžně renovovány. Tatínek býval tesař, široko daleko známý, takže si tu hodně dělal a dělá sám.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pod stříškou u krbu rád po koncertě poseděl nejeden umělec z Prahy. Kultury tu propojují i při grilování, kdy ženy popíjejí italské víno a muži české pivo.

Moje dospívání bylo takové, že kluci jezdili kolem na motorkách a koukali, jak v plavkách kátruji písek, znám tady každou cihlu,“ usmívá se virtuoska, když popisuje začátky svépomocné rekonstrukce, která prý – jak to tak bývá – ještě neskončila.

„Vesnička Dolní Bělá je úžasná a do kostela, kde poslední roky pravidelně koncertuji, to mám pár kroků a vidím na něj z okna,“ pochvaluje si absolventka konzervatoře v nedaleké Plzni.

Violistka dirigovala zedníky

„Zařizování mě baví. Opouštěla jsem hezky upravené – někdy i ve spolupráci s architekty – interiéry. Po mých zkušenostech z dětství na stavbě jsem v bytech vedla odborné diskuse s řemeslníky, a dodatečně jsem si uvědomila, kolik to zabralo času.

Když jsme plánovali se současným manželem bydlení i v Itálii, tak jsem mu zakázala, abychom se pouštěli do stavění i tam. Takže máme pronajatou vilu, kde nám nic nechybí. Chci žít a nestarat se o nějaké další baráky. Ale už mi zase otrnulo a začínám přemýšlet, jak tu upravit terasu a využít další součást domu – bývalý seník přebudovat na domácí studio,“ usmívá se paní Jitka a přiznává, že zatím ještě ani neřeší, kde vlastně bude v prostorném domě dětský pokojíček.

Pavel Malina sousedí s bratry na rodné hroudě

Jak bydlí VIP

„V tom jsem asi opravdu bohémská umělkyně.“

Manželem se Maurizio Sciarretta stal po tříleté známosti v roce 2018. Plánují samá pozitiva. Našel si uplatnění také u nás a pomáhá českým houslovým talentům v Čechách i v Itálii. Hru na housle vyučuje i online.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obývací pokoj v přízemí domu je i hudebním salonem.

„Vždycky jsem chtěla – na rozdíl od mých bývalých partnerů – klasickou rodinu. Možná proto, že jsem z venkova.“

Minulý, covidový rok manželé vlastně celý prožili v Itálii. „První lockdown tam byl opravdu příšerný. Manžel má bratry doktory a ti byli celou dobu v první linii...“

Koncertní síň u domu

Hudební talent má Jitka Hosprová po dědečcích. Jeden byl vynikající venkovský učitel, hrál a učil snad na všechny nástroje. „A děda z maminčiny (byla také učitelka) strany zase hrál na baskřídlovku v cirkuse. Tak se ty geny potkaly u mě,“ konstatuje naše nejznámější violistka, která navzdory době prožívá úspěšné období.

Potvrzuje to i nedávno vydané album Czech Viola Concertos s Pražským rozhlasovým symfonickým orchestrem. A už podeváté organizuje hudební festival Procházky uměním s Jitkou Hosprovou (a jejími hosty).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dárky od obdivovatelů i připomínky z cest po světě vytvářejí více zátiší.

„Do kostela se skvělou akustikou se vejde tři sta posluchačů a naučili se chodit lidé nejen z daleka, ale hlavně i místní. Mám z toho radost. A beru to prostě jako kulturní službu lidem. Jezdí k nám rádi i skvělí umělci – Jaroslav Svěcený, Štěpán Rak, Lubomír Brabec, Kateřina Englichová, Martina Kociánová, Barbora Munzarová a další... Na koncertech jsme vybrali i na novou fasádu kostela.“

Beata Hlavenková je ve vile spokojená

Jak bydlí VIP

Všude dobře....

Úspěšná interpretka klasické hudby samozřejmě ráda hraje ve velkých a nablýskaných sálech po celém světě, ale: „Když máte srdíčko doma, tak tam vás to právě za to srdce vezme nejvíce,“ vyznává se naše hostitelka a dodává:

„Jsem tu tak ráda, že si už ani v Praze nedržím nějaký byt. Už mě to tam unavovalo. A když si chci užít krásu města, tak si tam na dva, tři dny vezmu hotel. Když k tomu přidám cestování na koncerty, tak opravdu nerada měním prostředí.

Ale v Itálii se mi s manželem líbí. Vlastně kdekoliv po Evropě je mi dobře a cítím se být Evropankou. Třeba v New Yorku bych ale žít nemohla. Na návštěvu a koncertovat, to ano. Je to tam opravdu jiný život a daleko. Mám tu rodiče a pouto k místu mám silné. Jsem ráda, že i manžel našel seberealizaci a uplatnění u nás.“

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Notový dům Ladislava Kubeše

Jejich rodinný dům je tak trochu na vesnici a trochu ve městě. A také malým hudebním územím. Nejprve totiž na parcele postavili menší domek, který dodnes...

Domácí inspirace Terezy Bebarové

Všestrannou a úspěšnou herečku Terezu Bebarovou jsme zastihli u ní doma, zrovna když na terase aranžovala do vázy květiny zakoupené manželem. Scenárista Ivan...

Výběr článků

Načítám