Hlavní obsah

Jak bydlí bubeník skupiny Argema Josef Pavka

Právo, Zdeněk Smíšek

Skupina Argema vyjíždí za svými posluchači po celé republice už od roku 1982. Ale její zakladatel a bubeník Josef Pavka dům v Kunovicích postavil teprve před pěti roky a po letech muzikantského harcování si ho náležitě vychutnává.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Dům Josefa Pavky, bubeníka Argemy

Článek

A že u Pavků bývá veselo je patrné už z toho, že nejmladšímu synkovi jsou čtyři roky a nejstarší syn z prvního manželství udělal z Josefa dědečka.

Ulice na zelené louce

„Když jsme se rozhodli stavět, začal jsem shánět pozemek a dostal se na realitku, která tady už stavěla celou ulici. Ukázali mi plány a šel jsem do toho s tím, že mě ještě nechají udělat vlastní zásahy. Sám jsem si nakreslil jiné vikýře, jiné máme schodiště i celkovou vnitřní dispozici. Natolik, že mi původní architekt říkal, co všechno z toho nejde. Ale nakonec jsme se domluvili,“ vzpomíná bývalý učitel, který chtěl místo peďáku studovat i deskriptivu a stát se třeba i architektem.

:.Koupelna foto: Právo/Václav Jirsa

Skříňku v obývacím pokoji si sám nakreslil a nechal ji udělat. Stejně tak si navrhl kuchyň a návštěvy překvapuje vysokou pracovní deskou v lince („Jsem zvyklý snídat vestoje, a také se na ní pohodlněji připravuje jídlo.“).

Stylovou jednotu původního urbanistického záměru ctí i na vlastním pozemku a dokonce i zahradní domek postavil ze stejných materiálů, z jakých je dům, včetně bílých krovů.

:.Vestavěná skříň v kuchyni z druhé strany v koupelně vytváří výklenky pro pračku se sušičkou a WC. foto: Právo/Václav Jirsa

„I když je tu prostorná garáž, úložný prostor pro sekačku a další nářadí je třeba. Práce na zahradě mě baví. Sice jsem zahradničině moc nerozuměl, ale pořídil jsem si odborné knihy. Je to pro mne relaxace. Škoda, že jste neviděli, jak zahrada vypadala po první úpravě profesionálním zahradníkem. Po poradě s jiným odborníkem jsem vše kompletně přesázel a hodně i odstranil. Bylo to tu totálně přeplácané. Co si budeme povídat, potřeboval si vydělat.“

Josef Pavka tři roky učil, ale muzika vyhrávala a ani na tehdejší dobu nebyl prototypem učitele. Dodnes se k němu po koncertech hlásí bývalí žáci z okolí Hodonína, a také mají radost z nového dvojalba Argemy obsahující DVD (se záznamem koncertu z festivalu v Třinci Noc plná hvězd plus bonusy s klipy) a CD live.

:.Jedna podkrovní místnost byla obětována ve prospěch vysokého stropu v obývací části přízemí se skvělou akustikou. foto: Právo/Václav Jirsa

Pepa (mimo jiné i jeden z dvorních skladatelů kapely) by si do životopisu mohl psát i pár let, kdy dělal mistra na stavbě. Možná ho i tato zkušenost z praxe vedla k tomu, že si při budování vlastního domu najal stavební dozor.

Doložka nejvyšší pečlivosti

„Už jsem měl také zkušenost s výstavbou prvního rodinného bydlení. Tenkrát jsem tomu tak nehověl a dopadlo to dost katastrofálně. A nechat si stavební dozor doporučený firmou nemá cenu, protože si hrají do ruky. Sousedi nabídky využili a dodnes vyřizují skryté vady. Mně to tu navíc hlídal kamarád ze Zlína, a byl to opravdu drak. Nechal zedníky kompletně rozebrat a postavit znovu hlavní nosnou zeď.

:.Barvy umocňují celkový dojem z moderního a odlehčeného interiéru přízemí. foto: Právo/Václav Jirsa

Zateplení střechy firma musela třikrát vytrhat ven a nakonec jsme stejně najali jinou partu, která to udělala pořádně napoprvé. Myslel jsem si, že nějaké zkušenosti mám, ale kde já nic neviděl - třeba na omítkách - on vady našel a nic nenechal náhodě.

Samozřejmě jsem ho zaplatil, ale pořád se to i vzhledem k celkové hodnotě domu vyplatilo. Už proto, že první, co udělal, bylo přečtení smlouvy. Takže mě přivedl k sepsání doložky, že některé práce si můžeme zajistit sami. Sám pak sehnal kvalitnější věci za míň peněz.“

Zkušenost z hotového

Snad jen jednu věc by dnes Josef do plánů zanesl jinak. V podkroví mohla být druhá koupelna s WC pro návštěvy. „Jinak to tu není myšleno jako dvougenerační dům, i když je docela prostorný. Stavěl jsem rozměrově i dispozičně dům tak, jak nám vyhovuje (v panelácích bývá také jedna maličká koupelna a jde to) a s tím, že tady jednou se ženou stejně zůstaneme sami. Prostorná koupelna vedle ložnice v přízemí nám vyhovuje,“ usmívá se spokojený muzikant.

:.K zadní části domu byla brzy přistavěna i zastřešená teráska, která je na zimu zateplena. foto: Právo/Václav Jirsa

S kapelou za minulý rok odehrál sto čtyřicet vystoupení. „Když jsem doma, tak už nechodím nikam. Ani do hospody, ani na koupaliště. Celé léto jsme na zahradě, a když se zatopí v zahradním krbu, tak je v zateplené pergole příjemně i v zimě. Je to naše další místnost.“

Obývák s akustikou

V obývací části přízemí s vysokým stropem je kvůli akustice udělaný podhled u stěny přecházející v šikmý strop (zmenšuje i plochu na vytápění). A na stěně je ještě obklad ze speciální hmoty (pohlcující basy) připomínající obraz. To vše kvůli kvalitnímu poslechu reprodukované hudby i televize. Jinak se tu naživo příliš nemuzicíruje.

:.Josef Pavkafoto: Právo/Václav Jirsa

Pravda, když Josef v garáži zkoušel novou bicí soupravu - před převozem do zkušebny - tak si jedna paní z ulice stěžovala na hluk.

Ale jinak tu jsou sousedé sehraní a všichni se dohodli, že předzahrádky ve slepé ulici nebudou mít ploty a všude je upravená a pestrá zeleň. Žádná záplava zámkové dlažby ode zdi ke zdi. Výsledkem je skutečně příjemný celek. Jako v Kvítečkově! Argema (motýl) tu má opravdu dobré zázemí.

:.Bývalý učitel si v zahradě potrpí na detaily. foto: Právo/Václav Jirsa

Reklama

Související témata:

Související články

Jak na půdě bydlí muzikant Michal Dvořák

Hudební skladatel a rockový klavírista Michal Dvořák obývá vybudovaný půdní byt na Vinohradech. S výhledem na pražské střechy tu nejen vzpomíná na své cesty po...

Výběr článků

Načítám