Hlavní obsah

Iva Frühlingová se ve svém novém bytě konečně cítí doma

Právo, Zdeněk Smíšek

Od čtrnácti let byla rodačka z Litvínova modelkou ve Francii. Prosadila se tam i jako zpěvačka a do rodné země se vrátila za hlasem svého srdce. O svém současném bytě Iva Frühlingová říká, že ten teprve vnímá jako svůj opravdový domov.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Čisté linie procházejí celým bytem. Dveře vedou na terasu, druhé dveře do sousední místnosti - dnes pracovny.

Článek

Pořizovala si jej už s tím, že by tu jednou chtěla mít rodinu. Na okraji Prahy 10 si vybrala třípokojový apartmánek v posledním patře nového bytového domu. V přízemí jsou obchody a služby. Všude pár kroků. Její byt vlastně vypadá, jako kdyby architekti nechali na střechu jeřábem usadit krychli. Ze tří stran bytu je terasa a z každé místnosti vedou dveře rovnou tam.

Lázně na terase

Ostatně jeřáb tu v akci byl. To když byl jediným řešením, jak nahoru dostat hydromasážní bazének Canadiana. O velkorysosti tzv. zápraží v posledním patře svědčí i místo na dřevěnou saunu českého výrobce Saunatop, hned vedle vířivky pro tři osoby.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Iva má své lázně hned po ruce. Kanadská vířivá vana je těsně vedle české sauny.

Tedy v jedné části terasy. V jejím rohu je ještě houpací lavička s nebesy a za rohem (naproti dveřím a pár kroků od kuchyňského studia) prostorný stůl. A za ním ještě jistí pohodu lehátka. To vše tak vysoko, že oko zvědavcovo nedohlédne. Pravda, sousedi si Ivina stěhování nemohli nevšimnout.

Foto: Václav Jirsa, Právo

V rohu terasy nechybí houpací lavička s nebesy.

„Relax je pro mě důležitý, ale do fitka jsem líná chodit. Tak jsem si tu zařídila wellness a splnila si přání. Ale nejde jen o to koupit si vířivku. Obnáší to potvrzení od statika, povolení od městského úřadu, od sousedů. No a pak zajistit ten jeřáb, který naruší provoz, takže je třeba uvědomit i policii. Vlastní akce netrvala ani dvě hodiny a k mému překvapení nebyl jeřáb až tak drahý.“

Bytový typ

Moderně zařízený byt nepostrádá originální nápady ani v interiéru, přestože je přesně v duchu současných trendů. „Jako každá holka listuji bytovými magazíny a vybírám si z toho moderního. Všechno jsem si volila sama. Nebylo to o zkušenosti, protože jsem se takto zásadně ještě nikdy nezařizovala.

Předtím jsem bydlela v garsonce, kde jsem se ani moc nesnažila o nějaké hezké zabydlení. S rodiči jsem vyrůstala v paneláku. Prostě jsem sem přišla a hned nějak cítila, že to chci takto. To se nedá vysvětlit.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Dívčí pracovna je překvapivě v tónech modré.

Hledala jsem už trochu větší prostor, kde bych mohla mít rodinu, a tento byt to zatím splňuje. Co bude dál, uvidíme. Věděla jsem, že nechci baráček, i když se ta možnost nabízela. Jsem spíš bytový typ. Přitom si tu nepřipadám jako ve městě, ale téměř jako na vesnici. Vyhovuje mi to tak.“

Foto: Václav Jirsa, Právo

Nábytek v pracovně je střídmý, elegantní a praktický.

V bytě s dvěma kočkami žije Iva už rok a půl. „Ale až teď jsem to tu dodělala. Zvykla jsem si tu a už se mi nikam nechce, tedy ani do Francie ne. Navíc jsem si zařizování až tak moc neužívala, protože pro mě je všechno stresující. Já jsem takový stresmen,“ usmívá se Iva, až je jí těžko uvěřit. („To byste se divil…“) „Finance, čas a hlavně práce ostatních, protože musíte hlídat termíny elektrikáře, truhláře, tapetáře. Pořád na někoho čekáte… Jsem ráda, že je hotovo!“

Francouzské odkazy

Z francouzského způsobu života si do toho dnešního, přesněji do kuchyně, přenesla zálibu v rakletování, fondování i v pití dobrého šampaňského. Dědeček by měl radost. „To je můj francouzský koutek,“ ukazuje Iva na kuchyňskou skříňku.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Iva Frühlingová

„Vařím moc ráda a sama jsem si vymyslela varnou desku na ostrůvku hned vedle míst k sezení, takže stolující návštěvě mohu vařit a povídat si při tom.“ K našemu konverzování o bydlení se brzy přišouraly dvě kočky. Jedna se vlastně dívala zpovzdálí.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Kuchyňské studio podle vlastní představy majitelky je v jedné místnosti s obývací částí.

„Když jsem byla v garsonce, chtěla jsem mít nějaké zvíře. Našla jsem první kočku, a když jsme přišly sem, všimla jsem si, jak se nudí a pořád kouká na jedno místo. I když má k dispozici terasu.... Tak mi jí přišlo líto, jak si nic neužívá, a pořídila jsem jí druhou kočičku.“ Jedna je modrooká birma posvátná a druhá zelenooká ruská modrá.

Pestrost a plány

„Nejprve jsem to tu chtěla mít jen v kombinaci bílé a černé. Pak jsem si uvědomila, že je to tu jak v blázinci a přidala jsem další barvu (růžovou) a doplňky. Teď už to tu považuji za hotové. Naštěstí, protože jsem se s veškerou svojí energií pustila do nového hudebního projektu.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Kvalita bydlení je patrna už v předsíni, kde je hned pamatováno na úložný prostor (vlevo). Ložnice je hezky sladěná s tapetami i parkety.

Takže jsem zhubla snad deset kilo. Příští album už nevyjde pod mým jménem. Dala jsem se dohromady s novými muzikanty a jako nová česká kapela jsme ve studiu už natočili písničky. Vydáme si je sami, takže řeším věci, které šly dřív mimo mě. Myslíme si, že to tak bude lepší než pod velkou firmou. Zabírá mi to sice téměř všechen čas, ale ještě k tomu píšu knížku z prostředí modelingu. Vyjít by měla také někdy v listopadu.“

Foto: Václav Jirsa, Právo

Tapety a barvy dotvářejí atmosféru i v ložnici, kde je místo i na další stolek.

K tomu ještě bude nepřehlédnutelná zpěvačka koncem roku pod režijním vedením Tomáše Krejčího točit český horor, ve kterém jí nabídl malou, ale prý zajímavou roli. „Nejsem herečka a nechci jí být, ale zkusím to. Jsem zvědavá, pan režisér řekl, že to se mnou zkusí. Teď jedu do Paříže probrat další desku Ivy, kterou dávám na rok dva k ledu. Letos stihnu jen pár letních festivalů. A zbytek času jsem ve stresu,“ dodává Iva opět s odzbrojujícím úsměvem.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Terasa jako další obytný prostor.

„Doufám, že to všechno přežiju. Zjistila, jsem, že co si člověk sám nezařídí a nezkontroluje, to nemá. (Ale manažera mám ke své spokojenosti celou dobu stejného.) No a za rok nebo dva chci být těhotná. Já jsem takový plánovací člověk. A pak si to budu všechno užívat. Pokud do té doby neskončím v blázinci.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám