Hlavní obsah

Filmový Frodo Pytlík prodává svůj dům, který je ozdobený jako dort

Novinky, Jana Nesvadbová

Americký herec Elijah Wood nabídl k prodeji svůj 130 let starý dům v texaském Austinu. Ten je postavený ve viktoriánském stylu, pro nějž je typická mj. i větší zdobnost. Díky tomu nemovitost může romantičtěji založenému divákovi připomínat dort.

Foto: Profimedia.cz

Filmový herec Elijah Wood prodává svůj 130 let starý dům v americkém Austinu.

Článek

Herec známý především díky roli Froda Pytlíka ve filmové trilogii Pán prstenů koupil dům v roce 2012 a utratil za něj tehdy v přepočtu zhruba 25 milionů korun. Během osmi let v něm nechal provést spoustu úprav, které ovšem velmi dobře ladí s původním stylem z roku 1890, kdy byl postaven.

Jestliže v exteriéru zůstaly zachovány drobné řezbářské prvky, které osvěžují vzhled například zadní verandy anebo rámy oken, v interiéru z původní viktoriánské zdobnosti toho již příliš nezbylo. Zachováno zůstalo jen to, co bylo možné akceptovat do moderněji laděného rázu, tedy například vyřezávané dřevěné zábradlí, kliky u dveří apod.

Interiér má velmi výrazný a zároveň velice přehledný styl, jehož základem je zdůraznění všech štukových prvků na stropech, na stěnách a také kolem dveří a oken. Všechny jsou natřeny černou barvou, zatímco základní výmalba je v bílé. Tomu je přizpůsoben i vzhled úložných prostorů při stěnách v jídelně a také zařízení celé kuchyně, která je uspořádaná do písmene U.

Obě místnosti jsou sice oddělené, ale propojuje je velké okno, aby bylo možné jídlo podávat rovnou skrz něj.

Foto: Profimedia.cz

Výrazné rámování je možné objevit ve všech místnostech interiéru kromě podkrovní ložnice.

Dalšími místnostmi v přízemí jsou dva obývací pokoje, v prvním patře je to pak trojice ložnic. K nejlepší z nich patří i soukromá koupelna, jíž vládne solitérní vana trůnící na nožkách v podobě pařátů.

Viktoriánská stavba byla původně patrová, v roce 2009 ale prošlo její podkroví proměnou a je nyní obytné. Tuto novinku hlásá hrdě do světa zejména prosklený štít směřující do zahrady.

Právě podkroví je zařízeno jako zcela moderní prostor a slouží jako čtvrtá, hlavní ložnice domu. Zmiňované obří okno nabízí nádherný výhled na město.

Herec se rozhodl dům prodat, a jak uvádí web Los Angeles Times, požaduje za něj 1,85 milionu dolarů, tj. zhruba 42,5 milionu korun.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám