Hlavní obsah

Domácí pohoda jako malovaná aneb Harmonie u Jiřího Pazoura a jeho ženy

Právo, Zdeněk Smíšek

Pohoda jako malovaná, harmonie a vzájemný soulad by se v domově skladatele, klavíristy Jiřího Pazoura a jeho ženy, malířky Olgy Volfové, snad i zhmotnit daly. A vlastně tomu tak i je.

Foto: Petr Horník, Právo

Staročeskou pec zdobí i bumerang dovezený z Austrálie.

Článek

Teplo domova našli „k trvalému pobytu” v půvabném, ale poměrně drsném kraji - České Kanadě. (Cestou nás doprovázející slunce během okamžiku opustilo a doprovodnou roli převzala jinovatka.)

A to i přesto, že výjimečný mistr klavírních improvizací jezdí pravidelně vyučovat na Pražskou konzervatoř a mnoho času tráví na koncertních cestách po České republice i zahraničí. Ale v domě po předcích vyrůstal a trávil prázdninové dětství.

Po rekonstrukci téměř dvě stě let starého vesnického stavení, která probíhala posledních patnáct let, se tu už čtyřčlenná rodina cítí prostě jako doma.

Most přes oceán

Mezi Jindřichovým Hradcem a Telčí, doslova uprostřed vesničky, zapustili kořeny. Ovšem ty jim nebrání ani v cestách po světě. Koncertních i poznávacích. Nevyčerpatelnou inspiraci pro své obrazy paní Olga našla třeba v Indii nebo Austrálii.

Po republice vystupují i společně - během klavírního koncertu vzniká na pódiu obraz inspirovaný hudbou. Jejich souhra je viditelná i slyšitelná.

Dům složený ze tří čtverců je ztělesněním romantických představ o severském bydlení

Tipy a trendy

Obraz, který visí v přízemní světnici na zdi vedle nového kachlového krbu, se jmenuje Most přes oceán a je dalším pojítkem. Jiří a klavíristka Ann Park Rose (USA) vydávají, po profesním potkání se, v Americe nahrané album nazvané stejně jako obraz.

Na polovinu dubna připravují i koncertní turné (Praha, Brno, Olomouc). Obraz je přenesen na obal desky i na plakáty. Prostě souhra. Ale „dirigentkou” zařizování interiéru chalupy, jak rád manžel přiznává, byla paní domu.

Architekti navrhli do příkrého svahu dům, který vypadá, jako by po něm sjížděl

Tipy a trendy

„Architektura je můj veliký kůň a na rozdíl od manžela mám i představivost, jak bude nápad po realizaci vypadat. Vše spolu ale konzultujeme. Mám ráda soulad barev a detailů, ale v interiéru si na velkou barevnost nepotrpím, stejně jako nemám ráda zaplněný prostor.

Samozřejmě jsme k rekonstrukci stavení přistupovali citlivě a žádný sádrokarton tu nenajdete. Hlavní je dřevo, kámen. Měli jsme štěstí na řemeslníky, měli jsme tu šikovného zedníka, tesaře a také truhláře - na špaletová okna i zárubně dveří,” vypočítává paní Olga.

Společná inspirace

„Ještě když byl naživu můj otec, přikoupil prozíravě sousední kus pozemku. Takže máme i zajištěné soukromí na velké zahradě. A postaráno o nekončící práci. Přesto našeho rozhodnutí žít tady rozhodně nelitujeme.

Uprostřed pozemku je malé stavení, kde dříve byly chlévy, je zde i sklep s klenutým stropem. Mám ho v plánu přestavět na obytný prostor, kde bych měl svoji pracovnu s klavírem. Mohla by tam být i malá galerie manželčiných obrazů. Nyní sice máme s manželkou k dispozici v podkroví každý svoji pracovnu - ateliér, ale je pravda, že když jsou děti doma nebo tu máme návštěvy, tak se těším, že budu mít více klidu,” umívá se Jiří.

Funkční bydlení pro rodinu s dětmi může vzniknout i na malém prostoru

Bydlení

A na otázku, zda se nebojí pracovat třeba se sekyrou, odpovídá: „Bojím.” Ovšem na kouzelné prostředí přinášející i jiný než městský styl života nedá dopustit. „Je tu nádherně a chci tady i zestárnout.”

Obnovená pamětihodnost a pohoda

Dům s kouzelným, také pečlivě a citlivě zrekonstruovaným zápražím - teráskou - má poctivé, osmdesát centimetrů silné stěny. Zdobí je nová, dřevěná, špaletová okna.

Pod novou střechou z pálených tašek podkroví korunují původní trámy doplněné novými podhledy z modřínových prken. Jsou natřené na bílo, takže podkrovní místnosti opticky zvětšují a příjemně kontrastují s tmavými trámy.

„Necháváme dřevo žít vlastním životem, tak to má být,“ dodává paní Olga. Ostatně přírodní barvy prostupují i jejími obrazy.

Původní strmé a dřevěné schody do podkroví nahradily nové - vyzděné do oblouku a s kameninovými obklady. Přesně dokumentují citlivou rekonstrukci a modernizaci (včetně podlahového topení spojeného s tepelným čerpadlem) stavení, kde se pohodlně žije. A je radost vstoupit do každé z místností. Inspirativní!

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Kouzelná vilka orlojníka Petra Skály

Ano, s Petrem Skálou i jeho ženou Melanií by bylo možné o hodinách mluvit hodiny. A ano, mají je doma nejen v dílně (historické hodinové stroje) na konci...

Výběr článků

Načítám