Hlavní obsah

Architektka Hana Urbášková má svůj dům jako učební pomůcku pro studenty

Právo, Zdeněk Smíšek

Architektka Hana Urbášková si v Brně, kde také přednáší na fakultě architektury, nechala postavit dům podle vlastního projektu. Jednak proto, aby měla s manželem kde bydlet. A jednak aby si v praxi ověřila to, o čem přednáší studentům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šetrný dům architektky Hany Urbáškové

Článek

Dům je energeticky šetrný a postavený hlavně ze dřeva a skla. A to hezky a dobře, že získal cenu v soutěži Rockhouse 2009.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lehkou dřevostavbu ve svahu drží zděné podzemní podlaží s železobetonovou stropní deskou.

 „Ano, přednáším o navrhování ekologických staveb. Teorii můžete znát stokrát, ale když si ji nezkusíte na vlastní kůži, není to ono. Tak jsem tu využila své teoretické zkušenosti. Loni jsme kolaudovali a i s vyřizováním stavebního povolení si stavba vyžádala tři roky. Manžel je stavař a byl tu dennodenně. I když se projekt líbil i řemeslníkům a pracovali s tím, že by si třeba postavili něco podobného, muselo se na vše dohlížet, aby se zajistila potřebná kvalita práce a minimalizovaly se tepelné ztráty,“ vzpomíná paní docentka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

„Člověk je od přírody pohodlný, a když žijete v paneláku, jdete ven jenom vyvenčit psa. Ale rodinný domek vás přinutí pracovat.“ Zahrada na poslední úpravy teprve čeká.

Zdravé vnitřní klima

Protože je krychle položena ve strmém svahu, je zapuštěné přízemí zděné.

Vnitřní stěny a příčky z nepálených cihel jsou omítnuté hlínou, napomáhající příjemnému vnitřnímu klimatu (pohlcují vlhkost i hluk a přitom akumulují teplo). Pominemeli samotný moderní vzhled domu, zůstává tu více, pro laika snadno přehlédnutelných, originálních prvků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Schody z přízemí potvrzují otevřenost dispozice celého interiéru.

Především je vnitřní klima zajištěno integrovaným systémem teplovzdušného vytápění a řízeného větrání s rekuperací tepla. Žádné přikládání do kotle, žádné placení drahých energií. Takto vybavený dům se vytápí i chladí sám. Stačí jen na ovládácím panelu nastavit požadovaný program.

 "V  podlaze jsou rozvedeny vzduchovky, do kterých se vhání čerstvý venkovní vzduch přes onu rekuperační jednotku, kde je předehříván vnitřním odcházejícím odpadním teplem. V přízemí budou ještě jako doplňkový zdroj tepla krbová kamna, která jednak umocní příjemnou atmosféru, jednak využijeme zásoby dřeva, které máme po ruce. Velké teplotní zisky tu jsou díky zaskleným plochám.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obytnou plochu zvětšují terasy v patře, které časem zastíní pnoucí víno.

Než nám ale naše hostitelka podala další odborný výklad, trvala na tom, že po cestě musíme nejprve posvačit. Také jsme probrali, jaká je i pro houbaře výhoda mít hned za plotem les (pokud se nevyvrátí strom, jako nedávno).

Kvůli pobytu a odpočinku na čerstvém vzduchu tady stačí vyjít i na zápraží a terasy, které umožňují prostup interiéru s exteriérem, takže navíc opticky i funkčně zvětšují obytné prostory.

Celý dům je uzpůsoben pohodovému a pohodlnému bydlení. Včetně vzpomínaných teras ve druhém podlaží, přístupných rovnou z kuchyně i z obývacího pokoje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ložnici lze uzavřít pojízdnou příčkou, která jinak zakrývá část polic v obývacím pokoji.

„Dům je ve svahu, ale jednou se třeba obejdu bez zahrady a vystačím si s posezením a s výhledem z terasy,“ plánuje si paní architekta pohodlný důchod s výhledem na město.

Moderní interiér a obrazy po rodičích

„Sama jsem si vymyslela i vnitřní zařízení. Včetně kování zabudovaných ve stropě pro posuvné stěny, které slouží buď jako zástěna knihovny, nebo dveře do ložnice. Jedno kování rozdělující obývák na dvě části jsme zatím nepoužili a schovali v sádrokartonovém podhledu, ale jednou by tam třeba mohla být posuvná příčka, rozdělující prostor na dvě místnosti. Dnes je s manželem nepotřebujeme. Jednou to možná využije některý ze dvou synů,“ pochvaluje si výsledek autorka.

„S dovybavením interiéru mám trochu problémy, protože upřednostňuji bezúdržbový dům (což úplně samozřejmě nejde) a minimalismus. Ale mám tu i ráda některé věci po rodičích. Tak se to snažím kombinovat.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mimimalisticky zařízený interiér zdobí i velká okna a výhled z nich. Kvůli slunci jsou opatřeny elektricky ovladatelnými roletami.

 Paní architektka Urbášková si dala záležet i na kvalitním a nápaditém osvětlení interiéru, které považuje za nedílnou součást dobrého bydlení, dotvářející atmosféru domu. Přes den je hlavní obytný prostor zalit sluncem (svítí-li), večer osvětlují místnost třeba i lišty s led diodami za policemi v knihovně.

Eko studenti a ti druzí

„Studenty bych mohla rozdělit do dvou skupin. Ale i ti, co třeba získali ceny v tématické soutěži, se nemusí považovat za vyložené příznivce ekologických staveb, ale všichni jsou potom z výsledku nadšeni.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Také z kuchyně lze vstoupit na ochoz a do zadní části zahrady pod lesem. Kuchyň je kombinací koupených skříněk a doplňků vyrobených na míru. Vznikl tak relativně levně pořízený a hlavně potřebám odpovídající celek.

Hodně lidí si myslí, že ekologická stavba je něco romantického. Někteří architekti mají zase problém s tím, že s poměrně minimalistickými formami nelze podle nich udělat dobrou architekturu. A to, co se předkládá u nás na seminářích, jsou často chaloupky, nad kterými se jiní architekti i ošklíbají.

"Dobrých realizovaných příkladů je u nás opravdu pořád ještě málo. V zahraničí už jsou energeticky šetrné domy samozřejmostí,“ konstatuje paní docentka a svým studentům připomíná, že až vyjdou školu, tak vlastně každý dům, na kterém budou pracovat (ať už rodinný domek, veřejná či jakákoliv jiná budova), bude muset mít energetický audit daný zákonnými normami.

„A ty budou neustále přitvrzovat. Včetně toho, jak se řeší odpadní dešťové vody nebo jak se dá dům zlikvidovat.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Světlost a vzdušnost sluší i obývacímu pokoji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám