Hlavní obsah

Abramovičova jachta je plovoucí palác jako vystřižený z Bondovky

Právo, Lenka Dostálová

Světová moře brázdí nový plovoucí palác. Nejdelší soukromá jachta světa s názvem Eclipse (Zatmění) patří ruskému miliardáři Romanu Abramovičovi. I když se podrobnosti o ní přísně střeží, jedno je jisté - kolos dlouhý 164 metrů překypuje nevídaným luxusem.

Foto: Profimedia.cz

Jachta Eclipse vyplouvá z hamburské loděnice na svoji první plavbu.

Článek

Ložnice s odklápěcí střechou a stěnami lemovanými rejnočí kůží, interiéry zařízené v teplých barvách, na zdech salónu umělecká díla ze světových galerií. To jsou jedny z mála informací, které zatím prosákly na veřejnost. Představitelé hamburské loděnice Blohm+Voss, odkud jachta pochází, se k Eclipse odmítají vyjadřovat. Všichni ostatní, kdo se na pracích podíleli, museli smluvně stvrdit mlčení. Média tak skládají dohromady pouze kusé střípky sdělení od těch několika lidí, kteří se pod podmínkou anonymity odhodlali mluvit.

Zkamenělé stromy i mramorový bazén

Podle jejich svědectví se uvnitř lodi, jejíž konečná cena může přesáhnout i 20 mld. Kč, skrývá nesmírný přepych. Paluba skýtá veškeré pohodlí na šesti tisících metrech čtverečních užitné plochy. Je na ní přes 800 místností, pokoje pro VIP hosty zaujímají po 80 čtverečních metrech.

Výzdobu Abramovič svěřil svému dvornímu designérovi Terencu Disdaleovi, který zařizoval interiér i jeho dalších jachet. Ten si potrpí na etnostyl, v kajutách proto nechybí oblázky na podlaze, dveře jako vystřižené z čínských buddhistických chrámů a čalounění ze spletených koňských žíní. Hlavní halu zdobí milióny let staré fosílie a zkamenělé stromy, na stěnách visí originály od Pabla Picassa, Vincenta van Gogha nebo Francise Bacona.

Na palubě nechybí ani kino, taneční sál, fitcentrum, kadeřnictví, sauna, parní lázně či vířivka. Zaplavat si návštěvníci mohou v největším bazénu, jaký v současnosti pluje po světových mořích.

Kdo by si ovšem představoval obyčejnou světlemodře natřenou nádrž, je na omylu. Stěny bazénu jsou z mramoru. To nejlepší ale přijde při pohledu na dno - je vykládané skleněnou mozaikou, která se po dopadu slunečních paprsků nádherně třpytí. Plavci tak mají pocit, jako by se vznášeli nad zářícími hvězdami.

Oligarcha nezapomněl ani na svých šest ratolestí. Pro ty je na palubě přichystán katamaran na plachtění, ve vlnách se budou moci prohánět také na šesti skútrech.

Foto: ČTK

Roman Abramovič s přítelkyní Darjou Žukovovou strávil dovolenou na karibském ostrově Svatého Bartoloměje, kde vlastní prázdninovou rezidenci.

Bez neprůstřelného trupu a oken to nejde

Z návštěvy lodi by ale měl radost i nejeden technický fanda. Tvůrci se vskutku činili a jachtu prošpikovali nejmodernějšími hračičkami. „Dobře inspirovat se dá od tvůrců Jamese Bonda,“ vysvětluje jeden z projektantů s odkazem na špionážní sérii, proslulou fantastickými vynálezy. A Eclipse svým vybavením vymoženosti bohatých padouchů z filmů o agentu 007 opravdu připomíná.

Například heliport jistě udělá dojem i na ty nejzmlsanější hosty. Aby totiž na hlavní palubě vrtulník nepřekážel, zajede po zmáčknutí jediného tlačítka i s přistávací plošinou do podpalubí.

Jelikož oligarcha bude s lodí brázdit i vody, ve kterých řádí piráti, věnovali v loděnici velkou pozornost bezpečnosti. Jachta má proto neprůstřelná okna i trup a její osazenstvo bude mít k dispozici únikový modul -miniponorku schopnou ponořit se do 50 metrů pod hladinu.

Nepotvrdily se zato pohádky médií o raketovém systému na palubě, sloužícím na obranu před korzáry a teroristy. Takové vybavení by totiž koráb řadilo do kategorie válečných lodí a omezovalo tak přístup do přístavů. A o to Abramovič a jeho přítelkyně Darja - obletovaná návštěvnice večírků euroamerické smetánky - ani za mák nestojí.

Smůlu budou mít také senzacechtiví novináři a fotografové. Soukromí ruského boháče a jeho hostů ochrání silné lasery, schopné oslepit objektivy paparazziů. Všude na jachtě pak jsou citlivé senzory, snímající veškerý pohyb v okolí.

Prvenství si dlouho nepodrží

Odhady ceny plavidla se různí, podle těch nejskromnějších za něj oligarcha vyplatil přes 340 miliónů eur (8,7 mld. Kč). Novináři ale spočítali, že po všech úpravách se končený účet mohl vyšplhat až na 800 miliónů (20,4 mld. Kč).

I provoz jachty vyjde na astronomické sumy. Jeden den plavby s osmdesátičlennou posádkou stojí podle německého deníku Bild 80 tisíc eur (2,1 mil. Kč).

Novým přírůstkem do svého impéria Abramovič v délce o chlup překonal dosud největší jachtu na světě - 162 metrů dlouhou loď Dubai, patřící dubajskému vládci, šejku Muhammadu bin Rašídu Al Maktúmovi, která nyní slouží jako státní jachta Spojených arabských emirátů.

Na Blízkém východě nalezly domovský přístav i další členky žebříčku nejdelších jachet světa. Třetí příčku nyní okupuje 156metrový Al-Sajíd ománského sultána, na čtvrtém místě je 147metrová jachta Princ Abdulazíz saúdskoarabského krále Abdulláha.

Podle všeho se ale Abramovič z vlastnictví nejdelší jachty nebude radovat dlouho. Brémská loděnice Lürssen prý má novou zakázku, jachtu dlouhou 180 metrů si tu objednal nejmenovaný bohatý Arab.

Sirotek, který se domohl velkého jmění
Roman Abramovič (43) se narodil v jihoruském Saratově do židovské rodiny. O oba rodiče přišel v předškolním věku a vyrůstal u strýce.
Koncem osmdesátých let se pustil do výroby hraček. Později se seznámil s podnikatelem Borisem Berezovským a jeho prostřednictvím s rodinou tehdejšího prezidenta Borise Jelcina: Díky tomu se dostal do světa velkého byznysu.
V roce 2001 se se jměním v hodnotě 14 miliard dolarů poprvé dostal do žebříčku nejbohatších lidí světa časopisu Forbes.
O dva roky později koupil za 140 miliónů liber anglický fotbalový klub Chelsea a fakticky se přestěhoval do Velké Británie.
V letošním žebříčku Forbes se s 11,2 miliardy dolarů umístil celkově padesátý, mezi Rusy je na čtvrtém místě.
Má flotilu čtyř jachet, letoun typu Airbus, tři vrtulníky, dvě obrněné limuzíny a několik luxusních automobilů značek Ferrari, Porsche a Bugatti.
Je dvakrát rozvedený. S druhou ženou Irinou má pět dětí, posledního syna mu na podzim porodila jeho současná přítelkyně Darja Žukovová (27).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám