Hlavní obsah

Jak si moderátorka a bylinkářka Simona Berková splnila sen o bydlení

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televizní moderátorka, vášnivá bylinkářka a lektorka jógy Simona Berková si splnila sen o bydlení v těsném spojení s přírodou. Její dům v Českém Krumlově obklopuje vůně zdejšího lesa i zahrady plné bylinek a růží.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Snové bydlení. Dům s velkorysou prosklenou terasou je zahnízděný v malebné zahradě s lesem na dosah.

Článek

Voňavá všehochuť proniká otevřenými dveřmi na prosklenou terasu, která k domu bezprostředně přiléhá a zvětšuje jeho obytnou plochu.

S malebným výhledem na turistickou perlu jižních Čech se tu krásně sní, stoluje i povídá o životě, zahradě a samozřejmě o bylinkách, které jsou v téhle domácnosti srdcovou a každodenní záležitostí.

Čtyři zahrady v jedné

Rodinný dům stojící v mírném svahu na konci ulice s trefným názvem Bylinková je ze tří stran obklíčen pečlivě udržovaným pažitem, na němž si vyšlapují sněhobílé kachny a který si v hustotě a sytě mechovém odstínu nezadá s živým plotem z tújí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Simona Berková

„Túje sem zahradní architektka vysázela jako první, aby umocnily pocit soukromí,“ prozrazuje Simona a dodává, že se dají využít i v homeopatii při bolestech hlavy nebo když z těla chceme vyloučit cizí látku.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Svah pod terasou. Zářivé partě tavolníků, mochen a růží dominuje temnolistá ruj vlasatá Royal Purple

Před stálezelenou hradbou vynikají pestré růže a žlutokvěté mochny (Potentilla fruticosa) se zlatě olistěnými tavolníky (Spiraea japonica), jež se slévají do ostrůvků v trávníku, a také ve svahu pod terasou, kde ruj vlasatá (Cotinus coggygria) Royal Purple předvádí své vínové listy.

Bez povšimnutí nelze projít ani kolem kvetoucích levandulí, jež odkazují na majitelčinu oblíbenou francouzskou destinaci Provence. Kromě těch lékařských (Lavandula angustifolia) se pyšní víc než metr vysokým, málo známým druhem se zubatými listy (L. x allardii). Je citlivý na mráz, ale za sklem v zimní zahradě, kde roste ve volné půdě, nikoli v nádobě, se mu skvěle daří.

Dosud nejznámější zahrada nese název Kouzelné bylinky. Vznikla v návaznosti na stejnojmenný televizní seriál, který Simona moderovala, a navštívit ji až do konce září můžete i vy. Dvacet šest vyvýšených tematických záhonů nadchne každého, kdo se chce dozvědět, jaké bylinky jsou bezpečné pro děti, prospěšné pro ženy či sportovce, co posílí imunitu nebo usnadní spánek. Na své si přijdou gurmáni i ti, kteří se zajímají o aromaterapii či mytologii.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Relaxační zahrada. Ostře kontrastuje s rušnými ulicemi Českého Krumlova. Věřili byste, že se tu kdysi těžil grafit?

Nejnovějším počinem činorodé Simony a jejího manžela Jaroslava je rozsáhlá relaxační zahrada. Tady se můžete procházet pod košatými korunami ovocných stromů a kochat se barvitou směsí trvalek, léčivek a křehkou krásou motýlích křídel.

Sýkorky a jícha místo chemie

Zahradničení v souladu s přírodou je pro Simonu Berkovou stejně samozřejmé, jako že ráno vyjde nad obzorem slunce.

„Jakmile se objeví mšice, přiletí sýkorky a pečlivě je sezobou,“ pochvaluje si Simona, která spoléhá i na pomoc ježků a žab z nově založených jezírek. Každé jaro také připravuje kopřivovou jíchu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zahrada u domu. Voní po růžích a levanduli. Převládají zde okrasné keře a stromy.

„Obsahuje spoustu dusíku, který bylinkám prospívá. Nesmíte to ale přehnat, jinak rostliny přerostou a stanou se paradoxně náchylnějšími.“

Uprostřed vegetační doby rostliny preventivně proti nemocem postřikuje výluhem z přesličky. Pokud se přesto zvlášť u rostlin z čeledi slézovitých objeví na listech rez, jednoduše je odstřihne a spálí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kachní parta. Díky ní na zahradě panuje vlídná venkovská nálada. Nechybí tu včelí úly ani domečky pro ježky.

Oblíbené vůně a chutě

„Úžasně mi voní šalvěj muškátová, hojně se používá v aromaterapii. Pochutnávám si na bezovém vínu a osvěžujícím, po citrónech vonícím čaji z meduňky a aloisie. Nedám dopustit na pelyněk estragon se sladkou, jemně hořkou chutí. Stejně jako hořčinami nabitý pelyněk pravý podporuje trávení. Po šálku čaje se člověk cítí lehce jako pírko,“ říká milovnice zdravého životního stylu, která by si na pustý ostrov neopomněla vzít posilující mateřídoušku, bohatou na minerály, vitamíny a železo, či šumavskou bylinku hořec žlutý, který se používá na stavy beznaděje a mentální vyčerpanosti.

Znáte jablečník?

Jestli existuje bylina, která by si zasloužila větší pozornost a uznání, pak je to krom konopí také jablečník (Marrubium vulgare), míní Simona. Zmínka o něm se objevuje už ve středověkém Mattioliho herbáři.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pro chvíle klidu. Po práci přijdou pohodlná křesla ve stínu ovocných stromů vhod.

„Kdysi u nás rostl poměrně hojně. Doplatil ale na ptačí chřipku. Rozšiřovala ho totiž domácí drůbež, která dříve pobíhala volně po okolí.“ Lístky téhle všestranné rostliny po rozemnutí lehounce voní po jablcích, ovšem rozhodně tak nechutná, vždyť obsahuje ještě víc hořčin než pelyněk pravý!

Na litr a půl čaje proto stačí jediný lísteček. A co umí? Podporuje zažívání, správnou funkci srdečního systému, jater, ledvin, žlučníku, působí proti parazitům v tlustém střevě a dezinfekčně v močovém měchýři.

Od čaje po krém

Bylinky používá Simona každý den. Celoročně popíjí nejrůznější čaje, jednodruhové i ve směsích, které sama vymýšlí. Čerstvé je přidává do pokrmů, třeba jako bylinkovou sůl. Z domácích i exotických druhů vyrábí tinktury, masti či odvary do koupele.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kouzelné bylinky. Tak se jmenuje naučná zahrada, kde se můžete se Simonou osobně setkat nebo si s ní zacvičit jógu.

„Po koupeli z levandule se vám budou zdát nádherné sny. Stačí pět minut povařit levandulové lístky, odvar scedit a nalít do vany s horkou vodou.“

Užitečné tipy od Simony

Bylinky s prošlým datem spotřeby nevyhazujte. Když je svaříte, můžete je použít ke koupelím.

Péčí o bylinky si přivodíte dobrou náladu. Nejen jejich vůně, ale taky ruce ponořené do kypré hlíny vyplavují do těla endorfiny.

Nasušte si květy černého bezu. Dlouho si uchovávají své vlastnosti, a tak vám i v zimě připomenou slastný pocit rodícího se léta. 

Z esenciálních olejů Simoně učarovala směs omamně vonící šalvěje muškátové, růže a ylang-ylang. „Když ji smíchám s krémem a nanesu na obličej, připadám si jako bohyně.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám