Hlavní obsah

Rocker Petr Janda se chystá na jaro, bude zahradničit i přistavovat

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikoho asi nepřekvapí, že na zdi pracovny Petra Jandy visí kytary. Možná více zaujme, že už teď se rocker těší, jak bude ve skleníku u domu tahat očima nová rajčata. Zakladatel Olympiku nejen bilancuje, ale i plánuje. Natáčí písničky a pořád k už tak dost velké vile nechává něco přistavovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Prostorný obývací pokoj je v přízemí srdcem domu. Vstupuje se z něho i na terasu nad zahradou, na které se dokončuje zimní zahrada.

Článek

„Jak začne jaro, jsem úplně posedlý a pořád mám plné auto nějakých sazenic. Musel jsem mít nějaké dávné předky zemědělce,“ přiznává rocker.

Foto: Petr Horník, Právo

Za ty roky, co bydlí uprostřed přírody v osadě Propast - nedaleko Jevan, luxusní to oblasti pražských výletníků - se jeho rodina proměnila a s tím i nároky na dům.

„Rád vzpomínám na mládí na Vinohradech. Tuto pražskou čtvrť miluji dodnes, ale tady už zůstanu. Svého času se mi barák zdál zbytečně velký, když starší děti vylétly z hnízda. Teď, když holčičky začínají mít větší nároky na prostor a já na klid, tak zas přemýšlíme, jak to tu uspořádat,“ usmívá se náš spokojený hostitel. I když v předvánočním čase přiznal, že se mu po rodince stýskalo. Nejmladším dcerám Anežce a Rozárce je osm a pět let.

Foto: Petr Horník, Právo

Ani v jídelně pro slavnostnější stolování nechybí rodinné fotky.

Vzdálenosti a blízká setkání

Zatímco on už se musel z Floridy, kam jezdívá pobývat do pronajatých domků, vrátit, tak tam jeho žena a dcerky ještě nějaký týden zůstaly. Holčičky chodí už i do tamních škol.

„O to větší radost jsem měl z Vánoc, kdy jsme se po dlouhé době sešli opravdu všichni. I Marta s rodinou a Eliška. Bylo nás plno! To mám rád.“

Petr Janda ani ve Státech nezahálel a vydal videozáznam ze svého říjnového koncertu v Berklee College of Music.

Foto: Petr Horník, Právo

„Poslední dobou jsme vyměnili východní pobřeží za západní, kde je ještě příznivější počasí. Jsou tam i menší baráky a víc mi to tam vyhovuje. Miami s mrakodrapy je vlastně menší New York. Změnu nám poradil Martin Dejdar. Tampa a okolí nám vyhovuje víc. Sjíždějí se tam trénovat golfisti a tenisti z celého světa. Ale objel jsem tentokrát i různá místa a byl jsem i v New Yorku u památníku obětí útoku z 11. září 2001. Neuvěřitelně emotivní místo.

Ale setkal jsem se i se skladatelem českého původu Jimem Peterikem, který složil ústřední písničku z filmu Rocky The Eyes of The Tiger. Ten má ještě větší barák i víc kytar,“ usmívá se zakládající člen Olympiku. Nyní v jeho pracovně na Propasti visí i nová kytara s vykládanou číslicí 55.

Průběžné proměny

Petr Janda už před lety okolo domu vybudoval velké nahrávací studio, čímž vzniklo i atrium mezi objekty. V hlavě už má myšlenku, jak jej zastřeší a vybuduje japonskou, relaxační zahradu i s tekoucí vodou a vstupem do studia i obývacího pokoje!

Foto: Petr Horník, Právo

Za oknem je malé atrium, které se v budoucnu promění na další příjemný relaxační prostor.

Nedávno dokončil přístavbu k už nevyhovujícímu vstupu do domu. Vznikla čtvercová vstupní hala, kde je místo i na piano pro cvičení starší dcery.

Foto: Petr Horník, Právo

Nově přistavěná předsíň je vlastně další místností s praktickým využitím.

Foto: Petr Horník, Právo

V době naší návštěvy byla před dokončením zimní zahrada. „Řemeslníkům nevyšly dlaždice na podlahu, tak se to protahuje,“ mírně hořce konstatuje náš hostitel a člověka vlastně uklidní, že ani hvězdám se přízemní starosti nevyhýbají.

„Ale už se těším, jak si rozšíříme oblíbený prostor. Dřív jsme museli z terasy nad zahradou všechno na večer nebo před deštěm uklízet. Teď to bude další pohodlné a příjemné místo s výhledem do zeleně.“ Některé vzrostlé stromy sám sázel. Dnes jejich koruny sahají vysoko nad střechu.

„Nechal jsem si nedávno zrekonstruovat i pracovnu, kde trávím většinu času, když jsem doma.“ Elegantní, šedivé tapety s vystouplým vzorem dotvářejí poklidnou a tvůrčí atmosféru a kontrastují s obrazovkami počítačů. Pod vzpomínanými kytarami nechybí kanapíčko. Čestné místo tu mají nejen rodinné snímky, ale i velká fotka The Beatles - nejoblíbenější kapely.

Foto: Petr Horník, Právo

Hudebníkova pracovna je i po rekonstrukci a modernizaci i tak trochu pamětní síní Olympiku.

„Při novém vybavení a zařizování pracovny jsme pozvali vyzkoušenou firmu specializující se na interiéry, která pracovala i na proměně chalupy, kterou manželka na Valašsku zdědila, na penzion.“

Foto: Petr Horník, Právo
Foto: Petr Horník, Právo

Návraty na kraj Propasti

Ameriku poznal Petr Janda jako přátelskou, se spoustou výhod, ale nastálo by neměnil.

„Chovají se tam neskutečně slušně - i když vím, že ne každý s tím souhlasí. Teda ne na hranicích, tam se chovají komisně a velmi přísně. Ale mám to tam opravdu velmi rád. Ale tady doma to mám prostě nejraději. A jak říkávám, tady je hezky, i když je venku hnusně. Mám to tu rád, pracuju tady. Akorát že mi tu bylo teď smutno, navíc jsem ztloustnul, protože jsem nad sebou neměl Damoklův a manželčin meč,“ usmívá se kapelník, který tu bydlí přes dvacet let a dům vlastní už od roku 1973.

Foto: Petr Horník, Právo

„Mám v Praze byt a jsem opravdu pyšný, že jsem se narodil na Vinohradech a počal tam několik dětí, ale do Prahy se rád vracím jen na krátko. Na agenturu, s dětmi na Karlův most. Když jedeme s manželkou na večeři nebo večírek, tak se vždy dohodneme, kdo nebude pít, abychom se mohli autem vrátit. Vždycky se nám vyplatí probudit se ráno tady.“

Investice není vše

Dům je z roku 1939 a pamatuje nejednu přestavbu. „A jestli tady budu ještě za deset let, tak zase zjistíme, že je tady spoustu věcí zbytečných, a budeme je třeba bourat. Jinak úspěšně vzdoruji nástrahám a nabídkám na nakupování předmětů a různých krámů. Výjimkou bylo před pár lety pořízení akvária, které jsme navíc neměli kam dát… První tři dny to byla atrakce, čtvrtý den nic a pátý den se zakalila voda. Takže je někde ve sklepě.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Vezměte si, že během deseti let všichni vyměnili televize. Když mi bylo dvacet, bydlel jsem u rodičů a nemusel jsem zalévat ani kytky. Vlastně jsme jednou za rok - právě na Vánoce - museli s bráchou vydrátkovat parkety. A připadal jsem si za mizernej plat jako nejbohatší člověk."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám