Hlavní obsah

Byt herečky Grety Garbo je na prodej. Za 146 miliónů a s původním zařízením

Novinky, nes

Unikátní možnost koupě se nabízí v americkém New Yorku movitým milovníkům hvězd stříbrného plátna. Na východním okraji čtvrti Midtown East je na prodej byt, který dlouhá léta, až do své smrti, obývala herečka Greta Garbo. Na rozdíl od nemovitostí spjatých s jinými slavnými osobnostmi je tato domácnost v mnoha ohledech stále zařízena stejně jako za života umělkyně.

Foto: Profimedia.cz

Pro byt slavné herečky švédského původu je charakteristická kombinace odstínů zelené a růžové barvy, případně fialové.

Článek

Byt s prodejní cenou 146 miliónů korun, který slavná herečka švédského původu obývala od roku 1953 až do své smrti v roce 1990, lze nalézt v pátém patře budovy, které se odjakživa říká Zvonička (Campanile).

Dům byl postaven v roce 1927. Bydleli v něm nejenom členové klanů Rothschildů nebo Heinzů, ale po jistý čas také například britský herec Rex Harrison.

Foto: Profimedia.cz

Domu z roku 1927, v němž se byt nachází, se říká Campanile - Zvonička.

Třípokojový byt s plochou 365 čtverečních metrů zabírá celé páté patro. Jak podotýkají redaktoři internetového serveru Variety, po smrti filmové divy zůstal ve vlastnictví jejích dědiců, kteří z interiéru odstranili jen některé dekorace a osobní věci umělkyně a nechali rekonstruovat jenom kuchyň s koupelnami.

Naopak v ložnicích a pokojích se zachoval design, který si zvolila sama Greta Garbo. Divák hned na první pohled pozná, co bylo jejím oblíbeným motivem, případně jakému druhu květin dávala přednost.

Foto: Profimedia.cz

Stěny bytu jsou obloženy panely z borového dřeva. V obýváku jsou pak tři větší knihovny.

Dominantním rysem domácnosti jsou variace na kombinaci odstínů zelené a růžové barvy, která na některých místech přechází až do fialova. Tak je tomu například na koberci v obývacím pokoji, jehož stěny jsou otevřeny velkými okny a je odtud díky tomu překrásný výhled na okolní město i řeku East River.

Foto: Profimedia.cz

Jediné místnosti, které od smrti herečky prošly významnější proměnou, jsou kuchyň a koupelny.

Jak podotýkají redaktoři serveru The New York Times, kteří jako první informovali o tom, že je byt herečky oceněné Oscarem za celoživotní dílo na prodej, ve vstupní galerii chybějí původní brokátové tapety, ovšem základní zeleno-růžové barevné schéma bytu zůstalo v maximální míře zachováno. Stejně tak i obklady v podobě panelů z borového dřeva s výraznou kresbou suků. Vidět jsou například velice hezky ve zmiňovaném obývacím pokoji, kde se střídají s výklenky zaplněnými policemi s knihami.

Foto: Profimedia.cz

Byt zabírající celé páté patro nabízí nádherné výhledy na město a řeku.

Součástí vybavení bytu jsou i obrazy na stěnách, jež představují zbytky úžasné sbírky výtvarného umění, která za života herečky zahrnovala i díla Renoira, Kandinského či Bonnarda.

Foto: Profimedia.cz

Barevné paletě interiéru je přizpůsobeno i zařízení koupelny.

Každý z trojice soukromých pokojů má svou vlastní koupelnu, okna směrovaná na východ, z každého je hezký výhled na řeku.

V jedné z ložnic lze objevit příjemné, bohatě polstrované křeslo na čtení, v další pak i knihovnu velkorysých rozměrů (tento pokoj prý ovšem sama umělkyně používala především jako šatnu).

Foto: Profimedia.cz

Pokoj s velkou knihovnou s elegantní mřížkou využívala herečka především jako šatnu.

Jak upozorňují autoři článku na serveru Variety, zájemce o případnou koupi musí počítat s tím, že si pořizuje velice výjimečnou nemovitost, s čímž jsou spojeny ne právě jednoduché podmínky.

Předně se počítá s tím, že požadovanou částku – v přepočtu 146 miliónů korun – složí v hotovosti. Dále musí splňovat požadavky pro obyvatele domu. (Tím je mj. míněno vysoké společenské a ekonomické postavení, které zajistí, že hodnota ostatních bytů vlivem nezajímavého souseda nepoklesne. – pozn. red.)

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

A v neposlední řadě – budoucí majitel bytu nesmí být příliš rozčarován pravidelnými měsíčními poplatky do společného fondu domu, které byly pro byt po Gretě Garbo stanoveny v přepočtu na částku 221 tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám