Hlavní obsah

Jak bydlí stage designér Martin Hruška v pražské Troji

Právo, Zdeněk Smíšek

Designér Martin Hruška je autorem scén pro megakoncerty hudebních hvězd (stage design) a architektonických projektů. Zároveň také vizionář, který si své představy plní. Navíc se mu i do bydlení prolíná jeho profese. Třeba návrh přístaviště a loděnice pro plachetnice v Praze-Troji. I když v tomto případě od vizualizace k výstavbě může být dlouhá cesta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vedle menších pokojů je byt vlastně jeden propojený obytný prostor s krbem uprostřed.

Článek

Na nezaměnitelnou pražskou čtvrť, kde bydlí, nedá dopustit od dětství. Jako patriot je schopný vyměnit jedno bydlení za jiné – ale v dané lokalitě.

Před pár lety si zařídil v bytovém komplexu kousek od řeky luxusní apartmán. Jelikož se s věkem představy mění, do budoucna se rozhodl pro rodinný dům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čtyři sta let starý statek je dnes komplexem bytů, hotelového ubytování i restaurací v sousedství nové výstavby dotvářející oplocený dvůr s přístupem rovnou k vinicím.

Dnes už má hotové plány bydlení podle svých představ, na jedné z posledních volných parcel mezi řekou a zoo!

Foto: Jan Handrejch, Právo

Designér Martin Hruška

V současné době dočasně žije se svojí ženou a dětmi o pár set metrů dál v romantickém prostředí vinice v podkrovním bytě s krbem a s výhledem na Pražský hrad.

Podobné profesní prostředí

„Brali jsme se s Míšou před pár lety, ale potkávali, spíše míjeli se, téměř dvacet let. Společný kamarád nás pak seznámil při soutěži Česká Miss (pro kterou jsem také vytvářel scénu). Pocházíme oba z prostředí hudební branže. Manželka začínala jako právnička v agentuře GOJA, Gott–Janeček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V průběhu času se stala producentkou koncertů, televizních pořadů například i hudebních cen Anděl a manažerkou hvězd, jako je Petr Kolář a Ewa Farna. Díky tomu máme samozřejmě spoustu společných přátel a kamarádů. Máme mnoho společného jak v soukromém životě, tak i v tom profesním, což považujeme za velké štěstí. Je to krásné žít s někým, s kým si opravdu rozumíte,“ pochvaluje si současnou životní etapu u nás i v zahraničí vyhledávaný stage designér.

„Ve čtyřiačtyřiceti letech to už má člověk také více srovnané. Práci už se snažíte oddělit tak, aby vám zbýval čas na rodinu, i když to někdy není lehké. Kdysi jsem si bral práci domů, jestli se to tak dá říci, dnes je to výjimečné. Jde spíš jen o nějaké vyřizování e-mailů, které se nedají odložit.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rodinku Martina Hrušky jsme navštívili v době, kdy už začínal pracovat na několika velkých hudebních projektech příštího roku, např. i na scéně jedinečného koncertu Pražského výběru se symfonickým orchestrem v O2 Aréně naplánovaného na prosinec 2016.

Pod šikmými stropy

„Jsem opravdu milovník Troje od dětství. Babička měla zahrádku na druhém břehu Vltavy, kde jsou dnes tenisové kurty Sparty. Koukali jsme na parníky a chodili na procházky do zoo. Zahrádka už samozřejmě neexistuje, ale ten vjem mi zůstal. S maminkou – operní pěvkyní (pozn. red. Vítězslava Bobáková) – jsme se pak odstěhovali do Českých Budějovic a já vyrůstal v maskérnách a mezi kulisami. Maminka tam zůstala, ale já se do Prahy vrátil.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pod šikmé stropy se vejde i vším vybavená kuchyň.

Když si nedávno začal Martin Hruška kreslit plány už toho opravdu pravého bydlení pro svou rodinu, přesně věděl, že v něm budou hrát důležitou roli úložné prostory. Těžil ze zkušeností získaných v podkrovním bytě.

Sice velmi útulném, ale kvůli šikmým stropům jdou v takovém bytě hůře umístit šatní skříně a vše je prostorově komplikovanější.

„Když sem přijdete, tak na vás dýchne pohoda, ale ani vás nenapadne, že byt má vlastně tolik čtverečních metrů – kvůli šikmým stropům byt vypadá menší, než je. Dost věcí máme pořád ještě v krabicích a asi tam zůstanou až do dalšího stěhování,“ usmívají se sehraní hostitelé, mající už před sebou (v počítači) konkrétní představu o dalším bydlení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

„Ještě v minulém bytě jsem si potrpěl na doplňky ve stylu art deka, nic se nezměnilo, ale dnes už nemusí být pozlacené. Posouvám se spíše k minimalismu nepodléhajícímu módnosti měnící se během pár let.“

S ohledem na ostatní

Jedna věc je si dům navrhnout, druhá pak jednání s úřady.

„Jsme teď ve fázi, kdy řešíme stavební povolení. To je většinou nejsložitější část projektu, ale musím říci, že na Praze 7 stavebníkům vycházejí vstříc, jak mohou. Potěšilo mě, když mi šéf stavebního úřadu řekl: Pane Hruško, my jsme stavební úřad, my chceme stavět. To mi přišlo milé a vstřícné.“

I když jsou oba zvyklí ze svých profesí jednat s lidmi, tak si na vyřizování náležitostí kolem stavby najali specializovanou firmu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kouzlo starého a pečlivě zrenovovaného stavení potvrzuje i schodiště.

„Naše parcela není nijak velká, ale to nám nevadí. I na malé parcele se nabízí mnoho možností, jak dům navrhnout, jde jen o to, jaké řešení vám bude vyhovovat více, a to, co bude pro okolí a úřady přijatelné. V našem případě je to téměř celodřevěný jednopatrový dům se zelenou střechou a prosklenými bočními stěnami, částečně podsklepený (prádelna, šatna, technické prostory atd.).

Z ulice vlastně dům nikdo neuvidí. Snažil jsem se naplnit své představy o designu, a přitom nerušit ráz okolí a výškou naší stavby neobtěžovat sousedy. I kvůli památkářům, abych nenarušil historický ráz vedlejších budov další viditelnou stavbou. Proto jsem zvolil přízemní budovu se zelenou travnatou střechou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Velká romantika s malým oknem

Myslím si, že u nás se spousta lidí často chová neohleduplně, hlavně aby byli spokojeni oni, ale jestli svým domem bezohledně narušují okolí a tím znehodnocují celou oblast, je nezajímá. Přitom snižují její cenu, protože dříve či později si lidi řeknou, že v takovém prostředí nechtějí žít, když se do dané lokality stěhovali za přírodou,“ konstatuje Martin Hruška.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Že bychom se nechali do roka a pár měsíců pozvat do nového? Vizualizace představ našeho hostitele ukazuje, že by to opět stálo za to!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám