Hlavní obsah

Jak bydlí milovník koní a zakladatel spolku babyboxů Ludvík Hess

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chovatel anglických plnokrevníků Ludvík Hess už jednapadesát let vydává literární časopis (poslední roky v elektronické podobě) Divoké víno. Ale ještě více než milovníkům poezie je veřejnosti znám jako zakladatel spolku zřizujícího babyboxy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Všechno tu vzniklo v průběhu pětadvaceti let a z počátku dokonce vlastníma rukama.

Článek

Ke koníčkům Babydědka (jak se sám představuje zainteresovaným) patří i psaní knih – většinou o jeho koních a ženách. A také stavařina.

Za svůj život postavil několik domů a na pozemku v Hájku u Prahy má na čestném místě i vyřazený železniční vagon, který před desítkami let přebudoval na stáje pro své první koně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Baví mě vymýšlet projekty a pak je předávat profesionálům, říká Ludvík Hess.

Od té doby vidlemi přeházel tuny sena a hnoje. A jeho ruce si také pochovaly některé z téměř sto třiceti mimin odložených zoufalými matkami v posledním desetiletí do známých babyboxů, jichž je po české zemi rozmístěno k sedmdesáti (v září jich bylo šedesát šest).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jídelní stůl je jeden ze symbolů chovatelova domu a potvrzuje, že se tu může scházet hodně lidí.

Bez umělých náhražek

„Rád stavím. Baví mě to, i když sehnat dobrou firmu s kvalifikovanými zaměstnanci je těžké.

V počátcích budování tady na Hájku jsem vždy začínal bez firmy a jednal jsem se řemeslníky osobně. Vlastně je tomu tak i dnes. Pravda je, že je u nás situace ve stavebnictví kritická. Sehnat českého řemeslníka je těžké a Ukrajinci nebo Bulhaři bývají v oboru nevyučeni. Ale jsou i skvělí řemeslníci! Klasickým příkladem je můj oblíbený kameník Josef Máca z lomu Kaliště, který mi dodává žulu na milimetr přesně opracovanou. Mám i dobrého truhláře Michala Podstavce z Radešova. Problém bývá se zedníky, s dlaždiči je obrovský. Nejsem schopen sehnat kvalitního dlaždiče.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rohový krb je další dominantou přízemí domu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pracovna chovatele – vydavatele literárního časopisu v přízemí domu se vyznačuje hlavně masivním stolem a postelí u okna do stáje, kterým je možné sledovat klisnu před porodem.

Na mém domě najdete především kámen, dřevo a mosaz na svítilnách a podobném příslušenství. Nemám rád umělou hmotu, plasty a snažím se shánět i vypínače a zásuvky z porcelánu.“

Pokračování vize

Ludvíka Hesse také baví vymýšlet návrhy projektů, které pak předává k dotvoření profesionálům.

„Stejně tak jsem nyní postupoval při budování azylových domků,“ konstatuje vizionář Ludvík Hess. Jak říkává, nejraději by byl, kdyby babyboxy nikdo nevyužíval a počet odložených dětí nenarůstal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V areálu na Hájku vyrostly dva nové domky s pokojíky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dřevěné schodiště vede k pokojům v podkroví a ke společenské místnosti v druhém objektu.

Ale ve spolupráci s jejich současným výrobcem Zdeňkem Juřicou z Náměšti nad Oslavou nepřestávají dbát na zdokonalování i další rozmisťování babyboxů. Už jsou po celé republice a připravují se s mnohými nemocnicemi, radnicemi, institucemi a sponzory další. Na zkušenou k nám kvůli tomu ze zahraničí přijíždějí zájemci o projekt!

„Nyní na všechny babyboxy dávám cedulky s jednoduchým nápisem: Odkládáš-li děťátko, protože s ním nemáš kde přespat – zavolej, bude o vás postaráno. A je tam číslo mého mobilu.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeden z připravených pokojů – pokračování babyboxů.

To, čemu by člověk při prvním zaslechnutí myšlenky těžko uvěřil, že je možné uskutečnit, se opět stalo realitou. Na pozemku Ludvíka Hesse, pár desítek metrů od jeho domu a stájí, už stojí dva domky. V každém je po dvou místnostech se společnou kuchyňkou a koupelnou s WC.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V každém domku je jedna koupelna pro dva pokoje se společnou kuchyňkou.

V prvním domku jsou dva pokoje v podkroví, v přízemí je dílna – úložné prostory s technickým zázemím. V druhém domku jsou pokoje v přízemí a v podkroví je jedna velká místnost – herna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na fasádě jednoho z nich nechybí logo hlavního donátora.

Přední i zadní vrátka

„Abych se trošinku dostal i k prevenci a neřešil jen odložené děti, tak jako logický doplněk k babyboxům považuji tuto šanci na ubytování maminek s dětmi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bez pomoci sponzorů – hlavně francouzské nadace SAINT-GOBAIN – bych se do projektu samozřejmě nemohl pustit. Nakonec jsou to dva malé, venkovním dřevěným schodištěm a můstkem propojené domky. I přes omezený a hlídaný rozpočet jsem i zde použil své oblíbené materiály – kámen a dřevo. Dveřní i okenní zárubně jsou z žuly mrákotínského typu (ze kterého je také postaven monolit na Pražském hradě). Dostavělo se tady nedávno a právě dolaďujeme vybavení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Koně chovám celý život. V září to bylo čtyřicet let, co se u mne narodilo první hříbě. Od té doby jich bylo na sto šedesát. Hřebec Manorek po otci plemeníkovi Manorovi, který se s Josefem Váňou kvalifikoval na Velkou pardubickou.

Přitom se průběžně snažím babyboxy vyměňovat a dávat nemocnicím, které se zavazují, že je budou nejméně deset let provozovat. Těžko si představím, že bych se o ně staral v osmdesáti letech z domova pro seniory,“ dodává Ludvík Hess necelé dva roky před svými sedmdesátinami.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám