Hlavní obsah

Jak bydlí výtvarnice a návrhářka Radka Zrůstková

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malování na hedvábí (a oděvní návrhářství), zároveň autorství nedávno vydané kuchařky Zdravě a syrově je poslední roky pracovní náplní usměvavé Radky Zrůstkové. Zázemí pro svoji tvorbu a rodinu našla na kouzelném místě připomínajícím něco mezi upravenou vesnicí a chatařskou osadou.

Foto: Petr Horník, Právo

Krb podporuje teplo domova. Stěnu zdobí i fotografie nedalekého potoka. I když jsou v domě radiátory, příjemné teplo tu v zimě zajišťuje hlavně dřevo v krbu.

Článek

Nad korunami stromů se ještě vypíná kopule kapličky a nedaleko jsou i tenisové kurty. Okrouhlá u Nového Boru – tak se to místo zaslíbené jmenuje.

Maminka dvou dospělých dcer, nyní studujících vysokou školu v Olomouci, se sice narodila v Českém Těšíně, ale dětství si užila v České Lípě.

Foto: Petr Horník, Právo

Radka Zrůstková

I stavba může být cíl

„Když byly holky malé, rozhodli jsme se s manželem opustit panelák v České Lípě a pořídit si vlastní bydlení. Nejrychlejší a před sedmnácti lety nejlevnější bylo pořízení tohoto, tehdy nedokončeného, domu, který dodnes modernizujeme a uzpůsobujeme našim potřebám.

Je to sice pracné a celkově náročné, ale zase na druhé straně je pořád co dělat. Hotové to asi nebude nikdy. A to je dobře, protože co by člověk dělal,“ potvrzuje Radmila hned úvodem svoji vitalitu a pohled na život.

Foto: Petr Horník, Právo

Vrata do garáže nahradila obložená stěna s oknem. Terasa u obývacího pokoje se dokončuje.

„Vždycky jsem byla panelákové dítě a chtěli jsme blíže k přírodě. Musím pochválit manžela, on je profesí technik (takže fantazii má také) a jeho nápadem bylo, abych nad kuchyňským dřezem měla velké okno. Pohled do zeleně je prostě skvělý i při vaření!“

Člověk asi potřebuje impulz, aby něco změnil.

Do výstavby na zelené louce se pouštět nechtěli, protože Radmila byla na mateřské a manžel se spolupodílel na rozjezdu firmy. Chtěli se co nejdříve nastěhovat a už zůstat na českém severu.

Foto: Petr Horník, Právo

Malování na hedvábí v ateliéru – bývalé garáži.

Malování na hedvábí

„V přízemí mám jednu místnost jako ateliér. V místě bývalé garáže, kterou jsme zrušili a postavili novou – samostatnou na kraji zahrady.

Jezdí sem za mnou zákaznice z různých míst. Nedávno dokonce nevěsta z Ostravy, kvůli šatům. Přijela vlakem – to byla romantika!

Foto: Petr Horník, Právo

Vždycky mě bavilo výtvarno, ale dostala jsem se k němu přes děti v mateřské školce, kde jsem učila, než jsem šla na mateřskou. Děti mám ráda, dnes se ale raději věnuji v klidu své tvorbě doma. Ale ještě předtím jsem pracovala u mé tchýně, která měla účetnickou firmu a galerii. O tu jsem se starala já a moc mě to bavilo. V Boru to byla snad první galerie se sklem otevřená po revoluci.

Foto: Petr Horník, Právo

Kuchyňská linka je vyrobena na míru a z místnosti se vstupuje rovnou na terásku a do zahrady.

Potkala mě ale cukrovka a to byl zlom a čas, kdy jsem se začala věnovat malování na hedvábí. Člověk asi potřebuje impulz, aby něco změnil. A jsem za něj ráda. Svého času jsem zaměstnávala i čtyři krejčové, a to už bylo moc organizační práce i nervů, málo času na vlastní tvorbu a tělo se ozvalo.“

Zdravé a radostné vitariánství

Na začátku nápadu na sepsání knihy zdravých receptů byl instruktážní film o léčbě syrovou stravou a o přípravě takových jídel, který dovezla dcera po ročním studiu v Americe.

Foto: Petr Horník, Právo

Lustr nad stolem je originálním dílem kamarádky naší hostitelky.

„Brala jsem to jako osobní impulz ke změně, protože tou dobou už jsem měla cukrovku již deset let. Dva roky jsem pak s dcerami studovala dostupné informace, zkoušela a zapisovala recepty, až mohla – i s přispěním lékařů – vzniknout kniha Zdravě a syrově – změna je život a dobré jídlo radost, kterou sama považuji za ukázku směru stravování i životní cesty.

Foto: Petr Horník, Právo

Radka Zrůstková a její oděvní tvorba.

Jde o to, že nejíme žádnou mrtvou hmotu, ale živou. Ve vitariánství nejde o nic ortodoxního, i když určitá filozofie v tom je také – neubližovat, být v kontaktu s přírodou…

Sama sobě jsem si tímto způsobem během tří let zlepšila vitalitu. Cítím se daleko lépe. Je skvělé už to, jít si na zahrádku utrhnout, co zrovna roste a co si člověk navíc sám vypěstoval. O zdravou výživu jsem se zajímala už od narození dcer,“ ohlíží se naše hostitelka při posezení u příjemně (i pro oko) prostřeného stolu.

Klíč k dostavbě

Jak postupovaly práce na domě, upravovala Radka Zrůstková sedmnáct let i zahradu. „Je to příjemné i jako relaxace nebo i meditace. Nemluvě o zdroji čerstvé zeleniny. Myslím si, že lidi, kteří věnují svůj čas také zahradě, jsou větší optimisti a mají život hezčí.“

Foto: Petr Horník, Právo

Dekoraci na stole vytváří i karafa s vodou – ochucená citronovou šťávou, rybízovými kuličkami na dně a mátovými lístky na hladině.

Ovšem během jednotlivých stavebních etap nebyla vždy optimistická ani ona. Zažili tu i nejedno rozčarování z přístupu řemeslníků.

„Manžel říkával: Já jsem si myslel, že když to necháme udělat na klíč, tak se nebudu muset o nic starat, ale jsem tady každý den a každý den po mě něco chtějí, i když já tomu nerozumím… Teď tu máme pána, který dělá zedničinu a všechny dokončovací práce sám na sebe a to je úplně jiný přístup. Je pečlivý a své práce si váží. Tak by to měl mít každý.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám