Hlavní obsah

Jak se stavěl dům rodiny Simpsonových

Novinky, nes

Jsou domácnosti, které člověk zná jako své boty, aniž by v nich někdy byl na návštěvě. Ví přesně, jak to vypadá, když se do domu vejde, kudy se jde do kterého pokoje a dokonce i to, jak jsou zařízené. Jednu takovou domácnost znáte nepochybně také. Příslušný dům stojí v Nevadě, v městečku Henderson. Jak je to možné? Je totiž realistickou kopií domu, v němž bydlí seriálová rodina Simpsonových.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukázka ze seriálu Simpsonovi

 
Článek

Kdybyste projížděli ulicí 712 Red Bark Lane, určitě byste ten dům hned poznali. Jeho charakteristický tvar, světlá omítka a tašková střecha jsou prakticky nezaměnitelné. A co víc, kdybyste nakrásně měli možnost jej navštívit, je dost možné, že byste ještě stále nalezli například Bartův nebo Lízin pokoj v podobném vzhledu, jak je znáte z televize.

„Simpsonovic dům“, jak se stavení běžně říká, stojí ve městě Henderson již od roku 1997. Postavila jej tehdy společnost, která se dnes nazývá KB Home, a to k desetiletému výročí seriálu The Simpsons. Dům byl hlavní cenou soutěže, kterou tehdy společně uspořádaly Pepsi, studio Fox a právě stavitelská firma, která v témže roce slavila své čtyřicátiny. Tehdejší vítězka soutěže však podle pravidel zvolila možnost vzít si místo domu peníze a stavbu o čtyři roky později, po odstranění některých prvků příliš okatě odkazujících k seriálu, stavitelská firma prodala jinému zájemci.

Foto: KB Home

Nepořádek, skateboard a šáša Krusty. Kdo by nepoznal Bartův pokojíček.

Stavba domu trvala údajně 49 dní. Jeho hlavním designérem byl Mike Woodley. Jeho tým před vytvořením návrhu důkladně procházel veškeré epizody seriálu, z nichž bylo možné při nákresu plánu vycházet. Poměrně brzy bylo zřejmé, že kreslená verze stavby není strukturálně zcela v pořádku. Nebylo například zřejmé, které zdi jsou nosné a jaké je jejich zatížení. V těchto směrech museli tedy architekti postupovat dle vlastních zkušeností a platných pravidel.

Při práci na interiéru se architekti zaměřili především na co nejpřesnější reprodukci Bartova pokoje a obýváku s televizí, kde se rodina na začátku každého dílu sejde. Trochu nešťastní byli architekti z návrhu čelní fasády domu. Tvar a provedení oken se totiž v seriálu během let měnily. Také nátěr domu není pořád stejný, původní růžovou vystřídala časem světle hnědá.

Foto: KB Home

Smrtící záplava růžové, aneb malé království slečny Lízy Simpsonové.

Volba barevné palety byla vůbec náročná. Designéři nakonec skončili s 25 různými odstíny, z nichž některé měly extravagantní už názvy - energická oražová, sluneční žlutá apod. (Jen pro srovnání: Při návrhu běžného moderního domu si většina architektů vystačí se třemi nebo čtyřmi barvami.) Ke specifickým rysům, které byly nutné v plánech domu zohlednit, patřily také obzvláště vysoké oblouky, aby se všude vešel ultravysoký modrý účes Marge, a dostatečně široké dveře, aby se jimi pohodlně protáhl i poněkud „širokoboký“ Homer.

Ve stejné době jako Simpsonovic dům vyrostlo v Hendersonu v dané lokalitě na 151 dalších obydlí. Těžko si představit, že by nová část města mohla získat nějakou jinou přezdívku, než „Springfield“.

Foto: KB Home (4x)

Vítejte u Simpsonových

Anketa

Kdybyste vyhráli dům postavený podle známého seriálu, nechali byste si ho?
Jistě! Mělo by to vtip a bylo by to něco jiného, než mají ostatní.
19,6 %
Kdyby se nám líbil, proč ne?
59,3 %
Hodně by záleželo na tom, který by to byl seriál.
3,8 %
Nejsem si jistý/á. Každý by ho určitě okukoval...
0,5 %
Ne. Raději bych bral/a peníze a za ně bych si pak koupil/a normální dům podle svých představ.
16,8 %
Celkem hlasovalo 1067 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám