Hlavní obsah

Anmer Hall – venkovské sídlo prince Williama a Kate

Novinky, nes

U příležitosti narození prvního potomka mají vévoda a vévodkyně z Cambridge dostat od britské královny své vlastní venkovské sídlo. Vyčleněn pro ně byl dům Anmer Hall, ležící na okraji Sandringhamského panství v Norfolku.

Foto: Profimedia.cz

Anmer Hall

Článek

Anmer Hall je sídlo stojící ve stejnojmenné vesnici Anmer. Součástí Sandringhamského panství se stalo v roce 1898. Královnina vlastní rezidence, Sandringham House, kde rodina tradičně slaví Vánoce, je od Anmer Hall vzdálena jen dvě míle směrem na západ.

Dům v Anmeru byl vystavěn v pozdně gregoriánském stylu. Jeho čelní strana je z cihel, zatímco na zadní, severní stranu byl použit místní druh pískovce. Přední fasáda dvoupatrové budovy je charakteristická dlouhými řadami oken na obou podlažích, zasazených do oblouků. Ve středu čelní fasády je krytý půlkruhový vchod se dvěma toskánskými sloupy. Nad vchodem se klene jednoduchý štít. Střecha je nepravidelně zdobena několika vikýři.

Foto: Profimedia.cz

Malebná vesnička Anmer - Anmerský společnský klub. Kdysi byl určen výhradně pro zaměstnance královského panství, dnes je otevřen veřejnosti.

O tom, že právě tato usedlost by měla připadnout po narození jejich prvního potomka Williamovi a Kate, se v britském tisku začalo poprvé psát v lednu letošního roku. Novináři tehdy poukazovali na určitou ambivalenci citů, jež by mohl princ William vůči Anmer Hall chovat.

Na jedné straně je to dům, v němž jako dítě strávil většinu prázdnin, takže je mu důvěrně známý. Na druhé straně je to ovšem právě Anmer Hall, kde se jeho otec princ Charles za zády princezny Diany oddával radovánkám se svou současnou ženou Camillou Parker-Bowlesovou.

Foto: Profimedia.cz

Architektura Anmeru. Převážnou většinu obyvatel vesničky tvořili zaměstnanci královského sídla Anmer Hall.

V každém případě je nepravděpodobné, že by se William a Kate v následujících čtyřech letech na své venkovské sídlo stěhovali, neboť jej má až do roku 2017 pronajaté James Everett, majitel společnosti Norfolk Oak vyrábějící kuchyně.

Foto: Profimedia.cz

Nenápadná Anmerský kostelík

Reklama

Výběr článků

Načítám