Hlavní obsah

Pohádkové příběhy scenáristy a producenta Jindřicha Šimka

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér a autor originální inscenační formy Muzikál na ledě Jindřich Šimek se před pár lety přestěhoval z Ostravy do Prahy. V pohádkovém prostředí Vrtbovské zahrady pod Pražským hradem si řekli ono kouzelné ano s trojnásobnou mistryní světa v krasobruslení Radkou Kovaříkovou. Kde tento úspěšný pár společně bydlí, tvoří a kde vychovávají svou dvouletou dcerku?

Jak bydlí Jindřich ŠimekVideo: Novinky

 
Článek

Přestože díky úspěchu společného díla kouzelného muzikálu na ledě Popelka bývají poslední dobou hodně na cestách po České republice i v zahraničí, měli jsme štěstí a byli na návštěvu pozváni.

Po vystřídání několika adres jsou už dva roky spokojení na Letné, ve velkorysém podkrovním bytě ozdobeném výhledem do dálky přes okolní střechy a věžičky.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Jindřich Šimek s rodinou

Výběr podle místa

„Jsem v Praze už čtyři roky a trvalo nám skoro rok, než jsme náhodou našli na inzerát tento byt. Pro mne je důležitý výhled a pro Radku zase terasa. Přáli jsme si bydlet v této lokalitě, protože v počátcích jsem měl nedaleko malý byteček a tuto čtvrť jsme si oblíbili. Jsou tu obchůdky, sympatické hospůdky, ale hlavně to máme s Klárkou pár metrů do Stromovky. Úžasný!“

Foto: Václav Jirsa, Právo

I za zimního spánku má terasa své kouzlo.

Prací vytížený pár si pochvaloval, že dvoupodlažní byt byl po předešlé rekonstrukci v podstatě připraven k nastěhování. Žádné velké úpravy tu nedělali.

„Některé domy v okolí chátrají, jejich majitelé se o ně nestarají, ale my měli štěstí. Tento byt si shodou okolností připravoval majitel domu a tomu odpovídaly i pečlivě odvedené stavební práce. My jsme si sem přivezli jenom svůj nábytek. Byt nám vyhovuje i dispozičně. V přízemí je kuchyň propojená s velkým obyvákem. Za kuchyní je dětský pokoj, který zatím slouží jako pokoj pro hosty, kteří mají dole i svou koupelnu s toaletou.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Bílý je i kuchyňský kout s praktickým barovým pultem.

V horním podlaží se z ložnice orientované do klidného dvora vstupuje na terasu, kde v létě často a rádi sedáváme. Nad schodištěm v útulném koutu je moje pracovna, kde mám svůj klid a tvůrčí zázemí, ale zároveň i přehled o tom, co se děje dole v obýváku.“

Foto: Václav Jirsa, Právo

„Pohled z okna na věžičky miluji a při psaní scénářů mě velmi inspiruje.“

Kreativita Jindřicha Šimka (kdysi sólisty baletu, herce, dnes hlavně režiséra, scenáristy a producenta) se přenáší v rodině i do kuchyně. „Strašně rád vařím. Vážně, je to můj velký koníček.“ Perfektně vybavený kuchyňský kout je na poměrně malém prostoru velmi prakticky a šikovně vymyšlen.

„V naší rodině vlastně vařím jenom já a začínám už to raději učit i naši malou, aby jednou její manžel nedopadl podobně,“ směje se nad plotnou všestranný tvůrce.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Schodiště k horním pokojům využívá velké plochy prvního podlaží bytu.

Bílá plocha

Poháry a medaile paní domu mají své místo hlavně v produkční kanceláři. Na její sportovní úspěchy v bytě spíš odkazují veselé figurky bruslařů na parapetu okna dlouhém jako kluziště…

Foto: Václav Jirsa, Právo

Parapet pro potěšení.

„Objevili jsme je úplně náhodou, když nám před hranicemi při návratu z Německa docházela nafta a na poslední chvíli nás cesta dovedla k benzínce v zapadlé vesničce a tam se na nás z regálu smály – no nekupte je!“ Velký prostor obývacího pokoje, s bílou dlažbou na podlaze, zútulňuje více drobností s příběhem. Ale pořád ještě zůstává dost místa k dovádění dcerky Klárky, pro kterou je prázdná plocha podlahy i jevištěm. Nebo snad kluzištěm?

„Jakmile jsme tento byt viděli poprvé, okamžitě jsme se shodli, že je to přesně to, co hledáme. Pohled z okna na věžičky miluji a při psaní scénářů mě velmi inspiruje,“ usmívá se Jindřich a potvrzuje, že se jeho práce neměří pracovní dobou.

„Určitě je to náš domov, začínali jsme tady, když se nám narodila Klárka. Rádi se sem vracíme a je to tu pro nás prostě přesně tím, čím se myslívá domov,“ potvrzuje Radka. „Snažíme se, aby se nám tady bydlelo příjemně. Byt je zařízen od moderny až po starožitný nábytek, který vlévá do našeho bytu jakousi uklidňující atmosféru.“

„Každý z nás si tady může vyhledat své soukromí, pokoje na spaní jsou odděleny od denního provozu, kde se vaří, pracuje, ale taky baví i diskutuje s přáteli.“

Foto: Václav Jirsa, Právo

Červená barva kožené sedací soupravy oživuje jinak bílý prostor.

Prázdniny v Beskydech

Vlastně se jedná o dvougenerační bydlení se sociálním zařízením v každém patře. Vedle velkého atypického okna je další dominantou velkorysé schodiště s vyzděným zábradlím a obloukem korespondujícím právě s oknem. Řemeslníků a budovatelských strastí i radostí si Jindřich Šimek užil hlavně na zrenovované chatě v Beskydech.

„Chata je v nádherném prostředí a my tam jezdíme velmi rádi relaxovat. Máme tam spoustu kamarádů, na které se vždy těšíme.“ Jedné místnosti v suterénu říkáme slavírna. A právě ta nejvíce odnesla nedávnou katastrofu, když nám v zimě praskl kotel…

Foto: Václav Jirsa, Právo

Fantazii se tu meze nekladou ani při vaření.

Řeknu vám, byl jsem opravdu rád, že jsme byli pojištěni. Chata stojí v krásné přírodě a my se snažíme, abychom toto prostředí ničím nenarušovali. Uvidíte tam jen kámen a dřevo, žádný plastový nábytek či něco podobného. Prostě jen ryzí příroda. A jak je tam krásně o Vánocích, jako v pohádce!“

Nový rok na cestách

„S novým rokem už víme, že Popelka vycestuje do světa. Máme před sebou Německo, Rusko a těšíme se, že náš vybroušený diamant ukážeme i na jiných kontinentech. Malá Klárka cestuje všude s námi. Je to docela náročné, ale jsme tak všichni spolu i s naší Popelkou."

Foto: Václav Jirsa, Právo

Starožitný nábytek vyniká i v novém prostředí.

"Vlastně Popelka je s námi každý den i teď po skončení turné. Klárka si ji pouští doma denně a my s ní musíme zpívat a tančit, v tom lepším případě se na ni dívat jen na videu. Zcela znaven pak hned volám Petru Maláskovi (autor hudby) a Vaškovi Koptovi (autor textů), jak jsem rád, že jsme spolu vytvořili tak nádherné dílo, jak je mám rád, ale že bych je někdy nejraději…,“ směje se Jindřich Šimek zjevně s vědomím, že ho ani v novém roce žádný mrazík nespálí.

Konec konců tento tvůrčí tým má dobré jméno už i v dalekých Emirátech. A je prý jen otázkou času, kdy tam představí svůj muzikál na ledě!

Reklama

Související témata:

Související články

Florista Pavel Hruška to s květinami umí

Majitel květinového ateliéru Pavel Hruška je úspěšný, vyhledávaný florista a jím naaranžované rostliny ozvláštnily už mnoho společenských akcí. Sám svoji práci...

Výběr článků

Načítám