Hlavní obsah

Herečka Jolana Smyčková je ráda mezi svými

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herečku Jolanu Smyčkovou jsme navštívili krátce po premiéře v Semaforu. Proto měla v bytě více květin než jindy. A první diváci už znají odpověď na otázku z názvu hry Kam se poděla Valérie? Partner naší hostitelky doma nebyl. Operní pěvec Richard Haan měl zkoušku ve svém divadle. Národním.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Kuchyňská linka je mírně skryta v rohu největší místnosti.

Článek

O květinách je už samotný příchod k bytu v novostavbě originálního bytového domu kousek nad pražskou Bulovkou. Má totiž prosvětlené atrium natolik osázené všemožnými rostlinami, že připomíná malou botanickou zahradu!

Dva psi, dva balkóny

Z auta, zaparkovaného pár metrů od domu na vlastním stání, herečka přicházívá kolem cukrárny a dokonce i galerie. Hezké bydlení v klidu a v zeleni. V třípokojovém bytě na metry ne až tak velikém, ale zajímavě členitém. Dokonce dva pokoje mají podstatně vyšší stropy než obývací pokoj (spojený s kuchyní). Kvalitu bydlení ještě rozšiřují jeden balkón a jedna prostorná lodžie.

Foto: Václav Jirsa, Právo

S pohodlím kožené sedačky jsou spokojeni i spolubydlící psi.

S majiteli bytu tu žijí dva psi (také jeden větší a druhý menší) a s trochou nadsázky i divadelní role a herečky, kterým Jolana při dabingu propůjčuje hlas – od Angeliny Jolie po policajtky v televizních kriminálkách.

V Praze je Jolana Smyčková od svých čtrnácti let, kdy z Ústí přišla na internát. „Ani jsem si hned neuvědomovala, v jak luxusní lokalitě internát je – pod Vyšehradem vedle kubistického domu a kousek od botanické zahrady. Přišlo mi to samozřejmé. Stejně jako že studuji naproti Rudolfinu."

Foto: Václav Jirsa, Právo

Herečka Jolana Smyčková bydlí v originálním bytovém domě kousek od pražské Bulovky.

"Je pravda, že nejdříve jsem si v Praze připadala opuštěná. V Ústí jsem vyrůstala u lesa vysoko nad městem – spíš klid, a najednou ruch velkoměsta. Jako v knihách Vladimíra Párala! Svého času jsem na jeho hry ráda chodila v Ústí do Činoheráku. Milenci a vrazi tam měli vždy úspěch.“

Cesta od podnájmů do vlastního

První vlastní podnájem měla Jolana Smyčková na Vinohradech a vydržela v něm poměrně dlouho. „Moc se mi tam líbilo, všude se dalo dojít pěšky. Do Semaforu v Karlíně jsem nastoupila tři roky před povodněmi. A taky jsem byla u likvidace těch zbytků, co tam zůstaly. Nebyl to hezký zážitek.“

Ovšem bydlení na další adrese přineslo herečce novou radost. „Přestěhovala jsem se do Strašnic. Byt jsem si tam koupila vlastně proto, že jsem chodila do tamního tenisového klubu. Třeba i s Jirkou Štědroněm, dlouholetým divadelním kolegou."

Foto: Václav Jirsa, Právo

Z obývacího pokoje je vstup na menší balkon. Elegantní je tu i jídelní stůl pod starožitnými hodinami.

"A teď bydlíme s přítelem tady. Takže jsem se na zařízení spolupodílela spíš jen při dolaďování detailů po mém přistěhování. Snažím se vytvořit teplo rodinného krbu, který ale nemáme,“ směje se naše hostitelka, než si vzpomene na dobu, kdy na minulé adrese komunikovala s řemeslníky při celkové rekonstrukci bytu.

„Bydlím tu dva a půl roku. Ve Strašnicích se mi líbilo, ale bylo tam o místnost méně. Půl roku jsme tam bydleli společně a tady máme přece jenom více místa. Měli jsme ještě možnost jít na jiné místo v Praze do velmi pěkného bytu, který by ale potřeboval celkovou rekonstrukci. A na to nemáme čas a ani jeden nejsme typ, který by dokázal říci: Takto to bude a ne jinak. Nezapomenu, když jsem čekala hodinu dvě třeba na podlaháře, a když jsem mu zavolala, tak mi oznámil, že dnes nepřijede, protože dělá jinde. A druhý den se to opakovalo.“

Foto: Václav Jirsa, Právo

Jolana Smyčková

Souznění i soukromí

„Skoro bych ani nevěděla, že mám doma pěvce. Richard se rozezpívává v divadle. Když se doma učí role, tak se sluchátky na uších a jen si tak pobrukuje. Pravda, piano tu máme. Vlastně kvůli mně. Chodíme si vzájemně na téměř každé naše představení. On do Semaforu a já jsem častým hostem v Opeře,“ pochvaluje si rodinnou souhru naše hostitelka, stejně jako současné bydlení.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Nábytek v místnosti s vysokými stropy byl vyroben na míru.

„Žít v takovémto prostředí je samozřejmě fajn. Dům je vždycky čistý, upravený a už příchod k bytu působí na člověka dobře. Bohužel se v našem domě se sousedy jen zdravíme. Mně by vyhovovalo znát se víc a třeba si i popovídat. Sousedskou anonymitu nemám moc ráda. Na druhou stranu někdy není nad soukromí.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Do předsíně vede krátké schodiště.

Jsem celkem konzervativní a stejně tak jsem už třináctou sezónu na jedné divadelní adrese – přesněji Dejvická 27,“ usmívá se muzikální herečka a dodává, že ani stěhování v soukromí jí nedělá velkou radost. „Ráda zapouštím kořeny.“

Zelená pro Semafor

V letošní divadelní sezóně začíná Jolana Smyčková a její dlouholetí kolegové ze Semaforu tak trochu od začátku. Poprvé v životě takříkajíc na volné noze. Sice zůstává v divadle po boku žijícího klasika Jiřího Suchého, ale aby Semafor ekonomicky přežil, musí principál využívat herce externě. Má to prý své výhody i nevýhody.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Členitost útulného bytu je patrná už v předsíni.

„Nevýhodou je, že nic nebude jisté, ale pokud budu mít štěstí na krásné role jako doposud (Jolana za Lízu Doolitlovou v muzikálu My Fair Lady získala loni nominaci na cenu Thálie – pozn. aut.), čeká mě velmi zajímavé období.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám