Hlavní obsah

Spisovatelka Tereza Janišová ráda spojuje staré s novým

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatelka a studentka architektury Tereza Janišová vyrůstala do svých dvaceti let na Hradčanech a Malé Straně. Pak se ale musela přestěhovat do paneláku v Bohnicích, protože v domě na Loretánském náměstí, kde dříve bydlela, se nyní buduje Knihovna Václava Havla. Prázdninový čas na chalupě u Jindřichova Hradce jí připomíná dětství a přináší klid nejen na psaní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Modrý bazén uprostřed zeleně je na místě bývalého hnojiště a potvrzuje tak dnešní účel celého objektu.

Článek

Babička Terezy žije ve vesničce Hospříz pohodlně celý rok. Moderní kotel na pelety se v zimě obsluhuje snadno a jen jednou za čas, takže jí nic nechybí. Je tu krásně a v horkém létě i příjemný chládek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Průčelí bývalého statku dává tušit, že tady mohou stěny vyprávět.

Prostorná zahrada za starou kamennou zdí poskytuje dokonalé soukromí. A hezky se sedí i na lavičce pod stromem vedle zápraží před domem. Ve štítě má letopočet 1876.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tereza Janišová

Na kraji vesnice

Do tohoto kraje jezdí otec mladé spisovatelky přes padesát let. „Tehdy můj otec prohlásil, že pro rodinu potřebuje zdravé prostředí. Nedaleko odsud, do Lásenice, jsme jezdili od mých tří let na letní byt. Jako správný Pražák jsem se uvedl tím, že jsem se topil v Nežárce a hned tak dostal svou první slivovici, protože mě domů donesli promodralého,“ vzpomíná pan Janiš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Do této chalupy rodina doputovala v roce 1972, což byla zlatá éra chalupaření v teplákách, holínkách a se sháněním řemeslníků typu pana Lorence z filmu Na samotě u lesa. „Na druhé straně tu byli tak nezištní lidé, že nám začali ze svých chalup nosit starožitné předměty, které doma nepotřebovali, včetně starých skříní a modřínových lavic. Pro ně nepotřebné věci, které by vyvezli na skládku. My si je hýčkáme dodnes.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Z prostřední síně se vstupuje do všech pokojů i na obě strany do zahrad.

Už i my ale máme na půdě tolik krámů, že se nám jednou provalí stropem,“ konstatuje otec třiadvacetileté spisovatelky. Pyšný je nejen na dceru, ale i na topný systém, který zde jako odborník – strojař – propočítal, vybral a nechal sestavit. Chloubou stodoly je i chytře ukryté šestimetrové silo s násypkou na pelety.

Památkářova i architektova radost

Z někdejšího hospodářského stavení je ryze rekreační objekt. Chlévy byly zbourány a na jejich místě vzniklo zastřešené posezení u krbu. Betonovou jímku na hnůj u zápraží nahradil bazén s modrou vodou a rákosím kolem. Naši hostitelé jsou zkušení „bazénáři“ a pán domu už má i svoje postupy, při kterých zbytečně nevyhazuje peníze za preparáty podsouvané prodejci. „Odmítám se řídit podle jejich hesla: máš na bazén, tak si připlať za další věci…“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Proti chalupě je na druhé straně zahrady špejchar – dnes domek pro hosty.

Naopak nezbourali starý špejchar. Dnes slouží jako domek pro hosty a ložnice pod stropem z trámů vypadá jako na hradě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jídelní stůl je v největší místnosti několik metrů od krbu.

„Když se tady dělalo nejvíc, tak jsem byla malá a po letech přišla takříkajíc k hotovému, ale moji rodiče a děda s babičkou tu odvedli opravdu hodně práce, a přitom se jim podařilo zachovat původní kouzlo a atmosféru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Spaní jako na hradě pro hosty. Prkna podlahy jsou tak nízko pod okny, protože ta tu byla dříve.

Než jsem začala mít své vlastní zájmy, včetně cestování, nadšeně jsem si tady užívala každé prázdniny. Dnes se sem už zase ráda vracím a stále častěji,“ pochvaluje si slečna Tereza. Nyní se (od září) v Praze věnuje magisterskému studiu a hodně ji ovlivnilo několik semestrů na Ústavu památkové péče.

Než jsem začala mít své vlastní zájmy, včetně cestování, nadšeně jsem si tady užívala každé prázdniny

„Mám k tomu blízko, ale spíše ve smyslu navrhování nových věcí do starého prostředí. Tak, aby případná realizace projektu nebyla jako pěst na oko a přitom nešlo jen o kopírování starých věcí. Takové repliky mnohdy působí spíš jako kýč. Lepší je moderní věc, včetně materiálů, ale korespondující s původním prostorem. Je to samozřejmě obtížnější i při spolupráci s památkáři, ale – jak zatím vím, spíš teoreticky než z vlastních realizací, na které ještě čekám – lze to.

Foto: Jan Handrejch, Právo

U Janišů je i v ložnici místo na knihy.

Například vedoucí mého ateliéru pan architekt Cikán získal cenu Grand Prix architektů 2012 za realizaci kavárny Bastion, která je zakomponována přímo do barokního opevnění na Karlově v Praze, kousek od Nuselského mostu, a za celkovou revitalizaci tohoto zajímavého prostoru. Takové věci se mi líbí a ovlivňují mě.

Na jedné straně, jak to tak sleduji, památkáři někdy opravdu dělají problémy i tam, kde by nemuseli. Na straně druhé je ale jejich dohledu třeba, protože je spousta investorů a stavebníků, kteří si myslí, že si za své peníze mohou bezohledně dělat, co je napadne.“

Kouzla na obzoru

Do vesničky Hospříz jsme zavítali na pozvání Terezy Janišové v době, kdy na pultech knihkupectví byl už druhý díl příběhů z města čarodějů Erilian – Kouzla na obzoru. V současnosti Tereza pracuje na završení své fantasy trilogie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

„Psát budu dál každopádně. Baví mě i jiné žánry než fantasy. Ale poslední dobou jsem se věnovala hlavně přípravě na státnice a dokončení bakalářky. Kromě školy tancuju se skupinou irských tanců Sona Sol, píšu, a když jsou peníze, velmi ráda cestuji. Z cest si často přivážím inspiraci pro svoje knížky a povídky. Ale tady na chalupě jsem také ráda, a i když sem jezdím už dlouho, nepřestává tu pro mě být ideální prostředí pro psaní.“

Reklama

Související témata:

Související články

Herečka Ljuba Krbová ctí východní inspiraci

Brány a vrátka mohou mít různé funkce. Ta oddělující předzahrádku od samotné zahrady u domu herečky Ljuby Krbové má význam jednak symbolický a jednak každého...

Roman Skamene se na chalupě nenudí

Herec Roman Skamene neztrácí na hravosti ani v dospělém věku. Tedy alespoň na chalupě ne. „Pořád tu musím něco kutit a rád vám ukážu i moji dílnu, i když v ní...

Výběr článků

Načítám