Hlavní obsah

Petru Huťkovi stačí byt a kurty

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý tenista i trenér rakouské tenisové reprezentace Petr Huťka je nejen členem tenisové dynastie, ale i přerovským patriotem. Navíc jako prezident tamního tenisového oddílu nemá často potřebu opouštět své bydliště.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Se syny Petrem a Pavlem. „Od trenérské dráhy jsem je zrazoval. Dnes jsou lukrativnější a méně namáhavá povolání - časově i fyzicky. Tenisový trenér musí umět hrát a na kurtu odvádět sportovní výkon. Ne jako třeba ve fotbale.“

Článek

Nehledě na to, že za ním na přerovské kurty přijíždějí mnozí. Od prezidenta Václava Klause až po hvězdy populární hudby a další kamarády.

Krátké vzdálenosti

Se současnou přítelkyní žije Petr Huťka v kompletně zmodernizovaném tři plus jedna nedaleko tenisového klubu. Dva balkony s výhledem do polí a garáž, pár kroků od vchodu do domu - malého paneláku, bydlení ještě vylepšují.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Obývacímu pokoji dominuje sedací souprava a prostor opticky zvětšují rozšířené vstupní dveře.

„Mohl bych do práce chodit pěšky, ale jsem líný a na druhou stranu, když jezdím autem, tak mě to nesvádí dát si třeba pivko s kamarády,“ usmívá se náš hostitel, který je v klubu téměř pořád. Mimochodem - interiér jeho BMW není designem nepodobný jeho obývacímu pokoji. Jen v autě má křesla z bílé kůže a v bytě z černé.

Další doplňky jsou podobně moderně střídmé a elegantní. Na kurtech se pravidelně potkává se svými syny Petrem a Pavlem - trenéry. I bratrem Pavlem - také bývalým tenisovým reprezentantem. K tenisu je přivedl jejich otec, který patřil k zakladatelům oddílu v Šumperku a asi pětadvacet let i jeho předsedou. V Šumperku (ve Velkých Losinách) se Petr Huťka narodil.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Kompletně nová je i koupelna se sprchovým koutem.

Peďák a tenis

Během studií pedagogické fakulty v Ostravě se Petr Huťka stal s oddílem dvakrát mistrem republiky. „Kukal, Lendlova máma (Ivana znám odmalička) a další... S těmi jsem začínal. Do Přerova jsem přišel v roce 1975 a s dvěma přestávkami (tři a půl roku jako klubový trenér ve Vídni - od třiaosmdesátého roku - a další tři a půl roku - od třiadevadesátého - jako státní trenér).

Foto: Václav Jirsa, Právo

Petr Huťka

Tenisem žiju vlastně pořád. Dva roky jsem byl například i kapitánem Fed Cupu (1990-91), a když jsem se vrátil z Rakouska v roce 1996, tak jsem se vrátil do tohoto klubu, kde jsem léta hrál. Brácha šel jako nadaný tenista v patnácti letech do Prahy - svého času byl reprezentant a nejlíp osmdesátý na světě. Já jsem pokračoval tou trenérskou dráhou a Přerov je mým osudem,“ vypočítává třiašedesátiletý prezident TK Precolor Plus Přerov a funkcionář tenisového svazu.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Prostorná kuchyně poskytuje místo i pro jídelní stůl se šesti židlemi. Barva dřeva nábytku je jednotícím prvkem bytu.

Mgr. Petr Huťka mimo jiné trénoval Libora Pimka, Karla Nováčka, Janu Novotnou, Slávka Doseděla a další.

Proměna mezi stěnami

Prezidentování i pořádání tenisových akademií a populárních turnajů celebrit si žádá své.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Promyšlená sestava kuchyňské linky šikovně využívá daný prostor.

„Nejvíc si odpočinu v Šumperku, kde mám ještě rodiče. Tátovi je pomalu devadesát let, mámě sedmaosmdesát. Když máma uvaří, třeba polívky, tak na ni žádný holky nemají šanci! Také rád zajdu za kamarády z mládí, se kterými jsme začínali s tenisem. Ale táta nás přivedl i k lyžování. Jinak odpočívám doma na divanu, kde takzvaně přemýšlím u televize. Nebo aktivně - zahraju si tenis nebo vyjedu na kole.“

K odpočinku patří poslední dobou i radost z nově zařízeného a zrenovovaného bytu, který po zavření vchodových dveří svým uspořádáním i vybavením připomíná příjemný jednopodlažní domek.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Zásadní proměnou prošla i dlouhá předsíň, kde po zavření dveří snadno zapomenete, že jste na malém sídlišti.

„Dělalo se téměř vše nové - podlahy, topení. Dost práce tu odvedl i truhlář. Nejsem technický typ, takže kdybych měl bydlet v samostatném domě, asi by mi brzy spadnul na hlavu. Takto mi to vyhovuje.“ Dočasně narušuje radost z bydlení (hlukem a prachem) skutečnost, že sotva zrekonstruovali byt, začala probíhat celková rekonstrukce domu. Řemeslníci jsou na schodišti i na lešení kolem domu.

Foto: Václav Jirsa, Právo

I ložnice je prostorná a bez zbytečného nábytku.

„Nábytek v předsíni je dělaný na míru a barva dřeva je spojovacím prvkem celého interiéru. Včetně nových zárubní na dveřích. Teď se těšíme, až budeme mít i nový vstup do domu.“

Reklama

Související témata:

Související články

Heidi Janků si užívá vlastní Jadran

Devět let se zpěvačka Heidi Janků bránila pořízení bazénu na zahradě u jejich domu v Uhříněvsi. Až nedávno přišla nabídka, která se neodmítá. A nelituje!...

Výběr článků

Načítám