Hlavní obsah

Heidi Janků si užívá vlastní Jadran

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět let se zpěvačka Heidi Janků bránila pořízení bazénu na zahradě u jejich domu v Uhříněvsi. Až nedávno přišla nabídka, která se neodmítá. A nelituje! Pravda, hořce prý musela přetrpět stavební stroje na zahradě. Ale tráva dorostla, mix na beton odjel a Heidi se ráda koupe každý den.

Jak bydlí zpěvačka Heidi JankůVideo: Novinky

 
Článek

Z obývacího pokoje to má přes terásku pár kroků, a jak nám předvedla, už skáče do slané vody. Jadran na zahradě! Do toho pravého si doskočila na čtyři dny krátce před naší návštěvou. S partnerem Ivo Pavlíkem mají v Chorvatsku, v Poreči, už roky oblíbené místo, ale doma je jim nejlépe.

Foto: Václav Jirsa, Právo

V bazénu se koupe každý den.

Každá návštěva musí uvěřit. Však už jsou za těch třicet let společného soužití sehraným párem. Po rozchodu s Věrou Špinarovou se Ivo Pavlík Heidi ujal jako sedmnáctileté začínající zpěvačky a ladí jim to pořád. I když na nejnovějších nahrávkách Heidi spolupracuje také s novým producentem.

Dobrý pocit

Se sousedy skvěle vycházejí a na druhé straně si považují i intimity, kterou jim dům s obytným podkrovím poskytuje. Pozemek zase dostal na nějaký čas trvalejší podobu a zahradník pan Balada uchránil i vzrostlé keře. Škumpu stejně chtěli vykácet, protože už jim po letech i s kořeny přetůstala přes hlavu. Díky okolním zahradám, které v řadových domech (s příjezdovými cestami na odvrácených stranách) na sebe navazují, je tu dnes s už vzrostlými stromy zeleně dost, aby vytvořila příjemnmé mikroklima a prostředí dávající zapomenout na nedaleké kolony aut mířících na Prahu a zpět.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Heidi

„Když jsme si místo vybírali, v okolí byla jenom pole. A po dešti po nich odtékala voda. Teď tu máme na zahradě jen tu vodu v bazénu. Má příjemnou teplotu 29 stupňů, takže se dá koupat opravdu denně. Máme sůl z Jadranu, dneska si můžete vybrat, odkud sůl chcete. No a za rok přijede technik, který vše zase doladí - bez chemie. Nebyla to samozřejmě levná záležitost, hlavně díky těm výkopovým a betonářským pracem, ale když už, tak jsme si při jednom pořídili i zatahovací zastřešení. A udělali jsme dobře.“

Foto: Václav Jirsa, Právo

Už ze zápraží slaná voda přímo zve k vykoupání.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Veselé barvy v přízemí domu jako by korespondovaly s pohodou na zahradě.

Balada na zahradě

„Až se vzpamatuje trávník, znovu pozveme pana zahradníka. Dosázíme ještě nějaké stromky, abychom ještě méně viděli na ulici a měli tu větší soukromí. Musím se přiznat, že nejsem ten typ, který by se rád rýpal v hlíně, ale zahradu mám ráda, ostatně jako celé bydlení tady,“ přiznává Heidi, ale hned nás pyšně vede k záhonku, který zdobí figurky vypálené z hlíny - dárky od posluchačů z domova důchodců, kam se ráda vrací zpívat.

Foto: Václav Jirsa, Právo

V jinak moderně zařízeném domě mají své místo i historizující solitéry.

„Doufám, že už nás žádné stěhování nečeká. I když jsem člověk, který se drží rčení: Nikdy neříkej nikdy. Stát se může cokoliv. Zvykli jsme si tady a vracíme se sem opravdu jako domů. Ne všude jsem se cítila tak spokojeně.“

Foto: Václav Jirsa, Právo

Polovina přízemí je vyčleněna kuchyni a jídelně.

Léto, jak má být

„Bydlení určitě dělají sousedi, protože ty si vybrat nemůžete. Ale ty jsme měli fajn, a dodnes se stýkáme, i v minulém bydlišti. Tento dům má intimní místa, která mi v minulém domku chyběla. Bylo tam vše v jedné rovině a takové otevřené do všech stran. Tady máme své zázemí, kam nevodíme ani návštěvy, a to možná dotváří tu domácí a osobní atmosféru. Rádi cestujeme, ale čím dál víc se nám brzy zasteskne a po pár dnech se ráda vracím.“

K životu veselých hostitelů navíc samozřejmě patří i cesty za posluchači.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Výmalba zdí příjemně kontrastuje se světlým nábytkem i TV koutkem.

„Koncertů mám hodně a lidi chtějí pořád i staré písničky. Sama mám potřebu občas udělat něco nového a nyní laškuji s už novou písničkou - letním hitem - a u posluchačů mám úspěch. Léto, jak má být. Další moje cesta se odvíjí s producentem Stanem Šimorem. Nejde o nějaký zásadní zlom v kariéře, ale rozvíjíme zase něco nového. Třeba s renomovanou londýnskou textařkou, která mi nazpívala demo k nové písničce,“ usmívá se Heidi, když k radosti fotografa souhlasí s tím, že se nechá vyfotit, jak skáče do bazénu. Dokonce se při tom stihla podívat do objektivu!

Foto: Václav Jirsa, Právo

Za domem zůstalo stále ještě dost místa pro zeleň a klidné posezení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám