Hlavní obsah

Byt, v němž se zrcadlí vzpomínky nejen na Afriku

Právo, Dana Jakešová

Pro Petru Gernerovou je její práce zároveň i koníčkem. Nejen pracovně hodně cestuje, a to i do zemí hodně vzdálených. Mnohé z nich v ní zanechaly tak silné dojmy, že se pro ni staly inspirací při zařizování mezonetového bytu, ve kterém bydlí již šestým rokem.

Foto: Petr Horník, Právo

V pracovně za vestavěnou skříní ze dřeva zebrano je kuchyňská linka.

Článek

Naše hostitelka pochází z Východních Čech. Vyrůstala v rodinném domku se zahradou. „Vím, že dům je jedna velká starost. A také jsem odmítla bydlet za Prahou, nechtěla jsem do budoucna dělat dětem taxikáře. Navíc manžel je zvyklý na byt,“ vysvětluje Petra Gernerová.

Před osmi lety začali hledat byt, který by se jim líbil. A který by byl do budoucna vhodný i pro rodinu. Chtěli bydlet v klidném prostředí s hezkým výhledem.

Foto: Petr Horník, Právo

Petra Gernerová se synem

Důležitým kritériem pro výběr nového bydlení byla relativní dosažitelnost centra Prahy, v dosahu práce a také zábavy. Fullservisová agentura Czech production, kterou Petra Gernerová má, se totiž zabývá produkcí tzv. special events (speciálních událostí), tedy např. přípravou tiskových konferencí, firemních akcí, společenských večírků, sportovních turnajů či akcí pro děti. Hodně se tudíž pohybuje po celé Praze.

Dalším z požadavků na lokalitu pro bydlení byla i snadná dosažitelnost letiště. Jednou z činností agentury je totiž i cestovní ruch, zaměřený na tzv. incentivní cesty. Co to znamená?

Foto: Petr Horník, Právo

Terasa je zařízena jako obytná.

„Tento produkt je určen pro firmy, kterým záleží na vztahu s klienty a zaměstnanci. Výstižnější je možná označení motivační turistika. Cílem je připravit účastníkům jedinečný zážitek a zároveň tak motivovat zaměstnance či posílit vazby s klienty společnosti,“ vysvětluje hostitelka. „Takové programy připravujeme na míru, od letenek, transferů, ubytování, průvodců, vstupů a rezervací až po zajímavé atrakce. Nebo může jít o dobrodružný program třeba na nějakých ostrovech. “

Konečný výběr a volba mezonetu

Z mnoha nabídek si Gernerovi vybrali byt v projektu na Praze 6, který byl tehdy na začátku - stála teprve hrubá stavba. Takže ještě měli možnost dělat poměrně velké úpravy.

V projektu se jim zalíbily dva byty nad sebou, jeden velký a jeden malý. Nechali je propojit, čímž vznikl krásný mezonetový byt 6 kk se dvěma terasami.

Na jednom podlaží je hlavní obývací prostor: velká kuchyně, prostorná jídelna a obývací pokoj. A také dva dětské pokoje a ložnice. Nechybí ani dvě koupelny, jedna dětská, laděná do zelené barvy, druhá vedle ložnice, laděná do červena.

Foto: Petr Horník, Právo

Ložnice ve spodním patře je určená pro hosty.

Z obýváku se po schodech schází dolů do původně samostatného bytu 2 kk. Tady je velká pracovna a ložnice pro hosty s koupelnou. V pracovně, za stěnou z exotického dřeva zebrano, je schovaná malá kuchyňská linka.

Úprava dispozic byla nevyhnutelná

Původně byla dispozice horního většího bytu hodně odlišná. Tam, kde je nyní obývací pokoj, byla kuchyně. Ale v okamžiku, kdy si řekli, že chtějí byt propojit s tím o patro níže, bylo jasné, že se dispozice musí změnit.

V momentě, kdy vyvstala potřeba změn v dispozici, bylo nutné najít architekta, který by změny navrhl podle představ budoucích majitelů. „Oslovili jsme pana architekta Richarda Sideje z ateliéru Znamení čtyř. Velmi dlouho jsme s ním hovořili o tom, jak si naše bydlení představujeme. Jaké pokoje bychom chtěli mít, jaké máme rádi barvy a podobně,“ popisuje Petra Gernerová.

Inspirace z cest

Stejný ateliér využili i při navrhování interiéru. „V té době jsem hodně cestovala, jak pracovně, tak i soukromě s manželem. Z každé země jsme si přivezli nějakou inspiraci, něco, co se nám líbí. A podle toho máme zařízené jednotlivé pokoje,“ vypráví paní domu. „Ložnici máme vybavenou v arabském stylu, pro obývák jsme našli inspiraci v Japonsku a zařízení pracovny zase ovlivnila naše cesta po Jižní Africe.“

Foto: Petr Horník, Právo

Obývací pokoj našel svou předlohu až v dalekém Japonsku.

V interiéru najdeme hodně věcí z dýhy. Také v tomto případě pochází z dalekých krajů. Volba totiž padla na exotické dřeviny. Podlahy jsou z IPE, nábytek ze dřeva wenge a zebrano. Jinak je prakticky vše v krémové barvě ve vysokém lesku. Krémové jsou všechny dveře, jídelna, kuchyňská linka… Veškerý nábytek je vyrobený na míru. Jediné, co není na míru, je kuchyň a jídelní stůl.

Království paní domu - kuchyně

Právě kuchyň je místo, kde Petra Gernerová regeneruje. „Kuchyň je pro mě jedna z nejdůležitějších prostor tohoto bytu, takové moje malé království,“ směje se. „Jednak hrozně ráda vařím a také je to pro mě forma relaxu. Je to čas, kdy se mohu na chvíli tzv. zavřít do sebe. Moje práce je o lidech, o komunikaci a vaření je tak příjemným protipólem.“

Foto: Petr Horník, Právo

Kuchyně je místo, kde paní Petra ráda relaxuje. Hrozně ráda totiž vaří.

Základní návrh kuchyně dělal architekt Richard Sidej. Detailně ho pak rozpracovali v kuchyňském studiu Sedlák & Interiér. „Trávím v kuchyni hodně času, proto velmi oceňuji spoustu užitečných detailů, které zde jsou,“ dodává paní Petra.

Kuchyňská linka je celá bílá, stejně tak stěna za ní. Ta je z lacobelu - bílého mléčného skla. Kontrast k tomu vytváří černá pracovní deska, vyrobená z přírodního kamene. Všechny spotřebiče - trouba, mikrovlnná trouba, kávovar, a dokonce i vinotéka - jsou vestavěné. Zajímavostí jsou dva dřezy, jeden přímo v lince a jeden na ostrůvku uprostřed kuchyně.

Jídelna s tulipány

Na kuchyni volně navazuje jídelna, rovněž v bílé barvě. Na první pohled zaujmou dvě stropní svítidla nad stolem - křišťálové lustry jakoby uzavřené ve válci z kouřového plastu. Jejich světlo dodává prostoru až intimní atmosféru, současně ale dobře osvětlují jídelní stůl.

Dominantou celého prostoru jsou dva velké obrazy tulipánů. Jejich autorkou je výtvarnice Pavla Gregorová ze Strakonic, která vyučuje na písecké textilní škole kresbu a malbu. Od této autorky jsou téměř všechny obrazy v bytě.

Foto: Petr Horník, Právo

V jídelně zaujmou stropní svítidla - křišťálové lustry „uzavřené ve válci“ z kouřového plastu.

Z kuchyně a jídelny se dá vyjít na prostornou terasu, která slouží k odpočinku a relaxaci. Zahradní nábytek je z umělého ratanu, terasu zdobí dva stromy ve velkých nádobách a nechybí tu dokonce ani velká trampolína.

Na skok do Japonska

Obývací pokoj našel svou předlohu v dalekém Japonsku. Je laděný do teplých odstínů šedé. Šedá je velká sedací souprava doplněná lenoškou a velkým taburetem. Dvě stropní světla a stojací lampa zaujmou svým designem. Mají látková stínítka se vzorem, rovněž v šedé barvě.

Jako hlavní prvek však architekt navrhl textilní tapetu na čelní stěnu, opět v odstínu šedé. Tapeta přechází z obýváku až do ložnice. A ve spodním patře je na téže stěně, také po celé šířce bytu. „Byl to architektonický záměr. Kdyby se na to totiž člověk podíval jako na projekt, je to v obou patrech stejná stěna, podlaží spolu tímto způsobem komunikují,“ říká Petra Gernerová.

Foto: Petr Horník, Právo

Spojovacím prvkem obou pater bytu je textilní tapeta v odstínu šedé barvy.

Podélná stěna, která přechází z kuchyně přes jídelnu až po obývák, je celá prosklená. Byt je tak krásně světlý, plný slunce.

Afrika na dosah

Spodní patro bytu slouží jako pracovna a pokoj pro hosty a patří k němu i menší terasa. Pracovně vévodí masivní stůl ve tvaru písmene L. Z druhé strany směrem do pokoje slouží jako knihovna. Pro případné návštěvy je zde konferenční stolek z téhož tmavého dřeva doplněný světlou sedačkou a dvěma koženými křesílky krémové barvy.

Nepřehlédnutelným kusem nábytku je vestavěná skříň z exotického dřeva zebrano. Za ní se ukrývá malá kuchyňská linka.

V tomto patře je ještě ložnice pro hosty a koupelna. I zde je nábytek z výrazného zebrana.

Foto: Petr Horník, Právo

Nábytek v koupelně pro hosty je rovněž z výrazného zebrana.

Celý prostor lze podle potřeby rozdělit tak, aby zbývající části bytu byly či nebyly propojeny.

Pokud by v budoucnu bylo potřeba patra oddělit a ze spodní části udělat byt, není to problém. Schodiště do horního patra se uzavře posuvnou stěnou a oba původní byty budou opět zcela samostatné.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlavní koupelna navazuje na ložnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám