Hlavní obsah

Jak se skupině Verona nahrává v podkroví pražského Žižkova

– Praha
Právo, Zdeněk Smíšek

Petr Fider je polovinou skupiny Verona. Hraje na klávesy a skládá hudbu. Činí tak i v pražském bytě s terasou a výhledem na žižkovské střechy. V době naší návštěvy jsme měli to štěstí, že jsme na pracovní schůzce zastihli i druhou a hezčí polovinu skupiny - zpěvačku Markétu Jakšlovou.

Písně od Verony vznikají v mezonetovém bytěVideo: Novinky

 
Článek

Setkání bylo o to příjemnější a zajímavější, že za sebou měli zážitky ze samostatných koncertů v Číně i natáčení nového videoklipu v Chorvatsku. („Díky naší holandské firmě, která nás zastupuje, budeme brzy vydávat desku jak v Hong Kongu, tak v celé Číně.“)

Petr si tak před dokončením dalšího alba doma užíval relativního klidu a originálním bytem nás provedl bez zábran, už prý proto, že se snad brzy budou z podnájmu s jeho přítelkyní stěhovat do vlastního domku za Prahou. I ten bude mít jistě svoji atmosféru. Už proto, že se náš hostitel chystá renovovat starší stavení.

Naproti tomu Markéta zase se svým partnerem právě dolaďuje poslední detaily v novém bytě. Jestli jsme se také nechali pozvat? Nechali a jsme prý zváni - tak snad někdy příště.

Stěhování z mučírny

„Za pár týdnů se stěhuji do Slivence. Už se těším. Tady jsem přišel před pěti lety k hotovému. I když se mi tu líbí, nebude mi dělat problém se odstěhovat a přestat s placením nemalého nájmu majiteli.

Taky tu nemám vlastně žádný nábytek, který nemám moc rád. Vidíte, že tady vlastně nic není. Televize, gauč… Nejvíc žiju ve vedlejší místnosti, které říkám mučírna. Někdy se tam nad prací mučím. Přece jenom se těším na studio ve vlastním domku, protože někdy je třeba pustit muziku prostě nahlas. Ale sousedi si nestěžují. Dokonce jsem měl souseda, který je shodou okolností náš fanoušek.

Tak jsme si nejednou přes balkonek, jako v televizní reklamě na kořalku, povídali o muzice. I o té, kterou právě slyšel z mého okna…,“ usmívá se při vzpomínce Petr a dodává, že tvořit se dá kdekoli.

„A za jakýchkoli podmínek. Samozřejmě že když si za teplé noci sednu se sklenkou vína nebo s šálkem kafe na terasu, tak to funguje. Noční atmosféra je tady super! Stejně tak může být parádní atmosféra na chatě u ohně. Napsal jsem tu a nahrál muziku už k řadě desek.“

Moderní bydlení na starém Žižkově

Dvoupodlažní byt nabízí více možností, kde odpočívat i pracovat. Od ložnice vedle vstupních dveří v přízemí (kde je i koupelna s WC) až po prostornou terasu se židlemi kolem stolu.

Do moderního bytu pod žižkovskou střechou se vyjede novým výtahem (zamykatelným čipem) a pohodlí bydlení umocňuje i klimatizace umístěná decentně na terase. Výhled do širokého okolí přes rozkvetlé truhlíky je bonusem dávajícím zapomenout na špinavé chodníky.

V tomto podkroví architekti šikovně využili každého zákoutí: je tu pracovní stůl i na konci podlouhlé místnůstky s jednou stranou zkosenou téměř až k podlaze. Byt má z jedné strany jen střešní okna, druhou naopak zdobí řada klasických oken s francouzskými dveřmi na terasu. Tvoří vlastně celou prosklenou stěnu, kterou se světlo přelévá i přes okolní střechy. Až do kuchyňského koutu lemovaného původním trámovím.

Hudební zákoutí

I když je obývací pokoj s kuchyní největší obytnou plochou, bylo nám názorně předvedeno, že v tomto bytě je náš hostitel nejčastěji v místnosti dovybavené jako nahrávací studio.

„To už dneska při kvalitě elektroniky není takový problém a má to tak většina muzikantů. Studia s mixážním pultem přes půl místnosti a s oknem do sousedního zvukotěsného studia jsou spíš minulostí. My si tady vystačíme. Úspěchy v zahraničí nás těší a věříme, že přijdou i další, ale domácí publikum je pro nás naprostá priorita. Jsme rádi, když si s námi diváci zazpívají každou naši skladbu v češtině. Další deska už bude regulérní album pro ně.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám