Hlavní obsah

Eva a Vašek vylaďují svoji zahradu potůčky a jezírky

Právo, Zdeněk Smíšek

Muzikantsko-podnikatelské duo Eva a Vašek si váží svých úspěchů u posluchačů i poctivé práce ostatních. Návštěva u nich v Blansku nám potvrdila, že je jim práce koníčkem. Ostatně u nich není ani dost dobře možné najít přesnou hranici mezi domovem a pracovištěm.

Podívejte se, kde Eva a Vašek popíjejí ranní kávuVideo: Novinky

 
Článek

Jak nám Vašek hned vysvětlil, přistupují tak dokonce i k založení zahrady, kterou nyní ozvláštňují budováním potůčku a jezírek.

„Necháváme ji upravit tak, abychom tu mohli natáčet videoklipy. Nikam do exteriéru nejezdíme, všechno natáčíme tady. To je naše ekonomika. Vyrobili jsme šestadvacet DVD. Já natočím Evu, ona mne a syn vše smíchá ve studiu… Lidi příliš netouží u našich písniček vidět palmy. U nás je taky hezky,“ konstatuje Vašek na terase s kouzelným výhledem, když Eva našemu fotografovi a kameramanovi ukazuje keře připravené k osázení.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Původní domek u silnice se během let proměnil v pohodlné bydlení i pracoviště s nahrávacím studiem.

„Říkáme tomu tady malý Barrandov, točíme tu jak v exteriérech i ateliérech.“

Na terase je blaze

„Plánované změny na zahradě i v domě vycházejí z představ nás obou, ale většinou je to při jejich realizaci rozdělené tak, že Vašek organizuje a dělá větší práce a já dodělávám detaily. Býváme často na cestách a rádi se vracíme do hezkého prostředí. A domov je tím nejkrásnějším místem,“ říká Eva a Vašek jen doplňuje, že být v klidu doma je pro ně vlastně dovolená na oblíbeném místě.

„To neznamená, že bychom rádi necestovali, i když většinou také pracovně. Rádi našim lidem zazpíváme i v zahraničí. A všechno, co tady vidíte postavené, to jsou naše inspirace z cest, které vždycky proberu s kamarádem architektem a dohodneme se na konečné podobě.

Foto: Václav Jirsa, Právo

V nahrávacím studiu Evy a Vaška mají hráči k dispozici ty nejlepší nástroje i aparaturu.

Letní kuchyň (na úrovni zahrady) s hlubokým dřezem na omývání ovoce jsme okoukali ve Španělsku. Zelená terasa (v patře nad ní) s trávníkem a keři je australský systém, kdy vyjdete z pokoje a u stolu pod střechou venku snídáte, jíte během dne… Oni tam samozřejmě venku žijí deset měsíců a do kvartýru vůbec nechodí,“ říká Vašek, který je rodák z Blanska. Eva pochází z nedalekého Rájce-Jestřebí.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Z terasy je kouzelný výhled. Částečné zastřešení a přímý vstup z bytu zajišťuje příjemné posezení za každého počasí.

„Když se tu teď něco buduje, tak po předchozích zkušenostech s řemeslníky neustále komunikujeme, abychom měli jistotu, že rozumějí našim představám. Jakmile nad zadáním dodavatel začne přemýšlet stejně jako my, tak se můžeme navzájem doplnit i poučit. Ale jakmile přijde s tím, že pro nás dělá práci, které rozumí jen on a ne my, blbí zákazníci, kteří chtějí dělat chytré, tak se s ním raději rozloučíme. Nejednou pak přijde jiný a zeptá se, jaký blb před ním to dělal.

Foto: Václav Jirsa, Právo

V referenční místnosti vypadající jako obývaček i skříňky s úložným prostorem vylepšují akustiku. Nahrávku tu slyšíte ve stejné kvalitě jako u výrobce. Můžu si tu tak porovnávat, jestli děláme nahrávky ve světové kvalitě.

Teď tu máme situaci, že třetí firma předělává nefunkční jezírka s potokem a pochopitelně nechce převzít kvůli záruce nedodělanou práci. Takže vše znovu… A mně tu zůstala za několik tisíc hromada kačírku, jehož ruční vyčištění je dražší, než dovezení nového. Jenže odvoz starého (skládka a nafta…) je ještě dražší. Kolotoč, do kterého jenom sypete peníze, protože někdo neudělal svoji práci, jak měl. Asi všem známá situace.“

Vlaštovčí hnízdo

Úzký, ale dlouhý dům s více podlažími vypadá z ulice poměrně nenápadně. Ale směrem do zahrady kopíruje svažitý terén. Pravda, s novými přístavbami už původní domek příliš nepřipomíná.

„Stavěli jsme to tady od roku 1995 jako vlaštovčí hnízdo. Postupně jsme přistavovali, až se to vyvinulo tak, že jsme bydlení mohli z podkroví přestěhovat do místností s okny do zahrady. Dlouho jsme žili v podkroví a viděli střešními okny jen nebe.

Ale přednost mělo vybudování nahrávacího studia, střižny i kanceláří vydavatelství… Vlastní soukromí jsme dostavěli až v roce 2006. To už jsme ale dvacet let vydávali svoje nahrávky," říká Vašek.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Zahrada Evy a Vaška

"Na spodní terase u hostinského pokoje míváme firemní porady, a když chceme natočit klip s vánoční atmosférou, tak tam zatopíme v krbu, spustíme rolety a v přítmí nám nevadí, že je léto,“ usmívá se Vašek.

Nejvíce se ale rozzáří, když se rozvypráví, jak dnes zúročuje své vysokoškolské vzdělání (slaboproud, sdělovací technika) i hobby – akustiku a elektroniku, od reproduktorů po video. Jako muzikant a technik prý dnes vlastně nepotřebuje za každou cenu ve studiu zaměstnávat zvukaře a největší problém je sehnat muzikanta, který umí opravdu hrát a hlavně srdíčkem.

Akustika obýváku

I v oboru akustiky se Vaškovi prolíná pohoda bydlení s kvalitou nahrávání ve studiu:

„Jsem pyšný na to, že jsme rozšířili využití vynálezu inženýra Žikovského. (Dostal v New Yorku plaketu za celoživotní dílo ve světových parametrech akustiky.) Vynalezl obkladový materiál pro studia SONIT a mě napadlo využít ho i při zařizování bytových interiérů. Nejen na obkládání stropů, ale třeba i jako výplně dvířek u skříněk. Máme už na to i certifikát a je z toho další obor naší činnosti. Hygiena bydlení tomu říkám."

Foto: Václav Jirsa, Právo

Spodní terasa se může proměnit v uzavřenou místnost – se stropem vylepšujícím akustiku.

"Lidi si místo koberců, protože nechtějí mít doma roztoče, dávají dlažbu, pořizují si myčky, do toho jim hraje televize a pak říkají, že jsou unaveni z hluku. Umím v bytě zrušit rezonátory. Je to výhodné i pro kanceláře, kde pracuje více lidí nebo se dělají porady. Všude tam to lze použít, už proto, že nejde o velkou investici. V takto vybaveném obývacím pokoji můžete mít kvalitní poslech i z levnějšího domácího kina. Zatímco teď spousta lidí dá statisíce za elektroniku a ani si neuvědomí, že akustické podmínky jejich bytů veškerou kvalitu z reproduktorů pokazí.“

Den jako Eden

Také Eva nebývá ve studiu jenom jako zpěvačka za mikrofonem, ale třeba i jako střihačka.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Tady sedáváme nejraději. Při snídaních i odpoledním pití kávy s výhledem do přírody. Moravský kras je celý nádherný.

„Právě dokončuji DVD se záznamem našeho koncertu na Řípu. Také mě to baví, ale je pravda, že pak nemám bohužel čas na zahradu. Když se dostanu třeba k sekání trávy, je to pro mne relax. K mému překvapení! Dříve jsem neměla potřebu nějakou zahradu vůbec mít. Je to asi přibývajícími roky, ale ranní posezení na terase s výhledem do upravené zahrady i do údolí je prostě krása! Město mě nijak nepřitahuje. I když jsem studovala šest let konzervatoř v Brně, utíkala jsem domů a do přírody.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám