Hlavní obsah

Scarlett Johanssonová se zabydlela v domku z 60. let s prosklenými zdmi

– Los Angeles
Novinky, Veronika Hušková

Herečka Scarlett Johanssonová, hvězda filmů Ostrov či Iron Man 2 se spolu se svým manželem Ryanem Reynoldsem pěkně rozšoupla. Pořídili si totiž luxusní dům v Los Angeles navržený v 60. letech slavnou designérskou firmou Buff & Hensman. Wong House, tak se domek nazývá, stojí na kopci Loz Feliz a manželé za něj vysázeli téměř tři milióny dolarů (cca 60 miliónů korun). Nutno však říct, že rozhodně neprohloupili.

Foto: Profimedia.cz

Wong House z poloviny šedesátých let je dílem architektonického studia Buff & Hensman.

Článek

Největší specialitou domu, který byl vystavěn v moderním stylu šedesátých let, jsou stěny ze skla. To v kombinaci s polohou na kopci umožňuje obyvatelům kochat se neotřelým výhledem zabírajícím okolí od centra města až po oceán.

Foto: Profimedia.cz

Scarlett Johanssonová

Foto: Profimedia.cz

V domě, jenž má rozlohu asi 1000 metrů čtverečných, jsou tři koupelny, ale "pouze" dvě ložnice. Původně byly sice čtyři, ale v rámci originální přestavby se dvě dětské ložnice proměnily v knihovnu a kancelář. Designéři ovšem mysleli i na budoucnost páru, a tak se tyto dva pokoje dají v případě potřeby snadno proměnit zpět v dětské pokojíky. Druhá ložnice slouží jako pokoj pro hosty.

Foto: Profimedia.cz

Prosklené stěny zajišťují majitelům domu neotřelý výhled.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z původně dětských ložnic je přestavěná na knihovnu. V případě potřeby je ale snadno možné upravit ji do původní podoby.

Původní velká kuchyně prošla citlivou rekonstrukcí a její základní parametry zůstaly zachovány. Hospodyňka se při vaření může rozptýlit výhledem na rušné centrum Los Angeles.

Naopak z ložnice majitelů má romantičtější výhled. Obklopuje ji totiž vlastní obezděná zahrada. To zajistí manželskému páru jak voňavou atmosféru, tak i soukromí, navzdory proskleným stěnám.

Foto: Profimedia.cz

Kuchyně je citlivou renovací z roku 1968.

Foto: Profimedia.cz

Kuchyně je citlivou renovací z roku 1968.

Za chladnějších večerů se mohou manželé ohřát u obrovského krbu a kochat se výhledem na centrum města. Naopak atmosféru romantické večeře v jídelně podtrhne venkovní scenérie Tichého oceánu.

Foto: Profimedia.cz

Z ložnice je výhled do speciální obezděné zahrady.

Scarlett Johanssonová teprve před nedávnem prodala obří rezidenci ve Španělsku, a to s nezanedbatelnou třímiliónovou ztrátou. Herečka je další z řady celebrit, které se nevýhodně zbavují realit. Scarlett k tomu ale jistě nenutí tíživá finanční situace, kromě nového sídla Wong House vlastní totiž ještě byt na Manhattanu a farmu v Lousianě.

Foto: Profimedia.cz

K domu patří i bazén zapuštěný do trávníku

Buff & Hensman

Wong House, jenž skýtá dostatek soukromí, ale přitom úžasné možnosti, navrhli v roce 1968 architekti Conrad Buff, Donald C. Hensman, Calvin Straub a Dennis Smith sdružení ve firmě Buff.

Studio svými návrhy domů přispělo k budování takzvaného "kalifornského poválečného architektonického snu" v letech 1950 - 2000. Společně s dalšími významnými architekty se podíleli na projektu časopisu Arts and Architecture Case study Houses, který měl hledat levná a efektivní řešení výstavby. Tím reagoval na stavební boom, který v Americe nastal po konci druhé světové války, kdy se domů vrátily milióny vojáků. Za dobu své kariéry architekti sesbírali více než 40 architektonických ocenění.

Reklama

Výběr článků

Načítám