Hlavní obsah

Martin Zounar si potrpí na čisté tvary a v domě nemá nic navíc

Právo, Zdeněk Smíšek

„Kostky jsou vrženy!“ chce se zvolat při návštěvě v ulici, kde bydlí Martin Zounar. Herec s kladným vztahem k vaření a jídlu si splnil plán přestěhovat se z bytu do vlastního domu. Vybral si bydlení v nebývale symetrické výstavbě moderních, téměř funkcionalistických dvojdomků. Místními už prý přezdívaných kostičky.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Martin Zounar ve své kuchyni.

Článek

Až nedávno dokončené domy odliší vzrostlá zeleň a upravené zahrádky, kouzlo čistých linií ještě vynikne. Náš hostitel si ale už teď záměr architektů pochvaluje. Rozhodně více, než nesourodost sousedního satelitu.

„Na procházky chodíme kolem domů za mnoho miliónů, kde se leká i náš pes. Jednotící prvek naší ulice považuji za výhodu. Líbí se mi to více, než když máte srub vedle Canaby. Každého věc, ale kolikrát se opravdu divím, co si lidi postaví. Praze 5 jsem zůstal věrný rád - je tady fajn okolí. A do centra blízko metrem i tramvají.“

Foto: Václav Jirsa, Právo

Kuchyňská linka je Martinovým nejoblíbenějším vybavením domu.

Spokojený začátek

„Cit pro zařízení interiéru má hlavně manželka Síma. Má zálibu i v malování a je takový experimentátor. Jsme tady teprve dva měsíce a začínám si myslet, že -jak ji tak pozoruji - brzy stěny zase přemaluje. Pro mě je bílá tak neutrální, že k ní jde všechno. Je pravda, že máme raději jemnější odstíny. A taky čisté tvary a žádné věci navíc.“ V přízemí je dominantní stěna obložená světlým kamenem.

„Hlavně nás čeká výměna podlahy, protože ta stávající, která nám byla tak nějak vnucena a dána stavební firmou, není kvalitní a díky psům jsou na ní už fleky.“

Zounarovi se nechtěli stěhovat daleko (paní Simona je produkční na Nově, která sídlí na Barrandově) a navíc tu našli stavební firmu s tak příznivými cenami, že neváhali. K domu patří pěkný pozemek, takže si už nyní vymysleli, že bytovou plochu v přízemí rozšíří o zimní zahradu, kde zřejmě najde místo jídelní stůl.

Foto: Václav Jirsa, Právo

S funkcionalistickým exteriérem kontrastuje už zápraží navazující domáckou atmosféru.

Místnosti v patře doplňuje jedna ze dvou koupelen. V přízemí je vedle obývacího pokoje spojeného s kuchyňským koutem další pokojík, WC i vchod do garáže. Před domem je zahrádka i další stání pro auto. Celá ulice je tak jednotně a stylově upravena - vzácný to jev při překotné výstavbě, kdy na polích vyrůstá každý plot jiný vzor!

Budiž světlo a hrnce

Zdejší domy - Martinův nevyjímaje - při bližším prozkoumání poskytují originální prvky, jako například světlík ve středu domu.

„Přirozené světlo je prostě to nejlepší a nejvíc. Okna, vedle francouzských dveří, doplňuje i velké okno, které nejde otvírat. Bydlení nám takto vyhovuje, i když mě nejprve trochu vyděsil systém firmy: takto to postavíme a takto to koupíte. Na druhé straně tím pádem odpadlo klasické slovo stavebníků - vícepráce. Nakonec se nám přece jenom podařilo některé prvky zařídit rovnou podle našich představ, například dveře od firmy Sapeli.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Úložný prostor nabízí i čtyřdveřová lednice.

Volnou ruku jsme měli se zařízením kuchyně. Ta se plánovala v době hrubé stavby a vymyslet si, kde všude budou jaké zásuvky, odpady - to je věc! Byly tady opravdu jen tři stěny a patro zalité betonem.

S Korynou spolupracuji už dva roky - na různých veletrzích, vaření v kuchyňských studiích… Když přijdou lidi, tak na vlastní oči vidí (kde to voní, tam lidi jdou), co vše lze udělat v hypermoderní kuchyni: jak se dobře udržuje čistá nebo třeba i to, jak funguje indukční varná deska, protože lidi mají možná ještě k indukci nedůvěru a bojí se, že má velkou spotřebu proudu. Ale uvaříte na ní v polovičním čase a ušetříte.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Vestavná mikrovlnka (je k ohřívání pokrmů) a kávovar v sestavě pokračující praktickou skříňkou. Úložný prostor nabízí i čtyřdveřová lednice.

Takže, když jsem oslovil lidi z firmy, už jsem věděl, že bude o čem přemýšlet a z čeho vybírat. A podařilo se! Návštěvy se třeba diví, kde máme hrnce, ale stačí na ně rohová skříňka s výsuvnými regály.“

Kouzlo vařicího média a domova

Kuchyňská linka je tu opravdu ozdobou i obýváku. Skrývá a také nabízí spoustu technických i praktických vymožeností. Korunuje ji pracovní deska z umělého kamene. Je vyrobená přímo na míru. Připravené desky se na místě a ve formě zalijí další hmotou tak, že nikde není žádný spoj a vše na milimetr sedí! Samozřejmě na takový materiál není problém odložit horký hrnec.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Výkonná digestoř pro gril, elektrickou varnou desku i dva plynové hořáky.

„Síma se sice bála mít tu plyn, ale tyto hořáky mají dva zpětné ventily a bezpečné zajištění. Vaření na plamenu je opravdu jinačí a každému také doporučuji mít dvě vařící média pro případ, že nejde proud.

Také jsem si zvykl mít doma dobrou kávu, takže vestavný kávovar má také svoji kvalitu. Naproti tomu mikrovlnka je úplně obyčejná, jen pro ohřev. Grilovat můžu v troubě. Při vaření mám radost i z toho, že je linka poctivě udělaná, nikde se nic nekýve. Nic jen tak na odiv. Je to opravdu funkční.“

Foto: Václav Jirsa, Právo

Do nového se s tříčlennou rodinkou přestěhovali i dva kokršpanělé (Meggy z útulku a Charlie starý pán).

Čím déle tu Martin Zounar s rodinkou žije, tím více prý zjišťuje, že bydlení v domě přináší prostě jasné věci: v předsíni musí být dlažba, podlaha v obýváku se musí dobře udržovat a je dobré si vybrat tu pravou, kvalitní krytinu.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Pěkným stavebním prvkem je světlík přivádějící denní světlo střešním oknem přes chodbu v prvním patře do obýváku v přízemí. Přírodní kámen ozvláštňuje i jednu jeho stěnu.

„Dům se prostě chová jinak než byt. A jakmile máte ještě zahradu (u nás zatím ještě oraniště), tak vás to neustále nutí něco dělat a měnit. Už se nemůžu dočkat, až budeme zahradu dolaďovat. I když už teď je jasné, že některé věci budou hotové třeba za rok, za dva, za tři. Rychle to prostě nejde. A když, tak za cenu chyb. Už teď je to ale pro nás všechny domov. Pro Simonku, i pro malou sedmnáctiměsíční Claudii. I když to tu není ještě tak úplně zadýchané a zateplené.“

Foto: Václav Jirsa, Právo

Bílá prosvětlenému přízemí domu svědčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám